Алткойни и токени Най-ново

TheDAO – $100 милиона and counting….

Дата на публикуване: 16.05.2016

Мнозина приеха твърденията в статията „Ethereum – технологията зад новия световен ред“ за поредния крипто-блян. Днес, когато първата Етериум инициатива събра над сто милиона долара само за 15 дена, дори най-консервативните кибици почват да се чудят за какво става въпрос. В тази статия ще разкажем за принципите на децентрализираните организации, смарт контрактите и ще отговорим на основните въпроси относно същността и потенциала на TheDAO – най-успешната crowd-funding кампания в света за всички времена*. За съжаление на повечето, статията предполага основни познания относно блокчейн технологията и биткойн. Ако все пак искате да разберете нещо за TheDAO, прескочете частта за смарт контрактите.

Смарт контракти

С темата „Как работи Етериум“ във форума се опитах да обясня на по-ниско техническо ниво как точно работят смарт контрактите. Понеже това е начинът, по който аз прогледнах в гениалността на Етериум, се надявам да помогна и на други със сходен начин на мислене. За останалите ще изложа наготово свойствата и функциите на смарт контрактите и децентрализираните организации. Всеки сам ще трябва да прецени, дали да им се довери, да провери тези твърдения в интернет, или да отметне темата като поредната глупост в интернет.

Смарт контрактът е вид сметка в етериум, подобна на биткойн адресите в биткойн, само че със следните съществени разлики:

 • Смарт контрактите имат публичен адрес, но нямат частен ключ!
 • Смарт контрактите могат да съдържат не само етери в себе си, но и произволен брой други видове дигитални токени, които да представляват титли върху оф- или он-лайн активи;
 • Смарт контрактът се разпорежда с тези активи чрез видими за всички функции, под формата на програмен код;
 • Тези функции съдържат логика, която се залага при публикуването на смарт контракта и повече не може да бъде променяна;
 • Логиката, активите и действията на смарт контрактите са 100% прозрачни за всички по всяко време;
 • За да се изпълни дадена функция, някой трябва да пусне транзакция към нея в етериум;
 • Копачът в етериум, който успее да „изкопае транзакцията“ в блок, публикува новото състояние на смарт контракта, след като е изпълнил действията във функцията, към която е пусната транзакцията;
 • Всички други миньори в етериум проверяват правилното изпълнение на тези операции при валидацията на блока. Дори когато вие си свалите портфейла на етериум и пуснете синхронизация на блокчейна му, вашият компютър ще изпълни всички операции във всички смарт контракти от създаването на етериум до сега;
 • Поради това често сравняват Етериум със световен компютър, но да не се отнасяме.

Децентрализирана автономна организация (ДАО)

ДАО-то е вид смарт контракт, който освен бизнес логиката си моделира и вземането на решения от страна на членовете си. Простичък пример за ДАО може да видите в тази тема от форума, а тук ще се концентрираме да обясним първата истинска DAO в света – The DAO.

The DAO от Slock.it

TheDAO е децентрализирана организация, програмирана от тима на Slock.it, чийто код може да се види тук. В периода 1/5/2016 до 28/5/2016 тече срок за набиране на капитал. Тази статия е писана на 16 май като до сега са събрани 10,610,000 етера, чиято пазарна стойност е $107.36 милиона долара. За всеки изпратен етер към TheDAO до вчера, инвеститорите получаваха 100 DaoTokens, като в следващите 15 дена, това отношение ще пада с около 5% на ден.

Цел на TheDAO

TheDAO е нещо като инвестиционен фонд за бизнес начинания, моделирани посредством Смарт Контракт/ДАО в етериум. Всеки ще може да кандидатства за капиталовложение от TheDAO.

Този фонд няма мениджмънт, няма служители, няма административна регистрация. Има само паричен фонд, под формата на етери. Достъпът до този фонд се регулира от програмния код, заложен в смарт контракта на TheDAO. Сигурността му се гарантира от Ethereum, втората по големина света крипто-мрежа след Биткойн.

САМО компании, базирани на Смарт Контракти могат да кандидатстват за финансиране. Ако те получат средства, тези компании няма как да „лъжат“ или да „покриват“ печалби. За илюстрация – представете си, че някой проект е финансиран от TheDAO. В него може да има функция, например DoService(), която приема дадено количество етери и предоставя в замяна някаква услуга. Ако в тази функция първата команда е „Send 0.1*EtherAmount To TheDAO“, спонсорираната компания ще изпраща 10% от всеки постъпил приход към TheDAO – няма нужда от контрол върху инвестицията, няма начин посредством счетоводни хватки да се намалява печалбата и прочие. Говорим за икономика с на практика нулеви административни разходи и 100% контрол от страна на Етериум мрежата на базата на логиката на смарт контракта!

Хората, инвестирали толкова много пари в този проект осъзнават грандиозността в тази изцяло нова парадигма на самоорганизация.

Управление на TheDAO

Забелязвам как на много, дори биткойн ентусиасти, им е доста трудно да осъзнаят какво е децентрализирана организация. Първо, в нея няма никакви бариери пред никой да участва: всеки, който пусне етери към TheDAO в набирателния период, получава определения брой акции (DAOTokens) – без нужда да представя имена, професия, пол, цвят на кожата и т.н.
Второ, гласуването, дали TheDAO да инвестира в даден проект или не, се взема на базата на притежаваните от всеки DAOTokens. Човек с два пъти повече DAOTokens има два пъти повече тежест при вземането на решения. Което е и най-справедливата известна на човечеството схема за вземане на решения. Но за разлика от демокрацията, където малцинството трябва да се съобразява с решението на мнозинството, тук всеки може да си изкара вложенията от TheDAO, ако не е съгласен с някое решение.

Инвестицията ви в TheDAO също така се отличава по две основни разлики спрямо традиционните корпорации, където при несъгласие с политиката на компанията всеки има само един избор – да си продаде акциите:

 • при TheDAO може да изберем да продадем нашите DaoTokens или на цената на пазара или да си вземем вложените от нас етери в съотношение 1 етер за всеки 100 DAOTokens. Тоест, никакъв риск за нашите вложени етери! Това е една от основните причини толкова хора да вложат толкова етери в TheDAO – просто рискът е нулев, а потенциалът при успех е огромен;
 • ако продадете акциите си в дадена традиционна корпорация днес, вие губите правото на бъдещи дивиденти. При TheDAO, ако решите да си изтеглили DAOTokens след като сте участвали в първите 5 инвестиции – вие ще продължите да получавате дивидентите си от тези пет инвестиции.

Както виждате пиша всички тези твърдения без да слагам определителни като „вероятно“, „по закон“ и прочие. Защото, ако разбирате технологията зад блокчейна и етериум, ще знаете, че достоверността на тези твърдения е 100% гарантирана от съществуването на Етериум. А какви са шансовете да свалите Етериум – същите като тези да свалите биткойн. Good luck with it….:)

В тази тема от форума отговарям на множество конкретни въпроси и критики спрямо ДАО. За това спирам до тук – ако имате интерес, заповядайте да дискутираме там.

*Забележка: Книгата на рекордите Гинес ще ви каже, че най-успешната  crowd funding кампания на света е видео играта Star Citizen, която е събрала $113 милиона за… 4 години. При това, няма публичен, безпристрастен регистър, който да удостовери тази сума…

Related posts

Mycelium – Как да получим и изпратим биткойни

Martin Tinchev

Защо Биткойн ще успее – част 3

Boris Mirchev

Активността в Дарк-Нет се е удвоила през 2018

Boris Mirchev
UA-137508696-1