Stablecoins Анализи Най-ново

Корона вирус: как да се спасим от вероятния банков колапс

stablecoins and banks

Корона вирусът прерастна в световна пандемия, която ще предизвика шок в социалния, икономическия и дори политическия световен ред. Ако се замислим, ще видим, че рисковете от този шок са не по-малко опасни от риска за здравето ни.

В тази статия ще опиша как крипто-индустрията, посредством така наречените stable coins, ни предлага ефективна и лесно осъществима застраховка срещу нарасналия риск от банков колапс. Макар че смятам, че биткойн ще излезе големият печеливш от тази криза, тук ще говорим само за стейбъл койни – крипто инструменти, гарантирани по закон и с пари, които не носят ценовия риск, присъщ на биткойна.

За риска от корона вируса

Всеки има право на мнение за степента на този риск. Моето лично е, че пораженията ще са сравнително по-тежки в световен мащаб, отколкото причинените такива по време на кредитния колапс през 2008-ма. Мнението ми се гради на мнения и анализи на хора, които разбират. И на много факти… Ето само два от тях:

  • В последните две седмици световните борси се срутиха с 15-20%. Причината не е страх от смъртността на вируса (макар че и той е силно пренебрегван), а тоталния икономически шок, породен от разрушените вериги на доставки (supply chains), срива на туризма и индустрията за забавление, загубите от предстоящите карантини…. и много, ама много други, последствия. Вирусът определено е иглата, която пуква надувания 11 години от централните банки финансов балон. И, случайно или не, пазарите са ударени от петролна война, която свали цената на петрола с над 20% за един ден.
  • Друг факт е, че още преди месец, когато вирусът беше активен само в Азия, големите ИТ компании като Google, Facebook и Microsoft, отмениха всичките конференции и пътувания… а те, както знаем добре, знаят всичко.

Самата Меркел днес, 11 март, каза, че се очакват до 70% заразени от вируса. Тя не се рови в интернет за информация като нас, на нея й докладват запознати с нещата германци.

Така че ни чака сериозна рецесия в условията на световна пандемия. Смятам, че най-главното, което трябва да направи всеки един от нас, е да се погрижи за опазване на здравето си. След това за парите си. За първото не съм специалист, но за второто искам да предложа изпробван и сигурен начин за ефективна и безрискова защита на парите ни от колабиращата банкова система.

Защо банките са „пътници“

Сътресенията в десетки отрасли, в един ужасно обвързан свят като нашия, ще доведат до лавина от фалити. Първо на предприятия, а скоро след тях и на банки. Само днес на 10 март, само федералният резерв отпусна 168 милиарда долара на банките (сумата е в курсив, защото е по-голяма от стойността на всички изкопани до момента биткойни). Всички се надяваме, че тези финансови инжекции ще поддържат поне американските банки над водата, докато кризата премине, но какво да кажем за по-малките държави, които не могат да печатат долари или друга конвертируема валута? Първият такъв пример е Ливан, който миналата седмица фалира – за първи път в историята си – по изплащането на 1.2 милиарден дълг. В Европа ситуацията на банките я знаем и надеждата ни за спасение е ЕЦБ да издържи на нуждите на вече заразените страни Италия, Испания, Франция и Германия, и вероятно на следващите ги останали членове на Съюза.

Не казвам, че банковият крах е сигурен. Само казвам, че вероятността за такъв се покачи рязко от примерно 0.1% на да речем 10% (макар че считам 50% за доста по-точна прогноза). И както вземаме превантивни мерки да се опазим от корона вируса, така е редно да направим всичко възможно да опазим парите си от банките при тази угроза. Колкото повече от народа го направи, толкова по-малко замразени пари ще потънат банките, а оттам и кризата ще е по-лека.

Спасението в Stable Coins

В миналото този риск от банков срив се е решавал като си изтеглим предварително всичките пари от банките и ги държим в кеш. При способността на корона вируса да се разпространява чрез банкнотите, кешът може да не е най-доброто решение този път, без да броим риска от опазването и транспортирането на този кеш.

Днес, благодарение на крипто валутите, има много по-добро решение: обърнете всичките си пари в някой stable coin и го изтеглете към ваш собствен портфейл. Ако не знаете, ето какво е стейбъл койн:

Stable coin: криптовалута, издадена от силно регулирани банки, борси или дори смарт контракти, чиято стойност е вързана 1:1 с долара, еврото или друга основна валута. Това връзване на стойността е подсигурено чрез прост, но ефективен механизъм: издателят депозира долари в сметка под специален контрол и срещу тези долари емитира крипто токени. Всяка седмица одитори сравняват броят на издадените токени (стейбъл койни) срещу наличните депозирани доларови резерви. Покритието е 100%. Сигурно не знаете, но пазарът на стейбъл койни е вече супер развит, като такива са издадени на стойност над 6 милиарда долара, а ежедневните разплащанията с тях са над 100 милиарда всеки ден. Тенденция растяща.

За разлика от банковите разплащания, стейбъл койните могат да бъдат прехвърляни 365 дена в годината, 24 часа на ден – в рамките на минути и почти безплатно. Те не са част от банковата система, те работят върху блокчейни, поддържани от десетки хиляди компютри в цял свят.

Ако например, не дай си боже някоя сутрин банките в България обявят „мерки“, ние ще имаме достъп до всичките си пари чрез нашия телефон. Когато ни потрябват пари за плащане, ще можем да обърнем тези стейбъл койни чрез телефона си в кеш чрез някоя от биткойн борсите в България или света. Ако имате кредитна карта от други държави – препоръчваме много револют (afilliate link), ще можете да си превеждате пари от стейбъл койните към кредитната карта и после да я ползвате за например, извинете черния хумор, покупка на самолетен билет извън България.

Цялата операция по обмяната на парите ви в стейбъл койни ще отнеме по-малко от ден и в зависимост от това под каква форма са, банка или карта, тази обмяна ще ви струва между 1% и 3% от сумата. И ако тази цена ви се струва висока, бъдете спокойни – за разлика от аналоговите си версии, крипто доларите и крипто еврата могат да ви носят до 8% лихва на година чрез депозит в някоя от новите DeFi компании. Изглежда добра сделка, ако изберете сигурен партньор.

Ако притежавате бизнес, можете да инсталирате безплатно портфейл за стейбъл койни на телефона си и да почнете да приемате плащания чрез него незабавно.

Ще се въздържа от препоръки относно кои точно стейбъл койни да се ползват или пък къде да се депозират най-добре. Смятам, че публичната дискусия на този линк във форума ще даде най-добри резултати. Там ще се отговорят и всички останали въпроси, които имате по темата – уолети, борси и прочие.

П. С. Положението е следното:Медийният капак в България, относно случващото се в света и грозящия ни риск, е ужасяващ. Следната статия – CORONAVIRUS: THE REAL RISKS AND HUMAN BIASES BEHIND THE PANIC, от Марк Менсън – по най-прост начин обяснява нещата. Ако не разбирате английски, ползвайте google translator, но не се оставяйте на българската преса. ZeroHedge.com – макар и черноглед – дава достатъчно точна и достоверна информация за случващото се по света.

Related posts

PayNyms и Биткойн анонимността

Boris Mirchev

Jersey – втората crypto-fiat борса на Binance.

Martin Tinchev

Защо Биткойн ще успее – част 3

Boris Mirchev
UA-137508696-1