Крипто Портфейли Най-ново

Mycelium – ръководство за инсталация и backup

Биткойн портфейлът е приложение, което ви позволява да използвате мрежата на Биткойн навсякъде и по всяко време. Подобно на имейл приложенията, нужни за размяна на съобщения, за да получавате и изпращате Биткойни, ви е необходим портфейл.

Mycelium е биткойн портфейл за iOS и Android. Много лесен за инсталиране и ежедневна употреба. Може да се свързва и с хардуерни портфейли като Ledger и Trezor, позволявайки ви да следите балансите. Основните плюсове на Mycelium са:

  1.  Той е HD портфейл. Йерархично детерминистичните (Hierarchical Deterministic) портфейли използват „master seed“, от който последователно се извеждат всички бъдещи биткойн адреси. Поради тази причина се прави backup само на този „seed“ от 12 думи. 
  2. Позволява генерирането на „old school“ акаунти, позволяващи сигурно съхраняване на големи суми. Това е възможно чрез изтриване на частния ключ от устройството и обратното му импортиране, когато е необходим достъп до адреса.
  3. Дава възможност за добавяне на „watch only“ адрес, съхраняван в портфейла без съответния частен ключ. Това позволява на Mycelium да наблюдава движенията по адреса, но не може да го управлява.
  4. Работи със Segwit P2SH и Segwit Bech32 адреси. Това ви гарантира възможно най-ниските такси при изпращане на транзакция.

В тази статия ще проследим процеса по инсталиране и backup на Mycelium.

Първо трябва да изтеглите приложението. Както вече казахме, то е налично за Android и iOS. За целите на това ръководство ще използваме Android смартфон.

Може да го потърсите в Google Store или AppStore, както и да го изтеглите от следните линкове: Android и iOS

След изтеглянето, стартирайте апликацията. Пред вас ще се открие следният прозорец:

Ако желаете да възстановите ваш стар портфейл и имате backup фразите, изберете „Restore Backup“. За създаване на нов портфейл трябва да изберете „Create New“, което ще инициализира портфейла и ще ви отведе към този прозорец:

Портфейлът е готов и можете да получите първите си биткойни. Съветваме ви  първо да направите backup, за да сте сигурни, че имате резервен вариант ако нещо се случи със смартфона ви. Ако той се повреди и нямате backup, биткойните ви са загубени завинаги. Нека преминем към backup процеса чрез бутона „Backup Now“:

Потвърдете, че искате да създаде backup като натиснете бутона „Yes“. Това ще ви отведе към този прозорец:

От Mycelium ви предупреждават, че пред вас ще се покаже поредица от думи, която трябва да запишете и скриете на сигурно мястоНяма да имате възможност да правите скрийншотове. Добре е да не записвате тези думи в имейл, бележка или на друго място в компютъра си. Всеки, който получи достъп до вашите 12 думи, има достъп до портфейла и биткойните ви. След като сте си подготвили лист и химикал, натиснете „Show first Word“:

Нашата първа дума е awkward. При вас най-вероятно тя ще бъде различна. Запишете си я, след което преминете към следващата и така до дума номер 12:

Вече имате пълен списък от 12 думи. Сега трябва да проверите дали сте ги записали правилно. Mycelium ще изиска да ги въведете отново в последователен ред. „Start Verification“ ще ви отведе към този екран:

След потвърждението на думите, портфейлът ще ви подкани да зададете и PIN код. Той не е задължителен, но е хубаво да го имате. Ако ви откраднат или загубите телефона си, няма да могат да оперират с биткойните в портфейла, защото няма да знаят вашия PIN код. Ще трябва да го въвеждате само при изпращане на койни, проверка на частни ключове и промяна на PIN кода. Не е нужно да го въвеждате при всяко пускане на приложението.

Изберете левия бутон – „Set PIN Code“, за да преминете прозореца за въвеждане:


PIN кодът е от 6 цифри. Напишете го и го запомнете! Без него няма да можете да използвате биткойните в портфейла. Ако го забравите, единственият начин да изпратите транзакция е да използвате backup фразите и restore функцията на Mycelium и да заредите портфейла си на друго устройство.  Въведете кода два пъти, за да го потвърдите и voila.

Портфейлът ви е готов и подсигурен! Сега можете да получите първите си биткойни и да направите първата си транзакция. Тук сме описали как: Mycelium – Как да получим и изпратим биткойни?

 

Related posts

Два обещаващи проекта свързани с блокчейна на Биткойн

Boris Mirchev

TheDAO – $100 милиона and counting….

stamen

Dai и платформата зад него – Maker Dao

Martin Tinchev
UA-137508696-1