Крипто Портфейли Най-ново

Mycelium – Как да получим и изпратим биткойни

След като инсталирахте и защитихте своя Mycelium с backup и PIN код, дойде време да получите първите си биткойни и да направите първата си транзакция. Тук ще предоставим подробно описание на тези два процеса. Ще се стараем да бъдем максимално точни, изчерпателни и полезни :)

Получаване на биткойни в Mycelium

Нека започнем с получаването на първите ви биткойни. Стартирайте Mycelium приложението:

Още на началния екран виждате своя биткойн адрес. Това е дългата поредица от символи (3Kmm2iCfCZaKtN77z2pPPC48sozdPoR6EN), намираща се под „Account 1“. До нея се намира съответстващия му QR код. До адреса има бутонче за копиране, което ще ви позволи лесно да го споделите с отсрещната страна чрез SMS, Telegram, Viber или друго чат приложение. Ако пък изпращачът е до вас, може да му позволите да сканира QR кода.

До тук всичко изглежда много лесно и интуитивно, но нека задълбаем малко повече. Изберете бутона „Receive“, а той ще ви отведе към следния екран:

Тук имаме достъп до малко повече настройки и възможности. На първо място можете да изберете видът на адреса, който искате да ползвате – Legacy, Segwit P2SH или Segwit Bech32. По подразбиране адресът винаги е Segwit P2SH и започва с 3-ка, но можете да изберете от другите опции, ако желаете. При всички положения ви съветваме да използвате Segwit адреси, за да плащате по-ниски такси. Това е едно от предимствата на Mycelium пред портфейли като Jaxx Liberty.

По-надолу имате бутони „Share Bitcoin Address“ и „Copy to Clipboard“. С първия директно ще бъдете пренасочени към избор на приложение и контакт, с който искате да споделите адреса. Вторият ще го копира в паметта на устройството ви, след което можете да го поставите в бележка, sms, е-mail или друго. Друга полезна функция е „Optional Amount“. Ако в полето под него попълните количество биткойни, което искате да получите, QR кодът ще се измени и автоматично ще се превърне в Payment Request:

Този Payment Request може да бъде споделен чрез NFC или сканиран от отсрещната страна, при което той полетата в портфейла му автоматично ще се попълнят с вашия биткойн адрес и заявеното от вас количество койни. След това трябва само да натисне „Send“ и да ви ги прехвърли. Simple as that :)

Как да изпратим койни с Mycelium

Първите ви биткойни вече са в портфейла и вие имате пълен контрол над тях. Можете да ги изпратите на всеки по света само с няколко клика. От началния екран изберете „Send“. Това ще ви отведе към следния прозорец: 

Имате няколко варианта за въвеждане на адрес на получателя. Първият и най-лесен е да сканирате QR код. Трябва само да натиснете „Scan QR Code“ и да позволите достъп на портфейла до вашата камера. След това насочете камерата към към кода и го сканирайте. Можете да изберете адрес на получателя от списък със записани в приложението адреси. Тази опция е изключително полезна, ако регулярно изпращате биткойни към един и същи човек. Ние често изпращаме на Георги и желаем да го добавим в нашия списък. Вие може да добавите получател от тук:

Трябва само да изберете малката иконка с човече в горния десен ъгъл. Имате опция за сканиране на адрес и за поставянето на копиран адрес. Вече добавихме адреса на Георги и той е в нашия списък:

Връщаме се обратно към „Send“ бутона и избираме „My address book“, a от там посочваме Георги и неговия адрес:

Адресът е попълнен. Остава само да посочите количеството и таксата за миньорите и да натиснете „Send“. Имате четири опции за размер на таксите, от които да избирате: Low Priority, Economic, Normal and Priority. Съветваме ви да пускате транзакцията с Normal или Priority такса, за да избегнете нежелано чакане. Ако нямате нужда от бързо потвърждение, Economic също ще свърши работа. Всеки от посочените размери ще ви предложи няколко опции. Всеки отделно ще ви покаже колко точно биткойни ще платите, каква е стойността им в долари и колко сатошита на байт ще похарчите. Ще видите и размера на транзакцията.

В този случай обаче няма да изпратим биткойните на Георги. Искаме да ги изпратим на непознат, който ни е пратил адреса по имейл. Копираме го и избираме опцията „Manual Entry“, където поставяме адреса и потвърждаваме:

Портфейлът ще потвърди, че адресът е легитимен. Ако не е, ще ви изпише „Invalid address“ и няма да ви позволи да цъкнете „OK“. След успешното въвеждане на биткойн адреса, трябва да въведете количеството, което да изпратите:

Можете ръчно да въведете количество или да изберете да изпратите „Max“- имум койни. Портфейлът автоматично ще пресметне колко най-много можете да изпратите, като извади таксата по транзакцията от наличното количество. След това натиснете „OK“. Това ще ви върне тук:


Всички полета са попълнени и таксата е избрана. Остава само да натиснете „Send“ и транзакцията ще бъде изпратена:

Направихте първата си транзакция с Mycelium! Списък на движенията от и към портфейла можете да откриете като swipe-нете наляво към „Transactions“:

Надяваме се, че ръководството ни ви е помогнало да разберете как работи портфейлът и какво трябва да направите, за да получите и изпратите койни. В следващата част от поредицата статии за Mycelium ще обясним как можете да свържете портфейла с Ledger и Trezor, как да създавате акаунти, да добавяте „watch only“ адреси и много други полезни функции.

Related posts

Jersey – втората crypto-fiat борса на Binance.

Martin Tinchev

Mycelium – ръководство за инсталация и backup

Martin Tinchev

Защо Биткойн ще успее – част 3

Boris Mirchev
UA-137508696-1