Анализи

MtGox? Историята се повтаря…

Pets and MtGox

Дата на публикуване: 16.03.2014

Както най-вероятно знаете, една от най-големите борси за биткойн в света – MtGox, наскоро обяви фалит и сериозно разклати доверието в крипто валутите. В тази статия ще се фокусираме не толкова върху причините му, макар и самите те са да доста любопитни, ами върху това, дали всъщност Mt. Gox не е изпреварил времето си. В преведената статия на Daniel Cawrey по-долу е направена много интересна сравнителна характеристика между Mt. Gox и нашумелия в зората на интернет бума сайт на Pets.com. Друго много интересно сравнение между интернет и биткойн може да прочетете в статията ни: Биткойн е пирамида, колкото интернет е бил химера през 1995 г.

Спомняте ли си края на 90-те? По това време Интернет е най-голямата иновация.  Стотици ново стартиращи компании искат да влязат в него и да се продават. Всички те се борят за лъскав „.com“ адрес, за да се качат на бързия влак на забогатяването.

Ако се чудите защо ви припомням тези, надявам се, приятни времена, то е заради един сайт – Pets.com. Този сайт е предлагал нещо иновативно за това време – доставка на принадлежности за домашни любимци. Целият замисъл зад сайта е бил, че стопаните не е нужно да ходят до магазина, за да могат да поръчат необходимите им консумативи. Сега това звучи като нещо напълно нормално – все пак живеем в свят, където дори батериите за часовника се поръчват онлайн. Опитайте се да си спомните как беше преди 15 години. Тъкмо навлиза масово Интернет, хората са свикнали да пазаруват по един начин и изведнъж им се предлага друг. Може да разгледаме случилото се MtGox в същия този контекст – все пак те са първата борса за биткойни.

Сравнение на Gox и Pets

Навлизането на нови технологии предлага на бързо адаптиращите се хора да станат иноватори. Такива са както Mt. Gox, така и Pets.com. Сайтът за доставки е имал мото – „Понеже домашните любимци не могат да карат“… Погледнато реално те не могат и да платят за храната си, но не това е проблемът. Той се състои в това, че компанията започва да харчи и да се разраства прекалено бързо, още преди да е има каквато и да е индикация за печалба.  Същото се случва и с MtGox. Борсата иска да отвори кафене на първия етаж в офис сградата си. Човек може само да се чуди какъв е бил замисълът зад това – може би да могат протестиращите пред офисите на борсата да има къде да се презареждат с кофеин. Проблемите на Gox не са от скоро, те са свързани със серия несполуки през годините – редица ограбвания и некомпетентно управление. Способността на борсата да предлага последно поколение платформа за търговия с биткойни е спорна, но въпреки това хората инвестираха в Mt. Gox.

Загуби

Провалът на Pets.com е бърз. По-малко от година след излизането на финансовата борса, те са принудени да ликвидират активите си. Първичното публично предлагане на компанията за 82 милиона долара е знак за финансовата ѝ стабилност. Самият факт, че тя губи над 300 милиона долара, обаче показва как компанията си няма ни най-малка представа какво прави.

За разлика от Pets, към MtGox никога не е имало такъв голям интерес. Те също имаха сериозни финансови проблеми за над 60 милиона долара, които се опитаха да скрият от клиентите си. Финансовите им средства бяха блокирани от САЩ. Въпреки всички тези трудности тя продължи да функционира. Според документи е имало безуспешен опит да бъде продадена едва към самия ѝ край.

Последните мигове на Mt. Gox:

http://media.coindesk.com/2014/03/finalgox.png

Timothy Lee от the Washington Post  пише:

 Провалът на Mt. Gox не обрича Биткойн повече, отколкото провалът на Pets.com обрече Интернет.

Той е напълно прав. Има основание да направим сравнение между двете. Също като Pets.com, така и Mt. Gox фалираха, завличайки инвеститорите си. И двете компании са влезли в играта твърде рано и не са управлявани правилно. Случаят с Pets може да бъде обяснен с факта, че по това време инвеститорите не са искали бизнес план, запалени от треската „.com“ . Случилото се в Mt. Gox обаче е недопустимо, но пък креативното самоунищожаване на биткойн компании е необходимо, за да се върви напред. Понякога за да се расте, трябва да се промени нещо.

Любопитно е, че Pets.com прерасна в PetSmart. Може би и MtGox.com ще прерасне в нещо друго. Какво мислите вие? Можете да споделите мнението си в нашия биткойн форум.

Related posts

За частните блокчейни и биткойн

stamen

Gladiacoin/Гладиакойн е пирамида

stamen

Атаката срещу биткойн чрез Биткойн Кеш

stamen
UA-137508696-1