Биткойн Най-ново

Liquid – първият Sidechain на Биткойн

Все още в начален стадий, търговията на криптовалути като финансов актив поражда проблеми, които пречат на ефективността на борсите, финансовите институции и инвеститорите. Пример за това е непредсказуемото време за потвърждение на биткойн транзакциите към борсите или между различните борси, което води до намаляване ликвидността на пазара. От своя страна ниската ликвидност може да доведе до момент, в който цената на биткойн е уязвима на манипулации и големи движения. В такива моменти сравнително малки сделки могат значително да повлияят на цената.
Blockstream (всеизвестната компания основана от Адам Бак) твърди, че нейната иновация, Liquid, която „оживя“ през есента на 2018, може да направи пазарите на криптовалути по-ефективни, предвидими и печеливши. Според изказване на Blockstream Liquid ще:

„свързва борсите, брокерите и институциите по целия свят, позволявайки бърз, конфиденциален и сигурен трансфер на дигитални активи между различните участници“

Времето за потвърждение на биткойн транзакциите е непредсказуемо

В момента скоростта на потвърждение на биткойн транзакциите е непредвидима, отбелязва директорът на отдел „Управление на продукти“ в Blockstream, Алън Пишитело. Средната скорост на транзакциите в Биткойн изглежда ефективна само на пръв поглед, казва той. В интервал от десет минути вероятността да се намери нов блок е приблизително 63%. Така приблизително в две трети от времето ще отнеме десет минути или по-малко, за да изпратите биткойн и транзакцията ви да получи 1 потвърждение. Ако трансферът е към борса обаче, обикновено се изискват поне 3 потвърждения, което може да доведе до забавянето от 30 или повече минути. Вероятността да се намери поне един нов блок в период от 30 минути е 95%, а в рамките на един час – 99,7%.

Според Пишитело случаите, в които потвърждението на една биткойн транзакцията отнеме поне един час, не са рядкост. За една голяма институция (например борса), вероятността от 95% означава, че около осем пъти на ден ще са необходими до тридесет минути, за да се потвърди изпратена от тях транзакция.

По-бързо потвърждение

При използване на дигиталното биткойн прокси на Liquid – L-BTC, времето за потвърждение на транзакциите може да намалее до по-малко от 2 минути. При достатъчно широкото разпостранение и високо ниво на приемане, новата технология може да подобри скоростта при обмен на биткойн, на стойност милиарди долари.

Как работи Liquid

Liquid системата може да създава бързи и предсказуеми биткойн транзакции, благодарение на своята „федеративна странична верига”, която удостоверява и организира транзакциите върху блокчейна веригата по-ефективно, отколкото традиционния „proof of work” модел на биткойна. При него „миньорите“ се конкурират помежду си, състезавайки се за откриването на решение на уравнение, чрез което удостоверяват транзакциите и създават блок.

Вместо това, обединената странична верига на Liquid съчетава петнадесет участващи компании, които сътрудничат помежду си. Заедно те удостоверяват транзакцията, записват я в развиващата се верига от транзакции в блокчейн регистъра и гарантират, че нейният размер отговаря на предварително заложените лимити. Този консенсусен подход за валидиране и записване, прави Liquid по-бърз механизъм за обработка на транзакции. Тук идва въпросът как точно работи Liquid? Отговорът е сравнително прост:

След като изпратите биткойни към Liquid веригата, вие ще получите еквивалентно количество Liquid tokens (L-BTC). В такъв случай Liquid системата ви позволява да изпращате токените към борса, която също е част от Liquid. Този трансфер би бил значително по-бърз от обикновена транзакция на биткойни. Борсата, която получава L-BTC, кредитира сметката ви с еквивалентно количество биткойни, след което можете да започнете да търгувате.

Сигурност

Протоколите за сигурност на Liquid включват специално хардуерно устройство на сървъра, което използва сериен интерфейс за защита на частните ключове, които съдържат биткойните и актуализират Liquid веригата. Устройството също така потвърждава, че средствата остават в мрежата или биват изпратени към финансовите институции, които са част от предварително заложен списък с участници. Това гарантира, че участник в Liquid веригата, който притежава „админски“ права (компаниите, които потвърждават транзакциите), не могат дори и случайно да отменят вече потвърдена транзакция.

Морган Стеклър, главен изпълнителен директор на iTrustCapital – компания, позволяваща на хората да инвестират пари от своите пенсионни сметки в криптовалута смята, че тези мерки за сигурност са добре обмислени.

„Използването на хардуерно устройство, което защитава частните ключове и гарантира, че средствата остават в предварително определена екосистема е добра скалируема стратегия.“

Недостатъците на Liquid мрежата

Цена:

Понастоящем изпращането на токени в Liquid системата струва повече от обикновена биткойн транзакция. В момента участващите компании плащат по 10-20 цента на транзакция, в сравнение с 5-10 цента, използвайки биткойн веригата. Според Пишитело по-високите разходи за изпращане на L-BTC се оправдават от много по-бързата скорост на транзакциите.

Скалируемост:

Алън подчертава, че Liquid не е решение на проблема със скалируемостта на криптовалутите. Докато скоростта на транзакциите на Liquid надвишава значително скоростта на биткойн транзакциите, общият капацитет на Liquid веригата остава приблизително равен на този на Биткойн. Той добавя, че решения, които се разработват за Биткойн, като например Lightning мрежата, биха допринесли и за развититето на Liquid.

Оперативен риск:

От Blockstream признават, че Liquid системата не е съвършена. Процесът по потвърждение на транзакцията и включването й в блок веригата зависи от групата от 15 компании, които споменахме по-рано. Ако 5 от 15-те участници, нужни за потвърждение на една транзакция, са едновременно „извън“ интернет, поради прекъсване на електрозахранването или кибератака, транзакцията ще се забави за неопределено време. Биткойнът може да издържи на подобен проблем, но Liquid не може. 

Използва ли се Liquid мрежата?

Понастоящем част от мрежата са над 23 борси, финансови институции, брокери и търговци, които активно използват Liquid. Списъкът включва Bitmex – най-голямата борса за марджин търговия в света, OKEx (пето място по обем в света), Bitfinex и др. От Blockstream планират да разширят мрежата до 50 фирми с възможност за ръст до няколкостотин. Докато част от участващите компании ще действат като „служители“ за потвърждение на транзакции и управление на мрежата, Пишитело твърди, че останалите ще имат пълен достъп до мрежата без да имат админитративни задължения.

Големият тест – пълен кръг на арбитражна търговия между борси

Според екипа създал Liquid, успешното прилагане на пълен кръг арбитражна търговия ще представлява един от първите големи случаи на употреба на новата технология. Под „пълен кръг“ те визират поредица от сделки, които генерират печалби благодарение на несъответствието в цената на даден актив от 2 различни борси. Колкото по-бързо се извършва една сделка, толкова по-голяма би била печалбата. Когато използването на Liquid мрежата за арбитраж стане лесно и удобно, неминуемо ще забележим ръст в стойностите и броя на liquid транзакциите.

Поверителност и регулации

За разлика от биткойн транзакциите, използването на Liquid мрежата дава пълна анонимност, предоставяйки възможност на инвеститорите и търговците да останат незабелязани. Тъй като Liquid скрива всички количества и активи, които трети страни „депозират“ в Liquid мрежата, в нея може незабелязано да се търгуват миарди долари, като само двете страни по сделката ще са наясно с това.

Но как регулаторните органи, занимаващи се с борбата с пране на пари, укриване на данъци и манипулиране на пазара ще реагират при липсата на прозрачност? Пишитело посочва, че от Liquid позволяват на борсите да споделят подробна информация за своите транзакции и сделки с одитор, за да могат да докажат, че реално търгуваните количества са това, което те твърдят. По този начин се възпрепятстват злоупотребите. Той добавя, че способността на Liquid мрежата по-бързо да прехвърля криптовалути до или между борсите ще намали броя на малките пазари, на които сравнително дребни сделки биха могли да манипулират цената.

„Чрез по-бързото придвижване на криптовалутите между борсите, възможностите за манипулиране на пазарите ще станат по-кратки и значително по-скъпи. Повишената ликвидност значително ще намали и волатилността, което ще допринесе за навлизането на повече институционални инвеститори.“

Скептици

Ричърд Рийзес, CIO и генерален партньор в Plutus21, хедж фонд базиран в Далас, който инвестира единствено и само в криптовалути и крипто активи, е скептично настроен спрямо новата технология.

„Просто не съм убеден, че тук има достатъчно ползи. Разбира се, по-бързо е от изпращането на обикновена биткойн транзакция, но е по-скъпо. Чудя се защо американските борси все още не са станали част от мрежата? Изискванията ли са прекалено големи?“

Моргън Стеклър също изрази своето мнение:

„Liquid безспорно е интересен sidechain проект, но компаниите необходими за управлението на мрежата, са доверени посредници, които могат да променят/отменят дадена транзакция. Това прави Liquid мрежата ненадеждна, централизирана и изменима, което е точно обратното на Биткойн. Ще бъде интересно да се види дали този модел ще разреши проблемите, поради които все още голяма част от инвеститорите стоят на страна от криптовалутите.“


 Източници: Blockstream и rockwelltrades

Related posts

TheDAO – $100 милиона and counting….

stamen

Биткойн като електронен подпис

stamen

Тайландската фондова борса ще търгува криптовалути

Martin Tinchev
UA-137508696-1