Биткойн

Lightning 101: Какво е Lightning нод?

Какво правят Lightning нодовете?

LN нодовете имат две основни задължения:

  • Да следят основния блокчейн (Bitcoin).
  • Да взаимодействат с други Lightning Network нодове и да осъществяват транзакциите в мрежата

Всеки нод в Lightning мрежата трябва да наблюдава блокчейна на основната валутата, върху която работи. Когато се говори за Lightning network, повечето хора имат предвид Lightning Network, работещ върху блокчейна на Биткойн. Това, което те пропускат, е фактът, че LN може да се прилага върху множество криптовалути. Към момента има опити за прилагането й върху блокчейна на Litecoin, Stellar Lumen и други. Ще оставим детайлите как това е възможно и може да се направи за друга статия.

Поради принципа на работа на Lightning мрежата е задължително LN нодовете да следят основния блокчейн, върху който е изградена самата мрежа. Ако те не го правят или го правят неправилно, средствата ви могат да бъдат откраднати.

Всеки нод взаимодейства с останалите участници (нодове) в peer-to-peer мрежата. Когато говорим за Lightning, трябва да помните, че има две отделни мрежи, с които взаимодействаме:

  • Peer-to-peer блокчейна на Биткойн
  • Peer-to-peer Lightning мрежата

Lightning p2p мрежата е мястото, където се извършват „светкавичните“ транзакции между участниците в LN. Отговорността на нодовете е да комуникират и правят транзакции с останалите нодове, така че парите на изпращача да достигнат до крайния получател. Това се прави посредством разплащателни канали.

Всеки нод е отговорен и трябва да следи балансите на участниците в канала. Представете си, че отивате на бар и барманът взима кредитната ви карта като обезпечение – но не я използва, а изчаква докато стане време да платите цялата сметка. В тази аналогия компютърът, в който барманът въвежда поръчките ви, прави точно същото нещо, което правят и LN нодовете. Когато искате да си тръгнете от бара, барманът swipe-ва картата ви, за да платите напитките. Когато искате да излезете от LN канал, изтегляте оставащите от канала ви сатошита към блокчейна на Биткойн.

Каква е разликата между Bitcoin нод и LN нод?

Биткойн нодовете и Lightning network нодовете се различават само по няколко ключови характеристики. Най-голямата разлика е, че Биткойн нода трябва да проверява всяка транзакция в Биткойн мрежата. От друга страна Lightning Network нода трябва да провери валидността само на транзакциите, с които има пряко взаимодействие.

Използвайки нашата бар аналогия от по-горе, ако барманът бе използвал биткойн нод като свой компютърен софтуер, този софтуер трябваше да провери колко напитки са поръчали хората в Ню Йорк, Пекин, Сидни и Осло и дали са ги платили. Ако само един човек не е платил, никой друг не би могъл да поръча напитка /невалидни блокове/.

Описаното по-горе очевидно е глупаво. С Lightning Network сте загрижени само за вашата собствена сметка в бара. Това е много по-практично и носи значително по-голяма поверителност. Сега хората в Пекин не виждат дали пиете Cosmopolitan или Heineken.

Кой създава нодовете?

Има три основни разработчика, работещи над изграждането на Lightning network нодове в момента. Това са:

  1. ACINQ —  с техния Eclair
  2. Lightning Labs — с  lnd
  3. Blockstream — с тяхната интерпретация  clightning

Важно е да се отбележи, че и трите изпълнения следват един и същи протокол и спазват установени правила (BOLT). Това означава, че не е от значение кой ще използвате, защото те ще могат да „разговарят“ помежду си, което от своя страна няма да задължава потребителите да ползват определен нод, за да изпращат пари към конкретен получател.

Защо нодовете са важни за Lightning потребителя?

Lightning network нодовете са вашият „вход“ към тази екосистемата. За да можете да отваряте канали и да извършвате транзакции в мрежата, трябва да имате нод (eclair, lnd или clightning имплементация). Това ще ви даде достъп до бързи, евтини и поверителни плащания на базата на биткойн блокчейна.

Lightning мрежата също така предоставя ефективен начин за използване на принципа „payment as authorization“. Това означава, че ако сте платили с Lightning Network, вие автоматично можете да получите разрешение за достъп до дадено съдържание.

Related posts

Най-добрата офшорна сметка: биткойн

stamen

Защо копачите имат стимул да бъдат честни

hash.bg

IPO с биткойн – новият финансов свят….

stamen
UA-137508696-1