Биткойн

IPO с биткойн – новият финансов свят….

IPO с биткойн

Дата на публикуване: 28.01.2014

Тази статия беше написана непосредствено след случването на историята, описана по-долу. В последствие много от подробностите около нея излезнаха на бял свят, за които споменахме в следната статия: Крипто миш-маш. За да добиете пълна представа за нещата, е редно да прочетете и двете статии.

През изминалата седмица станахме свидетели на изумяващо събитие в света на крипто валутите, за което и най-големите ентусиасти като мен не сме си и помисляли, че  е възможно днес.

Накратко: създателите на проекта MaidSafe решиха да продадат дялове от своята идея за около $8,000,000. Седмица или две преди старта на продажбата те публикуваха своя White Paper, съдържащ идеята им, данни за фирмата, както и план как ще инвестират събраните пари. Идеята им беше публикувана в главните издания за крипто технологии и обсъдена в крипто форумите. Собствениците бяха задали срок от 30 дена, в който всеки желаещ може да закупи дялове просто като пусне биткойн или мастъркойн на определени „набирателни“ адреси във всяка от двете мрежите. Продажбата беше обявена да продължи или докато се съберат осемте милиона или докато изтекат 30 дена.

Пет часа (!) след началото на продажбата, хиляди инвеститори от цял свят събраха койни на стойност над шест милиона долара. Това беше и дебюта за издаване на digital assets в мрежата на мастъркойн. Този факт буквално „отвя“ всички прогнози, получи се леко недоразумение относно не добре избраната цена между биткойн и мастъркойн, но това не е от значение за нас. Нека погледнем голямата картина и поразсъждаваме какво всъщност се случи.

IPO  с биткойн

IPO е съкратено от Initial Public Offering и означава първоначална продажба на акции. Преди две години фейсбук направи такова и много хора от цял свят биха искали вероятно да си купят акции от продукта, който ползват всеки ден. Но за тази цел те трябваше да имат открита сметка в брокер, който предлага тези акции. Дори и за страна от Европейския Съюз като България това беше трудно, но все пак възможно. За огромна част от световното население обаче, това беше невъзможно поради откъснатостта им от борсата в Америка. Инвеститорите в тези страни трябваше да инвестират солидна сума, за да се оправдаят комисионите и таксите, които трябваше да се платят за брокерските сметки и тяхното поддържане.

В горе-описаното IPO с биткойн аз инвестирах 0.1 биткойна, което е едва около €35.. Но вече имам digital asset в мрежата на MasterCoin, който удостоверява собствеността ми на стойност 2380 safecoins и ще печеля в същото съотношение като тези, които притежават сто хиляди от тях – просто защото разходите за участието ми са нула.

Значението за (цената на) биткойн

Какво е значението на горе-описаното? Пред всяка компания, имаща новаторски бизнес модел зад себе си и искаща да излезе на публичния капиталов пазар, от тази седмица стоят две опции:

  • стандартната опция до сега беше да излезнат на някоя борса като NASDAQ… За тази цел им трябва банка от рода на City/Chase/Goldman Sachs, която ще ги занимава години наред с счетоводни одити, бизнес сценарии и най-вече ще им начисли комисиони в порядъка на стотици хиляди долара, а за по-големи листинги, милиони;
  • от тази седмица обаче съществува и нова опция – публикуване на бизнес модела в интернет и ползване на безплатната инфраструктура, предложена от биткойн, за набиране на капитал от цял свят – бързо, евтино и безпроблемно;

Не е трудно да се досетим, че повечето иновативни компании ще изберат втората. Но какво ще направят инвестиционните фондове, търсещи високо-рискови инвестиции в най-новите идеи? Техните долари и евро не могат да им купят акции в тези компании, защото блок веригата не работи с евро и долари – работи с биткойни. Така че те трябва да си набавят от тях… Като се сетим, че инвестиционните фондове не боравят с хиляди, а с милиони, както и че наскоро Данъчната служба на САЩ предостави законова рамка и с това даде зелена светлина за инвестиции в биткойни на големите институционални инвеститори, е логично да предположим, че съвсем скоро търсенето на биткойни ще се увеличи многократно. Разбира се, наскоро дадохме четири фундаментални сили, които в момента дърпат цената на биткойн надолу. Моето предположение е, че може би още известно време ще пада. Но в момента, в който институционалните инвеститори в САЩ навлезнат на пазара, тежко и горко на спекулантите, заложили на падаща цена…

За MaidSafe

Преди да затворите страницата (доволни, ако сте инвеститори или раздразнени, ако сте скептици), дайте ми шанс да загатна за двете главни действащи лица в историята по-горе. Компанията MaidSafe не е вчерашен startup. Шотландският тим от 12 човека работят над идеята за пълно децентрализиране на интернет от 2008 насам. Идеята им е привлякла досега $50 милиона частен капитал, имат патенти и всичко, което пишат, звучи по-революционно и от биткойна. Основната идея е, че всеки, който включи компютъра си в системата им, може да избере колко пространство и ресурси от своя компютър да ѝ отдаде. Когато записвате файл в тази система, този файл се чупи на много парчета и всяко парче се записва на няколко отделни машини, включени в системата. По този начин няма да има нужда от централни сървъри, което прави DDOS атаките, хакерството и много други проблеми днес част от дивото минало на интернет. Много хора са прекарали дни и нощи преди IPO-то в разучаване на идеята им – всичко е вече open source – както програмата така и патентите. Техните отзиви са предимно позитивни и може само да се надяваме, че всичко работи както го описват.

Що се отнася до safecoin, това ще е валутната единица на тази мрежа. Ако ползвате по-малко ресурси, отколкото отдавате, вие ще печелите safecoin от хората, които ползват повече, отколкото отдават. Отдаването на ресурси се нарича farming.

MasterCoin

Мастъркойн е една от криптовалутите второ поколение. Мастъркойн работи „върху“ биткойна, така че се възползва от огромната изчислителна мощ, която седи зад блок веригата му. Освен валутата мастъркойн, всеки адрес в Мастъркон мрежата може да съдържа и произволен брой дигитални активи, които се пренасят от адрес на адрес по същия начин както и самите биткойни. Скоро ще има обширна статия и по тази тема.

Ако имате въпроси по горното, моля задайте ги в нарочната тема за това в нашия крипто-форум.

Related posts

Liquid – първият Sidechain на Биткойн

Martin Tinchev

Как да си купя биткойн в България

stamen

Често задавани въпроси относно Биткойн

stamen
UA-137508696-1