Новини

Import / Export функцията в Blockchain.info

import-export функцията на портфейла

Дата на публикуване: 24.07.2014

Информацията в тази статия е безнадеждно остаряла… Моля кликнете тук: Jaxx портфейл – предимства и ръководство за инсталация

.

.

.

.

.

След като сте си направили портфейл в Blockchain.info, вероятно вече сте забелязали Import / Export функцията, но не сте много наясно с предназначението ѝ. Може би сте опитали да я разучите, но не сте продължили след съобщението Advanced Security warning. Не се притеснявайте, съобщението просто ви предупреждава, че промените в секцията Import/Export могат да повлияят на състоянието на портфейла и биткойните ви. Може да продължите след съобщението, но не променяйте нищо в тази секция, докато не сте напълно наясно с последиците.

Когато отворите Import/Export секцията, ще видите следната страница:

import-export-функцията

Първата секция вляво – Import

Първата опция в тази секция е Add Watch Only Bitcoin Address.  Тук може да добавите всеки публичен биткойн адрес и да следите състоянието му. Може да наблюдавате всяка трансакция, която се извършва от или до този адрес, но не и да изразходвате баланса му. Това е една страхотна функция поради ред причини, но най-вече защото ви позволява да следите вашите адреси, без да въвеждате частния си ключ и да се излагате на излишен риск.

Втората опция в тази секция е Import Private Key. Тук може да добавите частния ключ на адрес, който притежавате, за да иматe пълен контрол над него с портфейла си в Blockchain.info. Ако имате адрес в някоя борса, може да добавите  частния му ключ, за да управлявате от тук средствата си. Можете директно да добавите ключовете или да използвате Sweep функцията. Тази функция ви дава възможността да прехвърлите всички биткойни от адреса, който въвеждате, в един от адресите ви в Blockchain портфейла. Този метод е по-сигурен и по-предпочитан от директното добавяне на ключове в портфейла ви.

Последната опция в Import секцията е Import Using Paper Wallet. Тя ви дава възможността да въведете частен ключ, но не ръчно, буква по буква и цифра по цифра, а като сканирате QR код от така наречените „книжни“ портфейли.

Import Backup

Тази секция поддържа постоянно обновяващ се списък с backup-и на Blockchain портфейла ви. При всяка промяна в портфейла се създава нов backup. Ако желаете, може и сами да правите такива. Благодарение на автоматичните backup-и по всяко време можете да възстановите предишен архив на портфейла. Това е една от онези секции, където ако не знаете какво правите – най-добре не го правете изобщо! Ако натиснете Import, Blockchain ще въведе последния архив на портфейла ви, презаписвайки сегашното му състояние.

Import Wallet

За да въведете ваш портфейл, трябва първо ръчно да сте му направили backup.  Приемат се портфейли в няколко формата, но AES криптираните са най-разпространени и сигурни за потребителите на Blockchain. Просто копирайте backup-а на портфейла ви и го поставете в секцията. В тази секция, както и при Import Backup, не правете нищо, освен ако не сте напълно наясно с последиците.

Export Encrypted

В тази секция можете ръчно да експортнете всичките си частни ключове, използвайки Advanced Encryption Standard (AES) за допълнителна сигурност. Ако не сте експерт, ви препоръчваме временно да се въздържите от този вариант, защото клиента на multibit, който беше най-лесният начин да възстановите портфейла си с този backup, вече не поддържа необходимия формат. Можете да възстановите портфейла си в BlockChain.info или да намерите инструмент, с който да декриптирате архива (ще ви е нужна и паролата на портфейла), и да импортнете ключовете в който и да е клиент.

Export Unencrypted

Тази секция е подобна на предишната. Единствената разлика е, че не се използва AES криптиране. Ключовете се запазват под формата на обикновен текст, от което следва, че  не са толкова защитени. Това е приемливо, но все пак трябва да го имате предвид. Можете просто да експортнете частните си ключове в JSON формат, в различни конверсии, като Base58, Bitcoin-QT (Bitcore), Base64, Hexили без никаква конверсия.

Paper Wallet

В последната секция може да създадете книжен портфейл, включващ всичките ви публични и частни ключове, както и четливи QR кодове. Може да използвате тази функция, за да оставите биткойните си на компютър, който никога не е свързван с интернет, и така да си осигурите максимална сигурност (така нареченият cold storage). Това ви дава и още един шанс да си възстановите биткойните, ако случайно изгубите паролите си.

Related posts

Каква е вашата биткойн стратегия?

hash.bg

Как да си направя онлайн портфейл в Coinbase

hash.bg

САЩ регулира биткойн като имущество

hash.bg
UA-137508696-1