Новини

Crypto.bg предлага биткойн разплащания за търговци

Плащане с биткойн посредством Crypto.bg

Дата на публикуване: 22.10.2014

Ако тепърва навлизате в света на биткойн, моля прочетете първо статията Предимствата на биткойн за търговци, която излага основните факти относно биткойн и предимствата му за приемащите го търговци.

Как се случват нещата с биткойн плащанията

Нека първо обясним колко просто се случват нещата с биткойн. Имаме клиент, който трябва да плати на търговец стока или услуга на стойност 20 лв. Клиентът е пожелал да се разплати с биткойн. Схематично процесът изглежда така:

Схема за биткойн плащане

„Зад кулисите“ се случва следното:

 • Търговецът се обръща към Crypto.bg с искане да му съдейства  за плащане с биткойн на стойност 20 лв;
 • Crypto.bg отвръща, че ще изплати 20 лв на търговеца, ако получи 0.0356 биткойна преди това, като заедно с това изпраща своя биткойн адрес, на който ще очаква това плащане. Количеството биткойн е динамично и се изчислява в реално време през курс „купува“ на crypto.bg;
 • Търговецът показва този биткойн адрес под формата на QR Code на клиента и го уведомява, че трябва да изпрати 0.0356 биткойна на този адрес;
 • Клиентът прави плащането, Crypto.bg го засича и веднага плаща 20 лв по банковата сметка на търговеца.
 • Търговецът дава стоката/услугата на клиента.
 • Всичко това се случва в интернет и отнема не повече от 10 секунди.

За да си го представите още по-добре, по-долу ще покажем в конкретни стъпки как изглежда процесът на плащане с биткойн във физически търговски обект, като за пример ще ползваме примерно плащане в Бетахаус, София: домът на hash.bg и crypto.bg.

Ако имате онлайн сайт и се интересувате от възможността да прибавите биткойн разплащания към него, може още сега да тествате системата посредством Демо страницата за онлайн разплащания с биткойн посредством Crypto.bg.

Примерно разплащане с биткойн в Бетахаус

Да приемем, че след като сте усетили творческата атмосфера в Бетахаус, сте решили да наемете работно място  за три дена на стойност 38 лв и искате да платите веднага с биткойн.

 • за целта момичето, с което говорите, ще си извади телефона, таблета или лаптопа, ще отвори бразуер и ще избере http://betahaus.crypto.bg. Там вкарва дължимата сума в левове, както и основанието за плащане:

  Плащане с биткойн за търговци
  Плащане с биткойн за търговци
 • След това избира бутона „Изпрати“ и на екрана се появява биткойн адресът, на който се чака плащането от вас:

  Биткойн адрес за търговски плащания
  Биткойн адрес за търговски плащания
 • Искате да платите на момента, значи имате мобилен биткойн портфейл, с който сканирате горния код и осъществявате плащането. Само след секунди момичето ще има потвърждение за извършеното от вас плащане:

  Биткойн плащането е готово
  Сполучливо плащане с биткойн
 • Горната картинка означава, че системата на Crypto.bg е получила биткойните и в замяна е пратила в на Бетахаус точно 38 лв по банкова сметка.
 • В края на месеца Crypto.bg изпраща счетоводна справка към Бетахаус, готова за импорт в счетоводната им програма.

Замислете се какво би се случило, ако бяхте казали, че ще платите по банков път (както плащат повечето тук все още). Ще трябва да дадете имейл, на който да ви се пратят банковите данни на Бетахаус, където вие трябва да направите превод, а някой после трябва всеки ден да преглежда всички банкови движения и да отметва кой е платил и кой не. Единствено, ако бяхте платили в брой, би могло да се каже, че то е сравнимо по леснота с биткойн, но само за вас, не и за търговеца, защото някой трябва да носи, да отчита и да пази този кеш…

Ако се питате, как би могло да стане горното плащане, ако клиентът не беше физически в Бетахаус, значи не сте разбрали съвсем как работи системата. Колежката просто ще помоли клиента (по мейл или телефон) да отиде сам на betahaus.crypto.bg, да попълни сумата и да си напише името (или номера на фактурата) в полето за основание и да извърши плащането. Чрез предоставяното API от Crypto.bg, Бетахаус може елементарно да автоматизира следенето на това кой, кога и за колко е платил.

Плащане в ресторанти и магазини

Ако имате кафе или магазин, процесът е напълно аналогичен. Нямате нужда от POS терминали, продавачът трябва да има само мобилно устройство с достъп до интернет (ако нямате, май биткойн наистина все още не е за вас). Crypto.bg ви предоставя напълно персонализирана страница с вашето лого и вашите цветове. В нея полето за основание може да го има (например за номера на касовата бележка), но може и да го няма – за още по-голямо ваше улеснение.

Плащане в онлайн сайтове

Заплащането с биткойн в онлайн сайтове е супер елементарно. Упътване за свързването, както и възможност да го тествате на момента, може да намерите на Демо страница за онлайн разплащания с биткойн посредством Crypto.bg.

Отговори на въпроси

 • Каква е ползата?
 • Пестите време и пари (комисиони, инкасо) за всяко плащане в биткойн в сравнение с това, ако беше направено с кеш или кредитна карта. За повече подробности прочетете предимствата на биткойн като разплащателно средство за търговци.
 • А кой ще ми плаща с биткойни?
  Ако сте физически търговски обект, не може да очаквате потоп от нови клиенти, но пък може и да подценяваме потенциала на българското биткойн общество. Ако имате чуждестранни клиенти, определено ще придобиете нов бизнес, тъй като в момента crypto.bg подготвя сайт-каталог за всички търговци, които приемат плащания с биткойн и този сайт ще бъде силно промотиран точно към пътуващите с биткойн по света. А те вече хич не са малко – за справка, google.
  Ако сте онлайн магазин, това може да се окаже най-доброто ви търговско решение. Не само OverStock направиха оборот над $1,000,000 в биткойн плащания за първите 4о дена след като пуснаха тази опция. Биткойн обществото в света е голямо, щедро и ако може да пазарува нещо с биткойни, винаги ще го предпочете пред конкуренцията, която не приема такива.
 • Как мога да следя получените плащания?
  Всеки търговец получава защитена страница, на която в реално време може да следи всички осъществени с биткойн плащания при него.
  Забележете, че с тази технология вие елиминирате риска от допира на служителите ви до кеш Единственият лек проблем тук е, че няма как да се дават лесно бакшиши…
 • Мога ли да не конвертирам всичко в лева?
  Браво за този въпрос – мислите в правилната посока. Съветваме всеки търговец да обръща колкото се може по-малка част от получените биткойни в левове. Но докато цялата търговска верига започне да приема биткойни, ще ви трябва кеш, за да плащате доставките си, така че ще може да определяте сами колко процента от получените плащания да се обръщат в левове – по всяко време от вашия контролен панел в Crypto.bg.
 • Как седи въпроса със законите?
  Целият процес е съобразен изцяло с настоящето законодателство в България, като ние ще продължаваме да го следим от близо и ще се погрижим за всички промени, които ви засягат.
 • Ще бъде ли трудно за счетоводството?
  Даже ще им е по-лесно, защото ще им се предоставят извадки, готови за импорт към всички по-разпространени счетоводни софтуерни програми.
 • Ако не плащаме нищо за тази услуга, как печели Crypto.bg?
  Страхувахме се, че няма да попитате :) Crypto.bg изкупува биткойните на клиентите ви по актуалния курс купува на сайта. Той е с 1-1.5% по-нисък от съответния курс на световните борси и оттам идва печалбата за тях. За клиента ви е много по-удобно и изгодно да си купи директно стока от вас с биткойн, отколкото да се занимава да продаде в crypto.bg за кеш и после да си купи от вас с левове.

Related posts

Купуваме биткойн от банкомати и касите на EasyPay

stamen

По 100 долара в биткойни за всеки студент от MIT

hash.bg

Import / Export функцията в Blockchain.info

hash.bg
UA-137508696-1