Крипто Портфейли

Blockstream Green – ултималният Биткойн портфейл

За какво служи Blockstream Green?

Blockstream Green е Bitcoin портфейл – той предоставя възможността да получавате, съхранявате и изпращате Bitcoin. Можете да използвате Blockstream Green, за да приемате входящи плащания, да съхранявате койните си на безопасно място за дълги периоди от време или да извършвате плащания и да изпращате Bitcoin към другите. Портфейлът позволява удобен, незабавен достъп до вашите средства от различни платформи чрез взаимно съвместими приложения. Приложението предлага разнообразие от усъвършенствани функции, като например дава възможност на потребителите сами да определят таксите по изходящите транзакции, достъп само за наблюдение (watch only mode) и уникален Multi-sig модел на защита.

За какво НЕ може да се използва Blockstream Green?

Също толкова важно е да се разбере какво не е Blockstream Green. Портфейлът не е платформа за покупка и продажба на Bitcoin. Ако желаете да купите или продадете, ще трябва да използвате друга опция, като например покупка от crypto.bg или bank.crypto.bg.
След като сте закупили определено количество Bitcoin, можете да го изпратите към вашия портфейл. Blockstream Green поддържа само Bitcoin (който се обозначава с 3-буквен тикер „BTC“). Приложението не поддържа национални валути като USD или EUR. Не се поддържат и никакви други криптовалути, като Ether или Dogecoin. Опитът да се изпрати нещо различно от Bitcoin към адрес, генериран от Blockstream Green, може да доведе до трайна загуба на въпросните монети. Изцяло от вас зависи как ще използвате и обезопасите портфейла си. Към момента портфейлът е наличен само за Android and iOS.

Какво е специалното на този портфейл?

Тези, които вече са запознати с начина, по който Bitcoin портфейлите обикновено работят, сигурно знаят за някои от удобствата, сигурността и функциите за поверителност, които Bitcoin предоставя. Благодарение на уникален Multi-sig формат, Green e в състояние да предложи обичайната анонимност и свобода на типичните Bitcoin портфейли, но с допълнителна сигурност. Портфейлът използва формат, който изисква подписи, генерирани от два различни ключа. Единият от ключовете се контролира от вас, а другият от самия портфейл. Той ще подписва транзакции, при условие че е дадено потвърждение посредством 2FA. Това е еднократно въведена парола, която в идеалния случай ви е предоставена на отделно устройство чрез Google Authenticator, имейл, SMS или обаждане. Това означава, че дори ако някой се сдобие с вашата мнемоник фраза, те няма да могат да откраднат вашите биткойни, когато сте активирали 2FA, освен ако не компрометират и вашия 2FA метод. Също така, ако по някаква причина услугата не може да подпише вашата транзакция, можете самостоятелно да преместите койните си след изтичане на определен период от време. Това ви дава най-доброто от двата свята – пълния финансов суверенитет и пълен контрол над частните ключове, заедно с допълнителна сървър защита.

Как да инсталираме Blockstream Green?

Портфейлът може да бъде изтеглен от следните линкове:

Operating Systems SupportedNative Applications
AndroidBlockstream Green Android Wallet
iOSBlockstream Green iOS Wallet

Създайте и безопасно запишете вашата мнемоника.

След като инсталирате приложението, ще имате възможност да „ресторнете“ вече съществуващ мнемоник или да създадете нов портфейл. За да започнете, уверете се, че сте избрали Bitcoin Мainnet мрежата и кликнете върху „Create new wallet“.

blockstream green main screen

В този момент приложението ще генерира мнемоничен запис от 24 думи, който функционира като бекъп метод за вашия портфейл. С него можете да възстановите портфейла си по всяка време. Blockstream Green използва стандарта BIP39 за генериране на вашата мнемоника и BIP32 за извличане на частни ключове от нея.

mnemonic warnings

Вашата мнемоника е най-важната информацията, свързана с бъдещия ви портфейл.
Трябва да я запишете на сигурно място и да я пазите в тайна. Това е вашият бекъп!

Трябва да се пази на безопасно и достъпно място. Ако деинсталирате приложението, забравите своя ПИН , повредите или изгубите устройството си, тогава вашият бекъп ще ви даде достъп до койните в портфейла. Дори и Blockstream Green да изчезне, мнемониката ви гарантира, че биткойните ви са под ваш контрол. Тя трябва да се пази в тайна, защото ако някой друг я намери, може да открадне койните ви (въпреки че ако имате включен 2FA, ще трябва да „разбие“ и него). За да сте сигурни, че сте записали безопасно вашата мнемоника, ще бъдете подканени да въведете отново няколко думи в реда, по който сте ги записали.

mnemonic quiz

И не забравяйте: Blockstream не съхраняваме вашата мнемоника, поради което не могат да ви помогнат, ако я загубите. Също така е от решаващо значение никога да не изпращате своя бекъп по имейл или SMS на никого (включително поддръжката на Blockstream Green). По този начин можете да изложите вашите средства на опасност. Ако някога забравите този съвет и случайно направите нещо подобно, ви призоваваме да създадете нов портфейл възможно най-бързо и да преместите биткойните си в него.

Избор на PIN.

След като сте записали и потвърдили вашата мнемоника, ще можете да изберете PIN. Това е 6-цифрен номер, който може да се използва за бърз достъп до портфейла на съответното устройство.

Blockstream Green PIN setup

В допълнение към PIN кода можете да използвате iOS TouchID или пръстов отпечатък за улеснен достъпа до току-що създадения или възстановен портфейл. Можете да зададете това от настройките.
По принцип е важно PIN-ът да се пази в тайна. Ако го забравите, единствената ви възможност да получите достъп до портфейла ще бъде чрез вашия бекъп. Вашият PIN е специфичен за устройството, на което е създаден. Възможно е да получите достъп до портфейла си от няколко устройства, като използвате restore функцията на Blockstream Green, но за всяка отделно устройство ще трябва да създадете отделен PIN код.
Като защитен елемент устройството ви ще нулира своя PIN, ако вие или някой друг въведете грешен код три пъти подред. Това се случва, за да се предотвратят непрекъснати опити за отгатване от страна на злонамереното лице, докато не познят правилната комбинация. Ако PIN кодът се нулира, ще трябва отново да въведете мнемониката чрез „Restore Green Wallet“ на началния екран, което ще ви позволи да създадете нов PIN за това устройство.

Настройка на 2FA

И накрая, след като сте записали и потвърдили вашата мнемоника и задали своя ПИН, ще бъдете подканени да изберете 2FA метод. Това е втори слой на сигурност, който собственикът на портфейла трябва да потвърди, преди да изпрати биткойни или да направи други важни промени по настройките на портфейла.

Blockstream Green 2FA setup

Въпреки че не е задължително, ние ви призоваваме да активирате поне един 2FA метод. В идеалния случай трябва да активирате поне 2 различни 2FA опции. По различни причини потребителите могат да загубят достъп до техните 2FA методи и това може да е много неприятно. Можете да намалите този риск, като използвате поне два различни 2FA метода. По този начин, ако загубите достъпа до един (например имейл), можете да запазите пълен достъп и контрол над портфейла си, а след това да възстановите изгубения метод.
Използването на 2FA е просто: всеки път, когато предприемете действие, което изисква 2FA разрешение (изпращане на транзакция или промяна на важни настройки), ще потвърдите действието си, като предоставите код за потвърждение, който ще получите чрез предпочетения от вас метод. 2FA е най-сигурен, когато е на отделно от портфейла устройство.

Related posts

Mycelium – Как да получим и изпратим биткойни

Martin Tinchev

Как да си направя backup на портфейла

hash.bg

Ledger Nano S – сигурният крипто портфейл

Martin Tinchev
UA-137508696-1