Новини

BitcoinXT – експеримент за новия световен ред

Дата на публикуване: 16.08.2015

Новата версия на Bitcoin протокола – BitcoinXT – бе пусната на 15 август 2015. Тази дата може би някога ще ознаменува Световния ден на децентрализирания консенсус. Механизмът на новия световен ред, който ще измести корумпирания строй на демокрацията. Световен ред, който ще се базира на избора на всеки отделен индивид, а не на шепа „избраници на народа“.

Следящите отблизо биткойн знаят за какво става въпрос. За другите ще дадем кратко резюме и после ще дискутираме какво означава BitcoinXT за вашите биткойни, както и по-глобалните импликации, които може да има този експеримент.

Какво е BitcoinXT?

Версията на биткойн системата, действаща днес и известна като Bitcoin Core, позволява максимален размер на всеки блок в блок веригата от (само) 1 мегабайт. Тоест, на средно всеки 10 минути, биткойн веригата може да приеме само толкова транзакции, чието сумарно двоично изписване се събира в 1МБ. Това означава лимит от около 7 транзакции в секунда – смешно малко спрямо скоростта на кредитните карти (10000 в секунда). Двама от най-известните разработчици на биткойн платформата – Gavin Andresen и Mike Hearn – подеха инициатива преди месеци за вдигане на този праг, защото по техни изчисления до година-две растежът на биткойн ще достигне тази граница, а техническият процес по вдигането на лимита отнема поне около година време.

За тяхно, а и за повече от наблюдателите, учудване тази идея бе посрещната „на нож“ от огромен брой фигури в биткойн пространството. Дискусията за и против е толкова всеобхватна, че вече е необозрима дори за повечето участници в нея. В крайна сметка Майк Харн се нае да копира кода на bitcoin core и да махне ограничението от 1МБ на блок. Той е кръстил софтуера за това BitcoinXT и в него основната промяна спрямо сегашния биткойн е това, че максимално допустимият размер на всеки блок ще расте динамично, напасвайки се на скоростта на растеж на биткойн системата. Мотивацията на Майк Харн за това може да прочетете на следния линк: Why is Bitcoin forking?

Рисковете от BitcoinXT

Защо е целият този шум, може би се питате? Защото, макар сега и двата софтуера да са съвместими и да работят над една и съща биткойн верига, през януари 2016, ако над 75% от компютрите, поддържащи биткойн, преминат към версията XT, ще има транзакции, които ще бъдат отказвани от Core версията, но ще бъдат приемани за валидни от XT версията. Което означава, че може да получите биткойн в XT версията, които после няма да съществуват в Core версията; тоест, възможно е търговец или борса, работещи със старата версия, да откажат да приемат вашите биткойни. Блок веригата ще се раздвои, от там и термина hard fork за този вид промени в кода. Последствията са необозрими, защото подобен експеримент никога не е правен, но са и крайно интересни от философска и политическа гледна точка.

Какво се случва с вашите биткойни?

Преди да преминем към тези точки, нека ви успокоим за съдбата на притежаваните от вас биткойни. Все още няма хард форк! И няма да има до януари, 2016. И ако се осъществи, само ако 70% от мрежата премине към новите правила, другите 30% нямат да имат много избор, освен да преминат и те на тази версия (но може да решат и да си останат на старата версия – свободна воля за всеки). Показателен факт, че пазарът като цяло не е притеснен толкова, е цената на биткойн. Тя действително падна с почти $10 след пускането на BitcoinXT, но не тества никоя съществена техническа подкрепа и вече бързо се възстановява. Информация за преминалите на новата версия компютри може да следите на сайта xtnodes.com (356 от общо 6263 в 17:30 на 16 август).

Случващото се обаче може да бъде пътеводен знак за това, как ще изглежда ерата на децентрализацията.

Демокрация или децентрализация

Биткойн е първата истинска децентрализирана система в света. Ако тя се подчиняваше на демократични принципи, петимата основни разработчици на bitcoin core, избрани много или малко демократично посредством избори в Биткойн Фондацията, щяха да определят съдбата на биткойн системата – според своята гледна точка, независимо колко е представителна към момента за мнението на избирателите им. Те са 3:2 в полза на малкия блок размер.

BitcoinXT показва нови, досега невиждани и невъзможни, механизми за това как хората, участващи в дадена общност, могат сами да определят правилата ѝ. Този механизъм се базира на прозрачен консенсус сред хората, които участват и са засегнати от системата. Все едно в държавата ни да се организираше референдум за всяка промяна в закона. И то референдум само сред хората, които биха били засегнати от този закон. (Сравнението е малко неточно, защото в напълно децентрализиран свят няма да има държави).

Лично мнение на автора на тази статия е, че демокрацията изживява своите последни дни. Тя е била страхотен прогрес към един по-справедлив свят за времето, когато скоростта на информацията е била 30 км на ден, но днес вече е по-скоро вредна, отколкото полезна – за справка вижте положението на планетата. Иновацията на блокчейна позволява хората да се организират по собствена воля и желание. Всяка децентрализирана система е отворена за всеки – както да влезе в нея, така и да излезе. Биткойн е само първото приложение на този принцип. В момента текат хиляди проекти по приложението на тази иновация в почти всеки сектор от обществения живот. Рано или късно те ще процъфтят, просто защото позволяват много по-справедлив обществен ред в света на моменталната и безплатна информация.

Ако имате каквито и да е въпроси относно BitcoinXT, които ви интересуват, не се притеснявайте да попитате в коментарите под статията или във форумната тема за това.

Related posts

Крипто-миш-маш: appcoins, altcoins, bitcoin2014

stamen

Jersey – втората crypto-fiat борса на Binance.

Martin Tinchev

Без ДДС за биткойн в Европа

stamen
UA-137508696-1