Крипто Портфейли

Как да си направя backup на портфейла

Дата на публикуване: 19.09.2014

Тази статия е от ранните зори на сайта и вече не е актуална. Моля преминете към Jaxx – биткойн портфейл, за да разберете колко лесно можете да си направите бекап на всички портфейли. Ако все пак ви се четат „Усмивки от старите ленти“, давайте :)

.

.

.

.

.

.

.

Blockchain взима всички необходими мерки, за да гарантира сигурността на средствата ви, но е препоръчително винаги да държите един backup на портфейла си за всеки случай. Създаването му ще ви коства само няколко кликвания, в замяна на които ще получите много по-високо ниво на сигурност за средства си.

Защо да правим backup на портфейла?

Има ред причини, поради които бихте искали да подсигурите биткойните си:  компютърът ви се е счупил, изгубили сте частния си ключ или сте забравили паролата си. Какъвто и да е случаят, създаването на backup ви осигурява пълен контрол над средствата ви.

Има няколко варианта за създаване на backup. Един от най-сигурните е да свалите на компютъра си backup-а и да си направите книжен портфейл. Други възможности за създаване на backup изискват от вас да запомните парола.

Backup-options

Сваляне на backup на портфейла ви

Свалянето на BlockChain.info портфейла ви е най-лесният начин да му направите backup. За съжаление, клиента на multibit, с който доскоро се декриптираше backup-а, вече не поддържа необходимия формат. За да декриптирате файла, трябва да използвате Blockchain.info или да намерите подходящ инструмент, което не е особено лесна задача в момента. Ако все пак решите да заложите на сигурността и да направите точно този вид backup, след като се логнете в My Wallet, в долния десен ъгъл на екрана натиснете Download. На компютъра ви ще се свали архив в JSON формат. Уверете се, че архивът е запаметен сигурно и безопасно! Най-добре не го съхранявайте на компютъра си, а на USB флашка. Препоръчително е да сложите парола на архива и да криптирате флашката. Ще се нуждаете от паролата на портфейла си, за да разшифровате архива му и да получите публичните и частните ключове.

Книжен backup

За да създадете книжен backup, трябва първо да се логнете и след това да натиснете бутона Paper в долния десен ъгъл. Поради съображения за сигурност ще се наложи да въведете отново паролата си. След като книжният backup се покаже, трябва да разпечатате цялата страница и да оставите книжното копие на някое сигурно място,като например сейф. Уверете се, че сте изтрили архива на портфейла от компютъра си, след като сте разпечатали книжното копие. При книжния портфейл не се нуждаете от парола, за да си получите ключовете. Те не са криптирани и можете директно да ги импортнете, когато искате да възстановите портфейла си.

книжен портфейл на биткойн
Книжен backup с QR код

Имейл

Изпращането на backup на имейла ви е много лесно. Както при директното сваляне на backup-а обаче, за да възстановите по-късно портфейла си, ще трябва или да го направите на BlockChain.info, или да намерите подходящ инструмент, с който да декриптирате backup-а.  Изключително важно е и да използвате двойно заверяване ( Two Factor Authentication) и да имате сигурна парола на имейла си. За да се възползвате от тази възможност, трябва първо да сте верифицирали имейла си в BlockChain.info. За да направите това, изберете Account Settings и въведете кода за верификация, изпратен на имейла ви, ако сте се регистрирали с такъв. Ако по някаква причина вече не разполагате с този код, натиснете Resend Link, за да получите нов код, след което натиснете Verify. След като се логнете, кликнете върху Email бутона. До няколко минути ще получите имейл от BlockChain.info с backup на портфейла си. Предварително може да потвърдите, че @blockchain.info е сигурен източник, за да не се озове backup-a в спам секцията ви. След като получите имейла, свалете приложението и се уверете, че сте запаметили JSON архива на сигурно и безопасно място, за предпочитане на USB флашка. Най-добре защитете файла с парола и криптирайте флашката.

Ако нещо не ви е ясно и искате да зададете въпрос, моля посетете форума ни.

Related posts

Как да изберем подходящ биткойн портфейл

stamen

Ledger Nano S – сигурният крипто портфейл

Martin Tinchev

Mycelium – ръководство за инсталация и backup

Martin Tinchev
UA-137508696-1