Биткойн

Шест биткойн митове и тяхното обяснение

Биткойн митове

Дата на публикуване: 04.03.2014

След скандала с Mt. Gox ще бъде хубаво да разгледаме няколко биткойн митове, които по една или друга причина са се наложили сред широката публика. За тази цел предлагаме в (свободен) превод статията на Dylan Love, с която той развенчава шест от тях. Съществуват много митове и легенди и за Сатоши Накамото, но сега няма да се фокусираме върху тях. По-скоро ще говорим за често срещани разбирания за биткойн, които се приемат за истина от много странични наблюфатели, а всъщност са си чисти митове. Ще обясним и накратко защо.

1. Биткойн няма стойност, понеже няма реално покритие

Само защото няма сейф пълен със злато, който да поддържа стойността на биткойните, не означава, че те са без стойност. Приетото разбиране за парите сред икономистите е, че те са „общоприето средство за размяна”. Наскоро разгледахме подробно, защо биткойн има стойност, макар и без да има златно или институционално покритие. Но замислете се, че „фиатните“ пари – долари, евро и други, също нямат златно покритие. Преди години са имали, но много отдавна нямат. Разбира се винаги може да се спори, че с пари може да се купи злато и следователно имат стойност, но същото се отнася и за биткойните, с които междувременно може да се купи почти всичко.

2. Биткойн е нелегален

Биткойн е напълно легален в САЩ, а и в България.  През месец март 2013 г. отделът на Министерството на финансите в САЩ, занимаващ се с финансови измами, публикува указания за виртуалните валути. В тях се определя, че „ползвател на виртуални валути не е ‘Money Services Business'“ и следователно не подлежи на регулация, доклади или пазене на документи. С прости думи – никой в Западния свят не ви забранява да ползвате Биткойн. За подробен анализ на последните указания от американската служба за финансов надзор (FinCen), вижте следния линк.

3. Биткойн е непроследим

Биткойн е напълно проследим по дизайн. Финансовите транзакции са извършени чрез софтуер с отворен код и преминават през Интернет. Както обяснихме подробно, Биткойн е публична счетоводна книга. Всяка една транзакция, която е осъществена в нея – независимо дали е за покупка на нелегални стоки и услуги или за легални такива, е запаметена завинаги в блок-веригата. Така че може би трябва да използвате Биткойн по същия начин, по който използвате Интернет в офиса си – интелигентно.

4. Цената никога не е била толкова нестабилна, колкото напоследък

Да, цената на Биткойн е доста динамична последните месеци, но ако си припомним месец юни 2011 г. , цената тогава скочи от 0,75 $ до 30$. След това се стабилизира на около 5$ в началото на 2012 г. Това е много по-нестабилно време в историята на валутата, което обаче премина почти незабелязано, защото просто тя не беше толкова известна.

5. Биткойн е напълно безопасен и защитен

За жалост и това не е така. Много монети бяха откраднати в миналото, като най-скорошният пример е скандалът с Mt. Gox. Все пак трябва да си припомним, че докато има замесени хора, процесът не може да бъде перфектен. В човешката природа е да търси начини да се възползва от системата. За щастие, крипто-технологията предлага механизми, чрез които човешката намеса в разплащателните процеси ще се сведе до минимум, дори ще изчезне напълно, и тези рискове ще изчезнат. Ще пишем в скоро време за това, но като подсказка ще споменем P2P exchange.

6. Има 21 милиона биткойни и те не са достатъчно

Напълно достатъчно са. Ако започнат „да не достигат“, е важно да си спомним, че биткойн може да бъде разделен до осмия десетичен знак след десетичната запетая. Докато цената на индивидуалната монета може да се покачва, ние можем да продължим да боравим с по-малки и по-малки части от нея. С времето просто ще преминем на милибиткойни или нанобиткойни. Вместо да си мислим, че ще има само 21 милиона биткойна, може да си мислим, че има 2,100 милиона милиона сатоши, понеже всеки биткойн се състои от 100,000,000 сатоши-та („сатоши“ е нещо като стотинката или цента на биткойна).

Това бяха шест от митовете за Биткойн. Докато повечето от тях са често срещани, се надяваме след като прочетохте тази статия да имате друго виждане за тях. Ако има неясноти или въпроси, не се колебайте да попитате в нашия биткойн форум.

Related posts

Тежки 20 часа за най-големите крипто борси за деривати

Boris Mirchev

Мокрият сън на всички биткойн фенове се сбъдва….

stamen

Биткойн е пирамида колкото интернет е бил химера в 1995 :)

hash.bg
UA-137508696-1