Новини

Милтън Фридман предрече Биткойн

Дата на публикуване: 04.04.2014

Биткойна и съпътстващите го криптовалути са по същество недоверчиви парични системи, които преобръщат идеалите за това как една финансова система трябва да оперира. Представяме ви написана от Daniel Cawrey и преведена от danisapfirov статия за възгледите на нобеловия лауреат Милтън Фридман и как те се доближават напълно до концепцията за Биткойн. Интригуващо е, че концепцията за цифровите пари датира още от края на 90-те. Не случайно като един от най-известните икономисти на 20-ти век Фридман предрече биткойн 10 години преди създаването му. Фридман предвижда, че нещо подобно на биткойн има големи предимства и неизбежно ще бъде създадено за да отговори на враждебността на традиционните институции във финансовия свят. Джефри Тъкър – икономист, основател на Liberty.me и редовен лектор на биткойн конференции казва, че Фридман е предчувствал децентрализираните парични системи.

 

Освобождаващият Интернет

Милтън Фридман си отива от този свят преди създаването на Биткойн, но е свидетел на мълниеносното разпространение на Интернет през 90-те. Относно ролята на Интернет за нашата цивилзация той пише:

Мисля, че Интернет ще бъде една от най-големите сили за намаляване ролята на държавата.

Той е върл противник на „колективизма“ – термин, използван от него, за да опише силната роля на правителството, когато то стане твърде влиятелно и взема решения, които трябва да взема отделната личност. За щастие, авторитарните режими трябва да се справят с новата цифрова заплаха – децентрализацията, породена от мощта на свободното Интернет пространство. Системи, които не се управляват от централен орган, създават силни главоболия за правителствата, както добри, така и лоши. Какво има предвид Фридман, когато предлага идеята за цифрово платежно средство, при което се намалява нуждата от трета страна по сделките?

Единственото нещо, което липсва, но това скоро ще бъде разработено, е надежден механизъм за електронно плащане – метод, при който в Интернет можете да прехвърляте средства от A към Б, без A да познава Б или Б да познава A.

Макар Фридман да е предвиждал децентрализацията на парите, не е сигурно, че е желаел това да се случи. Основателят на Coinapult, известният биткойнер Ерик Ворхиис казва:

Винаги съм се чудил защо Фридман – един от най-известните радетели на свободния пазар – се е противопоставял на централизацията във всяка една система, с изключение на една: тази на парите. Която е и най-важната.

В същото време Фридман се застъпва за премахването на Федералния резерв и замяната му с автоматизирана система, която да регулира паричното предлагане. Изглежда той е вярвал, че свободният пазар ще стигне в развитието си до това състояние, при което паричното предлагане ще се саморегулира. Той е бил прав.

Анонимността плаши

Биткойн е възхваляван като техническа иновация, но дигиталната валута има проблем с общото неразбиране, породено от медиите, търсещи сензации. Повечето хора все още я считат за инструмент, способствая криминални деяния.

Преди време писахме точно за Биткойн регулациите и дали те са загубена кауза. Фридман е виден представител на чикагската икономическа школа и вярва в пълната икономическа свобода. Той смята, че намесата е пречка в идеалистичния свят. Тези негови възгледи не са споделяни от мнозина, за които анонимността на парите представлява проблем. Дори сега не са малко тези, които вярват, че криптовалутите са единствено средство в ръцете на хора с престъпно поведение -крадци, търговци на наркотици и други. Милтън Фридман предсказва появата на електронни пари, които според него биха били подобни на парични средства. Той също отбелязва основен недостатък:

Начинът, по който мога да взема банкнота от 20 долара, да я предам на вас и да няма запис от къде е генерирана първоначално тази парична единица.

В крайна сметка, вярата на Фридман, че дигиталните валути ще се разпространяват в Интернет се оказа правилна. Предимствата на Интернет не могат да бъдат игнорирани. Едно от притесненията, обаче, е как могат криптовалутите да бъдат законно платежно средство в анонимна среда? Фридман вижда в тази анонимност при генерирането на нови парични средства малък проблем, защото в крайна сметка пазарът ще регулира генерирането на нови пари в обръщение:

Може да получите пари от мен (електронни пари), без да знаете кой съм. Този вид разплащане, което ще се развива в Интернет, ще стане по-лесно за хората, които използват Интернет.

За негативите на цифровите пари той пише:

Разбира се, че има отрицателна страна. Това означава, гангстерите, хората, които се занимават с незаконни сделки също ще имат по-лесен начин да извършват дейността си.

Маркетингова капитализация на биткойн

Да бъдем реалисти

Някои икономисти иронизират биткойн, защото е „интернет валута“ и твърдят, че това не е „истинско“. Фактът, че Биткойн е система за плащания с милиарди долари пазарна капитализация и има огромна изчислителна мощ, която поддържа сделките, за някои хора не значи нищо. Марк Андрийсен пише в New York Times :

Икономистите, които атакуват Биткойн днес може да не са точни, но аз съм с Бен (Бернанке) и Милтън.

В края на миналата година, биткойн почти постигна 14 милиарда долара пазарна капитализация. Да не говорим за икономическия растеж, който цифровата валута създава.

Прекрасният нов свят

Бариерите, които централизираното банкиране е въвело се оказват в основата на обществените проблеми. Партньорското кредитиране, базирано на децентрализирано предлагане на средства  и математиката свързана с финансирането в новите валути са идеи, които Фридман би одобрил. Мобилните технологии, които ще определят бъдещето на плащанията, най-вероятно също щяха да получат неговото одобрение . Джефри Тъкър обобщава:

Разбира се Фридман не би могъл да предскаже веригата от транзакции, с която работят криптовалутите. Но той прозря нуждата от система, която не се базира на нечие доверие. Той видя, че анонимността е необходима.

Ето и интервюто, на което е базирана тази статия:

Related posts

Каква е вашата биткойн стратегия?

hash.bg

Bitcoin in Bulgaria

stamen

Скоро биткойн плащания в HTML?

stamen
UA-137508696-1