Биткойн

За фалита на крипто борсите

Дата на публикуване: 08.04.2014

Много хора приемат фалита на крипто борсите като доказателство за несъвършеността на идеята биткойн. Всъщност, това развитие не само е закономерно, но и полезно за еволюцията на паричните отношения в нашата цивилизация. По-долу предлагаме в превод статия на  Steve Patterson за Bitcoin Magazine, в която се анализира ролята на борсите в ерата на p2p банкирането.

фалитСамо в рамките на един месец Mt. Gox фалира, Flexcoin спря да функционира заради грабеж, Vircurex спря изплащанията на биткойни и Coinex.pw беше хакнат. Всичко това изглежда унищожително за икономиката на Биткойн. Обемите на изтъргувани валути по борсите спаднаха драстично, множество хора почнаха да теглят биткойните от борсите и да ги съхраняват в собствени биткойн портфейли, където сигурността им зависи единствено от тях самите.

Това, че много вложители загубиха парите си, обаче, ще преобрази изцяло финансовите пазари. И това е добра новина, макар и не от гледна точка на загубилите…

Почти всяка държава има централна банка и система за гарантиране на депозитите. Биткойн няма такива. Защо това е важно? Защото тези институции създават нездравословни навици в хората – навици, от които финансовото положение в света страда от десетилетия.

Помислете за банката, в която имате депозит. Искали ли сте някога да видите баланса на банката, за да се уверите в платежоспособността ѝ? Разбира се, че не – депозитът ви е гарантиран, дори ако банката фалира. Тогава защо да ви интересува? Банката може да изхарчи всичките пари или да ги загуби в спекулации на борсата. За вас няма значение, защото депозитите ви са гарантирани.

Това създава погрешни стимули, понеже банките не се конкурират по отговорност, сигурност или платежоспособност. Не трябва да се учудваме когато тези компании се ангажират с диви спекулации и рисковано кредитиране. Вложителите не чувстват (пряко) тази болка.

Нещата не стоят така на биткойн пазара

Оказва се, че ако оставите частния си ключ на трето лице, вие поемате риск. Ключът може да бъде загубен, сметките могат да бъдат хакнати или някои безскрупулни компании може да ви откраднат депозита. Разбира се, ако гледате на Биткойн като на дигитални пари в брой, това не е изненадващо. Същият риск бихте поели, ако оставите куфарче – пълно с фиатни пари, на друго лице.

След като толкова много борси фалираха, какво е първото нещо, което минава през главата на всеки, преди да депозира биткойните си при някоя борса? Въпросът за сигурността им, разбира се. И собствениците на борсите вече го знаят. Това е основен момент. Клиентите имат стимул да се интересуват от сигурността на техните монети, а предприемачите имат стимул да задоволят това търсене. Огромни печалби очакват компаниите, които осигурят сигурност на биткойн банкирането. Състезанието вече тече с пълна сила…

Изглежда всяка седмица нови борси се появяват по цялото земно кълбо. Десетки милиони долари се инвестират в млади компании, работещи за създаването на сигурни биткойн портфейли. Компании като Blockchain.info може би вече имат работещо решение – те просто не съхраняват частните ключове на клиентите при себе си. Борсите вече доброволно се подлагат на одит в опит да докажат сигурността си на клиентите. Стотици умове по света правят чудеса, за да създадат финансова сигурност за биткойн депозитите. В бъдеще може да сме свидетели на създаването на частно застраховане на влогове – но с правилните стимули зад него. За добро или лошо, не може да получим този вид иновация във финансите на „стария свят”.

биткойн решенияС растежа на пазарите е лесно да се развълнувате от предприемачески успехи, печалби и създаване на стойност. Но фалитите и загубите са също вълнуващи. Наблюдаваме в реално време как ресурси се трансферират от по-малко продуктивни компании, към по-продуктивни. Малко от първото поколение биткойн компании все още съществуват и това не е лошо нещо. Нови предприемачи навлизат на пазара и можем да очакваме да видим креативни решения на нашите проблеми – в съчетание с повече фалити и изместване на старите фирми.

Въпреки, че е болезнено понякога, Биткойн светът изгражда чисто нова финансова система и това е основано на правилни стимули. В тази перспектива е трудно да не се развълнуваме за бъдещите предизвикателства, пред които Биткойн ще се изправи.

Related posts

Най-добрата офшорна сметка: биткойн

stamen

Биткойн и присъщата му стойност

stamen

Как да купя биткойн?

stamen
UA-137508696-1