Крипто Портфейли Най-ново

Как да ускорим направена биткойн транзакция

Дата на публикуване: 18.02.2017

В тази статия ще ви покажем с конкретен пример как да ускорим биткойн транзакция, която е изпратена с прекалено ниска биткойн такса. Ще ползваме препоръчвания от нас биткойн портфейл – Jaxx.io.

Значението на биткойн таксите

Ако знаете или не се интересувате от причините за забавянията в биткойн транзакциите, можете да прескочите този параграф.

Една от особеностите на биткойн е това, че всички транзакции се „пакетират“ в блокове. Всяка транзакция съдържа данни (изходящи и входящи адреси, подписи и прочие), чиито размер варира не според количеството биткойни, които изпращаме, а според броя входящи и изходящи транзакции в нея. (Да, при биткойн можете да изпращате от повече от един адрес на повече от един адрес, за разлика от банковите плащания, където имаме точно една входяща и точно една изходяща сметка в транзакцията.)

В началото на биткойн, около 2010 година, когато транзакциите са били без такса, Самият Сатоши Накамото слага твърд лимит от 1 Мегабайт за всички данни, които могат да се включат в един блок. Целта е била да предпази биткойн блокчейна от спам атаки.

Популярността на биткойн обаче превърна тази предпазна мярка в ограничение и в момента има истинско съревнование измежду всички транзакции за включването им в блок веригата. „Съдиите“, които определят коя транзакция да влезе в следващия блок и коя не, са биткойн миньорите. Понеже платената биткойн такса от всяка транзакция остава за миньора, който е „изкопал“ блока, миньорите включват транзакциите, които им плащат най-голяма цена на байт данни, включени в тях. Другите остават в така наречения mem-pool. Ако дадена транзакция остане в него ден или два, тя бива отстранена от мем-пула и биткойните се връщат на изпращача. (ето за това никога не трябва да разчитате на транзакция към вас, която няма поне 1 потвърждение).

Съвременните портфейли се опитват да преценят динамично каква такса ще ви стигне, за да „влезнете“ в следващия блок, но често се случва да не преценят правилно и вашата транзакция да „увисне“ и дори да не се изпълни. За съжаление най-широко разпространеният биткойн портфейл в света – blockchain.info, се справя най-зле с тази задача и това беше една от причините да спрем да го предлагаме….

Как да ускорим биткойн транзакция с Jaxx.io

По-долу ще покажем как да ускорим входяща към нас транзакция, но същото се прави, ако сте изпратили биткойни, а те не се потвърждават. Трикът е прост: Просто изпращате целия си баланс към ваш адрес с максимална такса за миньорите. За да я потвърдят, те трябва непременно да включат и захранващата ги транзакция и така и двете влизат в блока.

Ето конкретен пример, в който сме получили транзакция с ниска такса:

Както виждате от горната картинка, към портфейла ни са изпратени 7.1 биткойна, които обаче все още не са получили потвърждение в блокчейна (Unconfirmed). За да ускорим процеса по потвърждение правим следното:

Изпращаме цялoто количество койни, с което разполагаме (Spendable), към новия ни настоящ адрес, който по-горе е 16ziubq97jAtwuRLMSvBqnpfe84xmRK9rW. (За подробности виж статията биткойн плащания с Jaxx).

За тази цел копираме адреса с иконката в дясно до него, после избираме големия бутон Send и после поставяме/пействаме адреса  в полето receiving address, както е показано на следната картинка:

 

За да изпратите всичко, натиснете синьото бутонче MAX. После натиснете другия син бутон Send. Пред вас ще се открие следният диалог:

 

 

Тук е важно да изберете Pricey опцията за биткойн такса. При Jaxx.io тази такса е достатъчно висока, за да влезе още в следващия блок. Но за да я включат миньорите, те трябва да включат и предхождащата я транзакция, която искаме да ускорим. От личен опит ви гарантираме, че с този метод ще предизвикате потвърждение и на двете транзакции до максимум 2 блока.

Този трик работи за всички биткойн портфейли. Ако не се ориентирате в стъпките им, питайте в коментарите под тази статия или форума ни.

Подробни разяснения относно биткойн транзакциите, техния размер и размера на таксите можете да прочетете на следния линк: Относно бавното потвърждение на транзакциите в блокчейна

Related posts

Два обещаващи проекта свързани с блокчейна на Биткойн

Boris Mirchev

Мокрият сън на всички биткойн фенове се сбъдва….

stamen

Етериум, смарт контракт и TheDAO – обяснение за баща ми

stamen
UA-137508696-1