Новини

Десет прогнози за 2014

2014 - годината на биткойн

Дата на публикуване: 28.01.2014

По-долу ще ви представим блога на индийското поделение на Light Speed Venture Partners – активен фонд за инвестиции в проекти за крипто валути. Десетте прогнози по-долу са базирани на моделите за растеж на подобни мрежи и многобройни разговори с различни биткойн ентусиасти.

1. Над 100 милиона долара в Bitcoin Startup-и

Този капитал ще бъде разпределен между различни местни и глобални борси (например BTC China), фирми, свързани с търговски услуги (например Bitpay), компании, свързани с предлагането на Биткойн портфейли (напр. Coinbase) и множество други иновативни бизнеси. Голяма част от капитала вероятно ще се влее в стартиращи фирми, които са водещи в съответните сегменти и имат по-голямата част от пазарния дял. Ликвидният борсов обмен и търговската мрежа ще се развиват трудно и в тези фирми ще се установят високи цени. Ще има на разположение много пари за стартиращите компании, опитващи се да решават множество други предизвикателства  – особено тези по сигурността.

2. Копането няма да „умре“

Много публикации в пресата и индивидуални гледни точки вещаят, че копането вече замира, тъй като изчислителната мощ на Биткойн мрежата достигна десет петахеша в секунда, а и от технологична гледна точка сме ограничени от Закона на Мур. Авторът вярвал на тези неща, докато не чул „Butterfly Labs“ и „HighBitcoin“ да говорят за това, как инициативните фирми могат да извлекат потенциал от копането. С повишаването на транзакциите и таксите за тях, би било особено полезно за големи предприятия да имат центрове за данни с оборудване за копане, в които да обработват ежедневните транзакции. Средните предприятия, които не могат да си позволят да инвестират в мощно оборудване, ще се ориентират към копането, базирано на „cloud“ технологии. Най-малките предприятия пък ще трябва да плащат такси за транзакции към мрежата, макар че тези такси ще бъдат много по-ниски от тези на Visa и Mastercard. В заключение, можем да станем свидетели на потенциални инвестиции от големи и средни предприятия във ферми за копане още преди края на 2014 година.

3. Ще оцелеят по-малко от пет алт-койна

Естеството на Биткойн протокола с отворен код е довело до появата на над 100 алтернативни койни, повечето от които са очебийни измами. Те могат да бъдат разделени в три категории:

  • Монети, които са класическа пирамида, където единствената цел на изобретателя е да вдигне цената им, да продаде своите лесно изкопани в началото запаси и да ги зареже;
  • Монети, които могат да се добиват лесно и потенциално могат да са по-ликвидни от Биткойн;
  • Монети, които се основават на фундаментални иновации и могат да доведат до специфичното им възприемане или ползването им в определени случаи.

По мнение на автора, само тези от третата категория ще оцелеят. Peercoin, която е въвела системата „proof-of-stake“ в допълнение към „proof-of-work“ е една такава монета. Също така е важно да се отбележи, че в момента, с изключение на Биткойн, няма друга алтернативна монета, която е показала растеж в приемането ѝ от онлайн магазините. Вероятно това ще си остане така и през 2014 година.

4. Биткойн ще разреши много пречки, включително и „анонимността“

Един от ключовите проблеми за правителствата и финансовите институции, за да се включат в Биткойн, е анонимният характер на транзакциите. Това кара регулаторите да вярват, че Биткойн може потенциално да се използва за цели като пране на пари, подкрепа за тероризма и т.н. Добрата новина е, че има много активна Биткойн общност в световен мащаб, която спомага за непрекъснатото развитие на протокола. Прогнозата на автора е, че в усилията си да спомогне за по-бързо възприемане на Биткойн, тази общност ще излезе с решение на проблема с „анонимността“, така че регулаторните органи да бъдат удовлетворени. Един от начините, който може да се опита още днес, е да се накарат борсите, доставчиците на портфейлни услуги и други Биткойн компании да приложат стриктни „KYC“ практики, подобни на тези на финансовите институции. Което и става, както всички знаем.

5. САЩ, Китай и другите световни сили няма да са водещи

Реакцията на „FinCEN“, „PBOC“ и „RBI“ за Биткойн в САЩ, както и мненията на Китай и Индия ни насочват към един единствен извод – те няма да позволят техните контролирани финансови системи да приемат децентрализирана крипто-валута, която може да бъде анонимна и да се използва за незаконни дейности … или поне още не. Страните, които са имали проблеми в историята си с фиатните валути и/или монетарната си политика в миналото, ще са тези, които ще бъдат в челните редици сред приемащите Биткойн. Такива са страни като Аржентина и Кипър, но те вероятно ще бъдат по-малки като процент от общата база. Въпреки това, там може да има много повече „навлизания“ на местно ниво и най-важното – по-голяма правителствена подкрепа или по-малка намеса от управляващите. Трябва да се добави, че успешните интернет и мобилни компании в САЩ/Европа са тези, които са най-склонни да предлагат дигитални стоки с Биткойн. „Zynga“ вече обявиха техния експеримент. Няма да е изненада, ако „Spotify“, „Netflix“ и т.н. са част от следващата вълна.

6. Индийската екосистема ще се развива бавно

Стартиращата индийска биткойн екосистема днес е ограничена до по-малко от десет фирми, които започват работа. Това са борси като „Unocoin„, доставчици на портфейл услуги като „Zuckup„, „басейни“ за копане като „Coinmonk“ и някои други – в сравнение със стотици в САЩ и Китай. Трудно е да се каже, дали тези стартиращи фирми ще се фокусират на местния пазар или ще се насочат към световния пазар. В същото време индийският пазар е най-вероятно да бъде обслужван от глобалните Биткойн компании. Например, Itbit – биткойн борса, базирана в Сингапур, вече започна да се насочва към индийските потребители. Глобалните услуги са демонстрирали способността да бъдат надеждни, особено когато става въпрос за удобство и сигурност при решаване на сложни алгоритмични проблеми. Това също ги прави по-сигурни в дългосрочен план (напр. разделянето на частни ключове, с цел предотвратяване на кражба, което „Coinbase“ започна да практикува) и те представляват солидна конкуренция за стартиращите индийски фирми. В Индия има активна Биткойн общност (но едва около 15-20 души), която се опитва да създаде информираност сред потребителите и регулаторните органи, но процесът е доста труден. Искрената надежда на автора е да види най-малко една стартираща Биткойн компания от световна класа, която да тръгне от Индия.

7. Биткойн ще се развива отвъд „съхранение на стойност“ и „транзакции“

Основният Биткойн протокол е приложим за много повече неща от използването му за „съхранение на стойност“ и „плащания“. Биткойн Фондацията направи огромна стъпка, позволявайки мета данните да бъдат включени в блок-веригата. Това ще отключи много иновации и може би дори ще спомогне регулаторните органи да признаят потенциала на Биткойн, което ще направи още по-трудно забраняването му или неговото ограничаване. Както може да видите от текущата карта на екосистемата Биткойн – (http://bit.ly/1krEd0Z ), почти всички стартиращи фирми използват протокола в качеството му на „монета“ или „валута“. Тази година ще бъде първата, в която ще видим много нови проекти, които ще го ползват в качеството му на протокол за обмяна на собственост.

8. Биткойн „браузърът“ ще се появи през 2014 година

Браузърът „Netscape“ направи възможно масовото ползване на интернет през 90-те и имаме нужда от нещо подобно за същото в Биткойн. Все още е много трудно на обикновеният потребител да разбере, придобие, съхранява и използва Биткойн. Макар „Coinbase“ и няколко други компании да работят по иновативни алгоритми за сигурност, което ще направи дигиталното съхранение на Биткойн по-лесно, това все още не е достатъчно, за да може Биткойн да бъде ползван от всички. Следователно, това, което „браузърът“ е направи за възприемането на интернет от широката публика, липсва още продукт или иновационна технология за Биткойн. Ако това стане през 2014-та, масовият преход към Биткойн ще стане възможен. „Kryptokit“ и „Coinapult“ на Eric Voorhees са обещаващи проекти, които стартират в тази посока. Окуражаващо е, че всички необходими градивни елементи това да се случи – като навлизането на мобилните комуникации, криптография и т.н. –  са вече на мястото си.

9. Цената ще стигне $4,000-$5,000

Въпреки че някои хора твърдят друго, цената не е най-важното нещо за Биткойн. Като се има предвид интереса към него обаче, както и волатилността на цената, тя заслужава място в този постинг. Спекулантите предвиждат, че цената на Биткойн може да се вдигне до $100,000, а някои казват, че тя може да достигне максимум до $1,300. Цената на Биткойн е функция на търсенето и предлагането, но докато второто е предсказуемо, то прогнозите за първото са доста по-трудни. Все пак, увеличението на търсенето на Биткойн може да се сравни с мрежи като „Facebook“ и „Twitter“, което следва „S“ кривата на одобрение. На всички такива мрежи обикновено са необходими между шест и осем години, за да се стабилизират, като четвъртата или петата са „най-стръмните“. Въпреки, че Биткойн е стартирал преди четири години, може да се твърди, че 2013 година беше неговата втора „реална“ година. Като се има предвид естеството на кривата „S“, увеличението на цените през 2014 година може би ще бъде 3-4 кратно. Следователно, цената ще достигне диапазона $4,000 – $5,000, където вероятно ще се задържи през текущата година.

10. Last but not least – Satoshi Nakamoto ще е личност на годината в „Time“

За личността на Satoshi Nakamoto може да прочетете тук.

Източник: lightspeedindia.wordpress.com

Related posts

Интересни факти за развитието на биткойн

stamen

Import / Export функцията в Blockchain.info

hash.bg

Милтън Фридман предрече Биткойн

hash.bg
UA-137508696-1