Биткойн Най-ново

Тежки 20 часа за най-големите крипто борси за деривати

Дори и да не е отразено в цената на Биткойн (няма драстичен спад) две от най-големите борси за дериватиDeribit и BitMEX, имат тежко денонощие.

Двата проблема са от различно естество. Проблемът за Deribit се появи около 23:00 часа снощи вечер (31.10.2017). Поради вътрешна грешка в калкулирането на техния BTC индекс цената на техните контракти падна с 15%. Според Jason Canfield грешката е заради временното спиране на Coinbase Pro. Това не е официално становище, а предположение от Jason.

Coinbase е една от седемте борси  използвана от Deribit за калкулиране на техния BTC индекс. Повечето финансови деривати на Deribit са зависими от този индекс. Според уебсайта на Deribit този индекс отразява средната цена купи/продай на тези седем борси. Благодарение на калкулатора си те предоставят цена на своите клиенти. Очаква се яснота относно „бъга“ на този калкулатор, който коства на компанията доста.

Deribit „заключиха“ платформата си малко след инцидента. След това обявиха посредством своя Tegram канал, че имат проблем със своя BTC индекс, породен от невъзможността на платформата да премахне неправилни външни поръчки на друга платформа, с която Deribit работи. Обяснено по елементарен начин: платформа Х (според нас Coinbase Pro) спира да работи и това обърква изчисляването на BTC индекса на Deribit. Поради това цената пада драстнично в рамките на минути -на 5 минутната графиката горе се вижда спад от $9200 до $7800. Въпреки, че от Deribit не разкриват дали грешката е в следствие от партньорство с Coinbase или друга борса, те обещават да компенсират клиентите си за евентуални загуби. Главният оперативен директор на Deribit – Marius Jansen, заяви официално:

„Ние винаги искаме да направим най-доброто за нашите трейдъри. Поради това ще възстановим загубите на всички, които позиции са ликвидирани заради активиране на техните стоп поръчки. Според моите изчисления тези загуби възлизат на най-малко $1,300,000. Разбира се, тези пари ще бъдат изплатени от нас, а не от застрахователния фонд на Deribit.

„Спасяване“ на конкурентите

Техните преки конкуренти от BitMEX, които до онзи момент най-вероятно са били доста доволни от случващото се в Deribit, успяха да ги „изравнят“. Няколко часа по-късно техния Community Manager направи невъобразима грешка за човек на подобна позиция. Вместо да впише хиляди имейли в графа „BCC“, той ги постави в „CC“.

По този начин разкри имейли на хиляди потребители, като по този начин те са потенциални жертви за „хакване“. Имейлите в подобни борси са много по-важни, отколкото хората предполагат, защото при достъп до тях средствата могат да бъдат изтеглени. Туитър потребител намери паролите на над 220 човека в рамките на няколко часа:https://twitter.com/TheCrypt0Mask/status/1190251657701015552 Препоръчваме сами да прегледате поста, за да разберете за какво точно става въпрос.

Тези проблеми могат да ни убедят, че все още сме в ранна фаза на търговията с крипто валути. Все още има нужда от големи подобрения в индустрията, за да стане Биткойн „mainstream“. Надяваме се, че това са няколко стъпки назад, които ще доведат до повече стъпки в правилната посока. Бъдещето ще покаже, но едно е сигурно – ако не притежаваш частните си ключове, койните не са твои (Not your keys, not your coins). Дръжте на борсите само толкова, колкото сте готови да изгубите. Всичко друго – на сигурни портфейли с добре опазен бек-ъп.

Related posts

Биткойн е интернет на парите

stamen

Етериум, смарт контракт и TheDAO – обяснение за баща ми

stamen

Биткойн плащания с Jaxx Liberty

stamen
UA-137508696-1