Анализи Най-ново

Тайната на инвестициите в биткойн и крипто валути

Дата на публикуване: 29.06.2017

През последните месеци цената на биткойн се утрои, а цените на много други крипто валути се покачиха десетки пъти. Основната причина за това е поредната вълна адоптери, които по една или друга причина повярваха в потенциала на блокчейн технологиите. Тази статия е написана основно за тях. Тя също ще бъде полезна и за хората, които отдавна са инвестирали в крипто валути, но започват да се чудят, дали е време да продадат малко, с цел да купят отново на по-ниска цена.

Дългосрочната перспектива пред биткойн

Единствената презумпция за логиката по-долу, е следната:

Цената на биткойн след 10 години ще бъде или центове,
или десетки пъти по-висока от днес.

Има предостатъчно мнения от всякакъв род авторитети по света, които предоставят редица доводи, защо биткойн и блокчейнът ще променят света из основи. Повечето статии в hash.bg също застъпват тази идея.

Да, вероятно повечето крипто проекти днес няма да съществуват след години, но със сигурност бизнесът в света ще се базира на блокчейн. Това е причината да четете тази статия – интуицията ви говори, че биткойн не е просто поредната мода в интернет.

Ако се съмнявате в горните съждения обаче, няма нужда да четете по-нататък.

Идеята накратко се състои в следното: ако харесате някоя крипто валута, купете я и забравете да продавате, освен ако не ви се наложи. Ако по някое време съобразите, че потенциалът на тази крипто валута е изчерпан – продайте на момента и забравете за нея!

Всеки опит да продадете на „добра цена“,
с идеята да купите отново по-евтино,
ще ви въвлече в кръговрат, чийто изход е фатален.

Следва доказателството….

Съдбата на хората, които се опитват да „уловят“ движението

Да вземем за илюстрация един ново-инвестирал в етериум на цена $200 за етер преди 2-3 седмици. За негово щастие, цената бързо се качи до $400 след това.

В този момент в него се прокрадва мисълта, че цената много се е покачила и сигурно ще падне малко. Дали да не си вземе печалбата с идеята да купи наново, когато тя падне. Има два случая за него в тази ситуация – да продаде, или не, и както ще видим и в двата случая резултатът е еднакъв.

  1. В първия случай той решава, че цената ще продължи да се покачва, и затова не продава. Цената обаче пада до $250. За него тези $150 пропусната печалба вече се чувстват като загубени $150 на улицата. Лесно е да се види защо е грешно да се мисли така, но такава е човешката природа.
    Когато цената после падна близо до $200, той изпада в паника от страх, че ще загуби вложените средства в нещо, което не разбира достатъчно… затова капитулира и продава, само и само да не съжалява после. След два дена обаче цената се вдига на $300 и той не може да се насили да реализира $100 загуба (продал е на $200 и ще купи на $300). Най-често срещаната реакция в този случай е това, че човекът се настройва срещу цялата крипто индустрия и губи интерес към технологията, която е на път да преобърне света… Спомените му за крипто валутите са изпълнени с обвинения, съжаления и тъжни истории за пред приятели…
  2. В другия случай този „инвеститор“ решава да продаде на $400. И цената пада на $300. Той е извън себе си от радост. Чувството му за разбиране на пазара го възпламенява и той решава да следи кога да купи пак. Не щеш ли, цената пада до $200, а той си залага цел $150, където да купи пак. Но само за 12 часа цената се връща на $350 и пропуснатата печалба от $150 (ако беше купил на $200) започва да се чувства отново като загуба. Нещо в него отказва да купи на $350, като само преди часове е бил на ръба да купи на $200. От тук развитието следва логиката на точка 1.

Идеята е, че

всеки път, когато решите да „играете“ с цената,
вие правите залог 50/50 за нейната посока.

Няма човек, който да е по-умен от пазара. Опитайте се да познаете 5 пъти поред какво ще се падне като хвърлите ези-тура. Вероятността да познаете е около 3%. Следователно, ако се впуснете в тази игра на „познай кога ще обърне цената“, вие след петия опит имате 3% вероятност да не изпаднете в ситуацията на инвеститора, който описахме по-горе.

Каква е тайната?

Би трябвало да е станало ясно вече. Ако сте прозряли, че цената на биткойн ще е или близо до нулата или десетки, ако не и стотици хиляди след години, вашите опити да хванете движение от $100 ще изглеждат толкова смешни и  безумни, както днес изглеждат опитите на хората през 2012-та да хванат движение от $10 при цена около $40.

Разбира се, има вероятност нещо да се бъгне в избраната от вас крипто мрежа и цената да падне до нулата. Втората част на тайната е да влагате само и единствено пари, които няма да ви трябват следващите няколко години.

Две полезни техники

Първо, когато съберете пари и решите да ги инвестирате в крипто валути, не се втурвайте на момента и не купувайте във върха на пазара. Бъдете търпеливи и изчакайте неизбежния спад в цената, породен от вълнения на тълпата, а не от фундаментални причини в технологията.

Друг малък трик, който е много полезен. Не инвестирайте накуп (освен, ако времето ви не е по-ценно) а на части: например 200 лева инвестиция, на всеки $100 спад в цената. Така по-трудно ще изпадате в паника, ако купите и цената падне още. Радвайте се, че можете да вложите още малко книжни инфлационни левчета на още по-изгодни цени. Хубава статия относно тази техника, известна като cost averaging, можете да прочетете тук.

Тази „тайна“ е доказано работеща, успешна тактика, както можете да видите от всички нас, които през последните години просто си стискахме койните, за разлика от хилядите „късметлии“, които са имали шанса да чуят за биткойн при цени от $20 и после са продали доволни на $200. Те днес са доста скучна компания за разговор по темата.

В заключение – просто HODL

HODL е нов термин, появил се в крипто индустрията, с който се обозначава практиката да инвестираш и забравиш за цената. (Идва от английското hold – държа.)

За разлика от всяка друга печеливша стратегия в трейдването, която изчезва, когато всички почнат да я прилагат, HODL-ването придобива все по-голяма сила за ползващите го, колкото повече хора почнат да го прилагат. Замислете се над това. Ако всички HODL-ваме, краткосрочната цена ще се определя от играта на трейдърите, които постоянно ще ни предоставят евтини койни, правейки грешния избор да продадат, когато цената е паднала. А фундаментът и „спрените“ от обръщение койни, които държим здраво, ще подтикват цените да растат непрестанно.

И последно да споменем въпрос, заслужаващ отделна статия. В момента единствените две мрежи, които имат реална ползваемост, са биткойн и етериум. Цените на всички други са просто спекулация, че те ще успеят. Включително и всички ICO-та. Да, цената на някои от тях ще нарасне от центове до хиляди долари, но по-добре да купите на цена от $100 нещо, което има доказана полза, отколкото друго за центове, което просто е един сайт с недоказана идея и блянове за успех. Потенциалните ви печалби ще са стотици пъти по-малки, но затова пък и рискът ще е хиляди пъти по-малък.

Или по-просто: единствено за биткойн и етериум може да се твърди, че след години ще са с цена десетки хиляди долари или нула. Макар същото да важи и за другите алтове и токени, при тях вероятността за нулева цена е просто прекалено голяма, спрямо тази вероятност при биткойн или етериум.

Забележка: две седмици след публикуването на тази статия, мрежата на етериум претърпя пореден софтуерен хак, който ме принуди да обърна голяма част от етерите си в биткойн. Прочетете подробности тук.

Следната отлична статия от Nakamoto Institute поддържа същата теза с различни, но също солидни аргументи, че ако вярваме в идеята на биткойн и блокчейна, най-добрата стратегия е да пазим биткойните като очите си и да ги продаваме само в краен случай:

I’m Hoarding Bitcoins, and No You Can’t Have Any 

Related posts

TheDAO – $100 милиона and counting….

stamen

Защо Биткойн ще успее – част 2

Boris Mirchev

Jersey – втората crypto-fiat борса на Binance.

Martin Tinchev
UA-137508696-1