Най-ново Новини

Тайландската фондова борса ще търгува криптовалути

Тайландската борса планира навлизане в крипто средите

Тайландската фондова борса (SET) планира създаването и управлението на борса за криптовалути, която да оперира отделно от дейността на фондовата борса.

Д-р Пакорн Пийтатавачай, президент на SET, разкри миналия четвъртък, че борсата се готви за тест на прототип на крипто ексчейндж през втората половина на тази година. Местните медии информират, че борсата има за цел да „отвори нова борса, която да се превърне в оторизиран електронен ексчейндж на дигитални валути още тази година“, добавяйки, че вече се разработват и обсъждат детайли като бек-енда на системата и кой портфейл да се използва за съхранение на криптовалутите.

Новината получи коментар от Патера Дилокрунгтирапоп, председател на Асоциацията на дружествата за ценни книжа и заместник-председател на управителния съвет на SET,  която коментира следното:

Борсата не иска да изпусне възходящия тренд на инвестициите в дигитални активи.

SET се надзирава от  от тайландската комисия по ценните книжа и фондовите борси (ТSEC) и понастоящем функционира съгласно правната рамка, установена в „Закона за ценните книжа и борсите, B.E. 2535  от 1992г.

Членовете на SET също ще търгуват криптовалути

Дилокрунгтирапоп също така обясни, че SET планира да сътрудничи с членовете си за създаване на въпросната крипто борса, като отбелязва, че тези компаниите също планират да кандидатстват за лицензи, за да могат свободно да търгуват на новата борса. Пред Банкок Пост тя коментира:

Останалите фирми чакат SET да направи първата стъпка и да подаде кандидатура за лиценз. Очакваме огромен ръст при търговията с криптовалути, тъй като все повече инвеститорите започват да се интересуват и научават за този клас активи.

Регулациите на криптовалути в Тайланд започнаха през май миналата година, с поставянето на ТSEC като основен регулатор на криптоиндустрията. В момента единствено Финансовото министерство на страната има правомощия да издава лицензи на фирми, които искат да развиват подобен бизнес.

Неотдавна министерството издаде лицензи на четири такива компании. Три от тях са: Bitcoin Exchange Co. Ltd. (Bx), Bitkub Online Co. Ltd. (Bitkub) и Satang Corporation (Satang Pro). Coins Th Co. Ltd. е единственият лицензиран брокер-дилър. Междувременно бяха отхвърлени други три кандидатури за лиценз: Coin Asset Co. Ltd., Cash2coin Co. Ltd. и Digital Exchange Co. Ltd. (Seadex).

Related posts

CRC разработва платформа за оценяване на токени

Boris Mirchev

TheDAO – $100 милиона and counting….

stamen

Без ДДС за биткойн в Европа

stamen
UA-137508696-1