Биткойн

За провала на биткойн

Дата на публикуване: 19.01.2016

В петък гръмна новината за провала на биткойн. Хората, следящи материята отблизо, просто отчетоха некролог номер 89 в историята на биткойн (да, има сайт, който ги брои). За това пък мнозина прибързаха с извода, че глождещото ги чувство относно биткойн действително се дължи на неговите несъвършенства, а не на тяхната неспособност да го схванат.

По принцип не бих отделил и минута за писане на тази статия, ако броят на запитванията от типа „Какво се случи?“ не растеше с всеки ден. И то от познати, за които не бих предположил, че се интересуват толкова…

За това, след като обясним накратко за какво точно става въпрос, първо ще изясним странните обстоятелства около случката, а после защо тя е по-скоро ползотворна за дългосрочното развитие на технологията. Накрая ще завършим с някои изводи за очертаващата се роля на биткойн в тепърва започващата информационна ера.

Какво се случи…

Един от основните разработчици на биткойн софтуера – автор на широко използвани програми и едно от лицата на идеята, Mike Hearn – публикува дълъг блог, в който обяви „провала на биткойн експеримента“, както и това, че е продал всичките си биткойни, защото цената им от тук нататък щяла само да пада.

По принцип, това действително би било тревожно развитие, ако не бяха следните любопитни обстоятелства:

  • Майк Харн е авторът на BitcoinXT. Макар и не лош, този проект не успя да събере необходимия консенсус сред ползвателите на биткойн и остана нереализиран;
  • След този неуспех – съпроводен с много личностни нападки между Майк и останалите разработчици – Майк се включи в консорциума R3 – проект за частен банков блокчейн, наброяващ междувременно над 40 световни банки;
  • А сега изгледайте 20 секунди от следната дискусия, посветена на бъдещето на блокчейна и организирана от „независимия“ Brooking Institut във Вашингтон. В нея говорещият споменава за предстоящия блог на Майк Харн още преди той да е публикуван!

     

  • В деня на публикацията, не кой да е, а самият Ню Йорк Таймс публикува обширен материал посветен на случката, съпроводен с не по-малко интересна снимка от спалнята на Майк Харн. В същия ден излязоха статии за провала на биткойн и в много други мастити средства за масова информация като TheGuardian, Fortune и прочие. Не искаме да сме конспиратори, но Майк няма нито връзките, нито парите, за да сътвори подобно изпълнение. А и самата „новина“ – софтуерен разработчик се отказва от open source project – едва ли заслужава толкова спешно внимание от издания с този ранг. Особено във времена като днешните, когато целият глобус се тресе от къде по-важни за света конфликти;
  • Едва ли е случайно, че блогът бе публикуван късно през нощта в четвъртък американско време, точно навреме за сутрешната борсова сесия в Китай. С вероятната цел за максимален ефект върху цената през задаващия се уикенд и почивния ден в САЩ, за което обяснихме преди година в статията За срива в цената на биткойн.

Ако мисията на R3 и Майк е била да свалят цената на биткойн – то тя се увенча с успех. С отварянето на всеки нов пазар в петък цената се срутваше с нови $10-20 като от $425 стигна чак до $350. За щастие сравнително бързо след това се съвзе обратно на $380.

Освен последствията за цената обаче, цялата сага има доста по-важни ползи за биткойн.

Ползите за биткойн

Много анализи излязоха в дните след блога. Като цяло, тяхното заключение е, че Майк все пак е помогнал на биткойн, макар и по особен начин. Ето някои от основните изводи:

  • С излизането на Майк Харн от биткойн общността между-личностното напрежение в нея би трябвало да спадне, а оттам и възможността за достигане на по-бърз консенсус относно пътя напред;
  • Доказателство за горното е проекта BitcoinClassic, който вече е събрал 72% съгласие сред основните актьори в биткойн индустрията и изглежда като дълго чаканото решение на патовата ситуация, заформила се около проблема с размера на блоковете;
  • Случката доказва отново колко жилава технология е биткойн не само срещу хакери и политици, но и спрямо хората, тясно намесени в нейното развитие.

Относно размера на биткойн блоковете

Ябълката на раздора бе как да се преодолее твърдо заложения от Сатоши Накамото максимален размер от 1 МБ за всеки блок от транзакции. Този лимит позволява едва около 7 биткойн транзакции на секунда в света – смешно малко спрямо десетките хиляди плащания, извършвани всяка секунда с кредитни карти.
Но нужно ли е биткойн да се съревновава с кредитните карти?
С всеки изминал ден става все по-ясно, че представата за биткойн като ежедневно разплащателно средство е не само неосъществима, но и абсолютно ненужна. Няма никаква причина покупката ви на пликче семки на стадиона да бъде увековечена чрез транзакция в нещо толкова ценно като биткойн блокчейна.
Освен като инструмент за съхранение на стойност в ерата на интернет, биткойн е преди всичко средство за неограничено пренасяне на стойност, седящо над политически, икономически и финансови бариери. При това – много основна подробност – без нуждата от посредник.
Частните блокчейни, разработвани от банките с цел премахването на посредници в операциите между тях, имат един основен проблем – липсата на електронен токен с реална стойност по света. А такъв токен им е необходим – за да гарантира обмяната на активите в частните блокчейни без нуждата от посредник. В това се крие и отговорът на въпроса, правилно поставен от room²en под статията За частните блокчейни и биткойн.

Единственият такъв токен с реална стойност за момента е този на биткойн и цивилизацията ни тепърва започва да оценява експоненциално растящата сила на мрежовия ефект. Той се оказва толкова силен, че първият постигнал го не оставя шанс на който и да е друг претендент (справка – Google+ и Facebook).

Макар и далеч от съвършен, биткойн е първата крипто-валута с осезаем мрежови ефект зад нея. А както може да чуете и видите от видеото споделено по-горе, дори за банкерите и финансовите регулатори вече е ясно, че бъдещето на световния бизнес принадлежи изцяло на блокчейна.

За да прочетете мненията на Андреас Антонополус и Роджер Вер относно казуса, посетете следния линк.

Related posts

CRC разработва платформа за оценяване на токени

Boris Mirchev

За биткойн и имейла през 1985

stamen

Биткойн е пирамида колкото интернет е бил химера в 1995 :)

hash.bg
UA-137508696-1