Анализи

За проглеждането в прогреса

Стереограма

Дата на публикуване: 13.01.2014

Какво виждате на картинката отгоре – бонбони М&М, ДНК, противозачатъчни хапчета, езотерични спирали, биткойни?

Ще ви подскажа малко – това е  3D стереограма. Сега запознатите с тях ще си приближат очите до картинката, ще погледнат „през нея“ и след известно време и с известно търпение ще „фокусират“ едно голямото 3D човече, познато на всички от бонбонките М&М – при това в 3D формат [icon_eye_open][/icon_eye_open] [icon_eye_open][/icon_eye_open] [icon_eye_open][/icon_eye_open].

Повечето обаче ще се вглеждат и вглеждат, но няма да успеят и след максимум 5-10 минути ще се откажат „да си губят времето“.

В тази връзка може да зададем два интересни въпроса. Първо, могат ли вторите да убедят първите, че на картинката няма нищо, освен разпръснати (макар и в известен синхрон) бонбончета М&М? Ако сте от първата група, вие е ясно, че отгорворът е не: вие сте го видяли, знаете причините за отрицанието на вторите, а и като се допитате до друг прогледнал, той ви потвърждава, че вижда същото като вас. За вас виждането на 3D образа в картинката е тривиална задача, макар да разбирате, че се иска известно усилие, за да се види – най-вероятно и на вас ви е отнело доста време в началото.

Но вторият въпрос е по-интересен: как първите могат да убедят вторите, че в картинката ясно се вижда голямо човече на М&М в 3D измерение? Особено, ако стереограмите са скорошно изобретение и в публичните медии се води спор съществуват ли или не…

Отговора на този въпрос търся и аз през последните месеци, опитвайки се да обясня същността на биткойн пред всеки, който пожелае да ме изслуша он- и офлайн. (В тази връзка да спомена, че биткойн е прекрасна социална тема напоследък, почти всички я намират за интересна, пробвайте.)

Истината е, че от собствения си опит знам колко е трудно да се прогледне „през“ биткойн. Наскоро намерих своя бележка в Evernote (доста полезна програмка) относно Биткойн, датираща от март 2012. За да я запиша, явно съм усетил, че става въпрос за нещо интересно, но за съжаление нищо повече. Липсата на прозорливост тогава ми е коствало стотици хиляди, да не кажем милиони долари, като се вземе предвид, че цената тогава е била няколко долара, а сега е $1000 – но това е друга тема.

Следващият ми контакт с биткойн бе април, 2013 – точно след първия взрив на цената от $30 до $260 – когато един приятел ми разясняваше идеята в „копането“. Тогава, за разлика от година по-рано, се поразчетох, поразпитах, но в крайна сметка не успях да прогледна. Призмата през която ми беше представена криптовалутата беше „Инвестираш в машини, копаш, за три месеца си си възвърнал инвестицията“. Беше интересно, но нищо по-завладяващо от който и да е друг бизнес проект. Не се запалих, а и бързият срив на цената обратно до $130 ми „показа“, че става дума за балон и новата интернет измишльотина.

Връщайки се лятото след дълго море – с нови сили за работа – реших да се пробвам да приложа форекс техниките в биткойн търговията, след като прочетох за силната волатилност и нарастваща ликвидност на пазарите. Поразгледах борсите и с удивление видях, че цената в MtGox беше с 20% по-висока от тази в BitStamp – абсолютна ерес за мен, облъченият с финансова теория от края на 20-и век, ежедневният свидетел на единната цена на EURUSD с точност до 5 знака след десетичната запетая по цялото земно кълбо, във всеки момент. Поразтърсих се за причините и разбрах, че Федералните власти на САЩ са конфискували около $5 млн от сметките на MtGox. Това причинило забавяне на доларовите тегления от борсата с до 2 месеца. Заедно с новината за конфискацията това беше достатъчен аргумент за мен, че Биткойн е нещо незаконно и дните са му преброени, та се върнах отново към другите си занимания.

Чак началото на октомври се сблъсках отново с Биткойн – разглеждайки сайтове за спортни залози и покер, работещи с биткойн. Възможността да залагаш в тях дори без нужда от регистрация, да не говорим за верификация на документи, беше ерес на фона на богатия ми професионален опит в областта на онлайн хазарта. Но беше приятна ерес – може би като първите порно картинки в интернет.

Човечето на M&M
Човечето на M&M

След като разбрах как и защо Биткойн прави залагането по интернет без регистрация възможно, аз най-сетне видях 3D човечето в картинката. От тогава възможностите и хоризонтите на Биткойн иновацията са ме обсебили, колкото и да съм се опитвал да се погрижа за другите си проекти и да оставя Биткойн на заден план, тези опити са се проваляли само след дни.

Но това не е проблемът – дай бог секиму да се събужда сутрин с идеи и желание за учене. Имам друг проблем… как да покажа на всички човечето, което виждам – и то в пълния му 3D блясък? Оказва се, че това хич не е толкова проста задача, колкото си мислех. В следващата част ще изброя повечето си „моменти“ и ще се опитам да обобщя най-силните аргументи, които съм намерил.

П.С. Ето как може да видите горе-долу какво се вижда от горната картинка, макар че нищо не може да се сравни с истинското 3D изображение, ако успеете да го видите. За целта, кликнете на Reveal 3D Stereograms и попълнете

[blockquote]https://www.hash.bg/wp-content/uploads/2014/01/mm_3d-500×300.jpg [/blockquote]

в полето „Image URL“. После натиснете Load  и преместете слайдера за Speed малко в дясно от средата. Накрая преместете леко и слайдера за Focus и ще добиете известна представа какво се крие зад картинката.

 

 

Related posts

За цената на биткойн – фундаментален анализ

stamen

PayNyms и Биткойн анонимността

Boris Mirchev

Биткойн като социална съпротива

stamen
UA-137508696-1