Биткойн

Най-добрата офшорна сметка: биткойн

Дата на публикуване: 27.04.2015

Година и половина след навлизането на биткойн в масовото полезрение, след $650 милиона инвестиции само от компаниите за рисков капитал в нови идеи, приложенията на биткойн вече са толкова многобройни, че е трудно дори на запалените биткойн ползватели да са в крачка с всичко ново. С тази статия полагаме началото на поредица, в която ще ви представим най-добрите и полезни биткойн приложения. Ще ви въведем в новия свят – свят, без правителствен контрол, без държавни граници, без комисиони, без рискове. Започваме с най-основното – опазване на парите ни от корумпираните политици и печатните преси на централните банки. За целта ще разгледаме предимствата на биткойн спрямо най-често ползвания похват за тази цел днес: приложението му като офшорна сметка.

За ползите и проблемите на офшорните сметки

Един от основните принципи за финансова свобода е да държите парите си извън юрисдикцията, в която ги печелите. Особено в страни като България, където правителствата и законите се сменят на всеки четири години. Масовото решение на този проблем днес са така наречените офшорни сметки, които накратко представляват следното:
Плащате около $2-3000 първоначално на агент, който регистрира фирма чрез друг местен агент в офшорната юрисдикция. След това на фирмата се отваря банкова сметка, а вие трябва да намерите начин да си прехвърлите парите там. Не тривиално и евтино начинание, имайки предвид Дянковият закон за облагане на всички преводи към офшорни сметки с 10%. Дори да успеете да се справите с тези пречки, остават няколко сериозни проблема:

  • поддръжката на офшорката струва около $1000 на година, така че е опция само за по-солидни суми;
  • редовни разправии с бумащина;
  • проблеми с ползването на парите ви, изкарани в офшорната сметка: става най-често с кредитна карта, която обаче не трябва да е на ваше име, ако не искате да обезсмислите цялото упражнение;
  • засилени проверки навсякъде, където решите да ползвате фирмата.

Тези, които са се занимавали с темата, определено се сещат за много други пречки, но най-основният проблем е, че постоянно ви гложди едно чувство за несигурност относно парите ви: дали някой от агентите няма да изчезне, дали американците няма да решат да затворят юрисдикцията, дали няма да ви сполети съдбата на кипърските офшорки, които загубиха 20% от депозитите си преди 2 години.

Но всичко тези недостатъци бледнеят спрямо най-важната уловка в цялата система: замисляли ли сте се, че парите ви, държани в която и да е банкова сметка, всъщност не са ваши? Те са притежание на банката, която е подписала договор с вас да ви дава достъп до тях по строго определени начини (кредитни карти, онлайн банкиране, посещение клонове), само в определени времена и само до определени лимити. И всичко това срещу такса – за това, че си държите парите в банката; за това, че ги харчите. И парите ви в банката са толкова сигурни, колкото самата банка (а колко сигурни са банките покрай скорошните случаи с КТБ и Lehman Brothers).

Предимствата на биткойн като офшорна сметка

Ако отделите време да прочетете по-подробно за Биткойн, ще разберете, че той е напълно безплатна, достъпна за всеки, неподвластна никому, банка за парите ви. Ако си отворите портфейл в някой от тези сайтове, между вас и биткойните ви не седи никой по начина, по който банките седят между вас и парите ви. Биткойните ви са толкова сигурни, доколкото вие самите успеете да опазите частния си ключ. А тук вече има много възможности – на хартиен носител, на хардуерно устройство, в застрахован портфейл, във вашия мозък, а защо не и чрез ползването на multisig wallet, при който и да ви откраднат ключа, пак сте в безопасност.

Разбира се, до скоро съществуваше проблемът, че след като обърнем парите си в биткойн, нямахме много възможности какво да правим с тях, освен да ги пазим на сигурно място и да се надяваме цената им да скочи. Това обаче вече не е така…

Нека обърнем внимание на най-непосредствените потреби на биткойн. Веднъж обърнати в биткойн, парите ви са достъпни за вас във всички държави по света, посредством услуги като https://crypto.bg, които предлагат местна валута в замяна на биткойн. Така че не е нужно да носите кеш със себе си през митници, не е нужно да се съобразявате с лимитите по кредитните си карти, не е нужно да се притеснявате, че картата ви ще бъде „скимната“ и парите от нея откраднати. В последния случай, макар че след известно време и главоболия VISA или Mastercard ще ви възстановят парите, вие оставате без средства в чужда страна и трябва да прибягвате до услугите на роднини или познати, които да ви пратят пари през WesternUnion с цената на огромни комисиони.

Вече може да харчите биткойните си при все повече търговци (дори тези, ползващи PayPal), които приемат биткойн като разплащателно средство.

Дори и някой търговец да не приема биткойн, има достатъчно много услуги, които предлагат кредитни карти с моментално зареждане чрез биткойн. Веднага след това може да ги похарчите чрез нея. При това картата е издадена на ваше име и е приложима без проблеми в цял свят.

Основният проблем с биткойните е все още волатилната им цена. Днес може да ги купите на цена $220 за биткойн, а утре, когато се наложи да ги похарчите, цената може да е $1800. За този проблем има следните решения:

  • разберете, че цената на биткойн не може да бъде нула. Зад това съждение стои солидна логика, която ще обясним в отделна статия скоро. Ако го приемете за сега на доверие, следва, че колкото и да пада цената, тя все някога ще намери своето дъно – най-големите песимисти твърдят, че то ще е около $80, но по-реално е дъното да е около $150. Ако се ориентирате по-дългосрочно и влагате парите си на части при всеки спад с $10-$20 в цената, скоро средната покупна цена на биткойните ви ще бъде по-ниска от пазарната цена. Така че, когато ги харчите, освен горе-изброените удобства, вие ще печелите и от самата инвестиция в биткойн.
  • ако все пак не искате да се излагате на волатилността, може да прехвърлите левовете си в злато, долари или други валути и ценни метали – напълно анонимно – чрез сайтове като Bitreserve. Ако пък не искате да се доверявате на Bitreserve (въпреки иновативните им процедури за пълна прозрачност), може да ползвате децентрализирани решения като BitShares.org.
    И в двата случая държите парите си в избрания от вас актив напълно анонимно. Защото регистрацията на този тип сметки изисква само имейл и парола. Ако се постараете малко, дори и хрътките на ФБР не биха могли да свържат тези сметки с вас. Отново – при този тип услуги, вие не държите биткойн. Вие държите активи по ваш избор, които са лесно достъпни чрез мрежата на биткойн. Много по-добро решение, отколкото да купите физически валути или метали, предвид проблемите със съхраняването им, пренасянето извън граница и ликвидността им.

По всички тези въпроси ще пишем по-подробно в последващи статии, тук за последно ще отговорим на въпроса, който сигурно искате да зададете:

Защо никой не се възползва от тези предимства?
Простият отговор е, че всъщност много хора вече се възползват, просто вие не познавате такива. Ако поразпитате познатите си, ще видите, че доста от тях дори не са чували за биткойн – особено ако живеят в Западна Европа или САЩ. Ще поискат да им го кажете буква по буква. След като не са чували за биткойн, как очаквате да го прилагат….
По-дългият отговор е, че ако идеите по-горе бяха въздушни, едва ли всяка седмица щеше да излизат десетки нови сайтове, които предлагат все по-изтънчени услуги в тези области. Просто скоростта на възприемане на нови идеи от обществото е това, което е: учудващо бавна за ерата на интернет. Вземете за пример uber.com или airbnb.com, които – макар и вече бизнеси за милиарди – все още са неизвестни за повечето от вас и от приятелския ви кръг. Умопомрачаващо е, как повечето хора по света все още си причиняват своеволията на таксиметровите шофьори или високите цени за малките стаи в хотелите, въпреки че услугите на горните компании са на три клика и пет минути разстояние. Хората се разграничават на пионери и традиционалисти по душа. Макар да сте от вторите, замислете се, дали е отговорно да сте такива по отношение на парите ви…

Related posts

Механиката на биткойн копаенето

hash.bg

IPO с биткойн – новият финансов свят….

stamen

Криптографията в Биткойн

hash.bg
UA-137508696-1