Новини

Какво вещае Hewlett Packard за блокчейн технологията

Дата на публикуване: 27.07.2015

По-долу e превод на мнението относно блокчейна не на кой да е, а на гиганта Hewlett Packard. Ще оставим изводите от този факт за вас, а ние ще се постараем да предадем възможно най-точно думите им. А те, както сами ще видите, са доста силни…

HP: Технологията зад биткойн ще замести адвокатите

Всеки е чувал за вълнението около биткойн, но реалното обещание на технологията зад крипто-валутите (т.е. блокчейна) е така нареченият smart contracts management: това са законно обвързващи споразумения, които се изпълняват от софтуер.

При биткойн, контрактът е самата транзакция: една страна праща пари на друга. Но при търговското банкиране или инвестиции този софтуер може да изпълнява незнайно сложни операции, в зависимост от условията на договора между страните. При това в реално време и при пълна прозрачност за участващите.

Нещо като скоростта на светлината, ако го сравним с времето, което днес се губи от адвокати, счетоводители, консултанти, банкери – и всички те чарджват немалки такси на час. А смарт контрактите са просто софтуерни програми – при това, не толкова сложни. Това, което ги прави непобедими, е невъзможността за измама при тях: блокчейн транзакциите се записват в публичен регистър, съдържащ всички транзакции, извършени някога в него. Този публичен регистър се съхранява на хиляди компютри, така че ако някой подправи запис в едно копие на регистъра, невалидността на този запис се изобличава елементарно, посредством просто сравнение със записите в другите копия.

Въпросът е: ако двама идиота в интернет правят транзакция, кой го интересува това? Компаниите от Fortune 500 е по-добре да са заинтересовани. Иноваторите от блокчейн пространството експериментират с B2B плащания без обичайните лимити върху обемите. Ако успеят, кредитните карти, платежните процесори и легиони от счетоводни и правни фирми (заедно със съпътстващите ги консултанти) ще бъдат опустошени.

Това ще струва много работни места, но ще спести милиарди както на компаниите, така и на хората. Също така ще увеличи скоростта (и вероятно анонимността) на всички нива в икономиката. При този растеж на обемите, данъчните служби (IRS) може да се окажат най-засегнати от всички.

Както виждате, това не е поредният анализ, който плахо отчита какво би било възможно, ако блокчейнът не се окаже грешка – авторите от HP казват направо какво ще стане. Сложете към всичко това няколко от новините от последните дни относно възприемането на блокчейн техологиите от много от най-големите корпорации в света и сами преценете, дали се лъжат в прогнозата си:

Плюс още много….

Related posts

Crypto.bg предлага биткойн разплащания за търговци

stamen

Биткойн данъци в САЩ

hash.bg

Купуваме биткойн от банкомати и касите на EasyPay

stamen
UA-137508696-1