Новини

Очаква се легализация на биткойн в Русия

Дата на публикуване: 12.04.2017

Само преди година руското финансово министерство заплашваше със затвор всеки, който използва дигитални валути. Днес от тази политика няма и помен. Държавни представители предвиждат бъдеща легализация на биткойн в Русия. Обосновката е като средство за борба срещу прането на пари.

„Руските власти се надяват да признаят Биткойн и други критовалути като легален финансов инструмент през 2018 г., а целта е да се наложат ефективни правила срещу незаконни финансови операции“.

Това заяви зам. министърът на финансите Алексей Моисеев, цитиран от Блумбърг.

„Държавата има нужда да знае във всеки един момент кой стои от двете страни на една финансова верига. Ако има транзакция, участниците в нея трябва да разбират от кого купуват и на кого продават, точно както при банков трансфер“, заяви още той.

Същевременно руската централна банка и правителството разработват обща стратегия за бъдещето на крипто валутите в страната. Опитите на Русия да легализират и същевременно да регулират биткойн, е поредна стъпка в усилията на властите да ограничат нелегалните финансови операции в страната. Това явно дава резултат. Според данни на руската централна банка незаконното изнасяне на капитали от Руската федерация е спаднало на половина за последната година до размер от 771 млн. долара.

Припомняме, че през февруари подуправителят на руската централна банка Олга Скоробогатова заяви, че до средата на 2017 г. руските власти ще решат, дали могат да разглеждат крипто валутите като финансови активи.

Биткойн ентусиастите се надяват тези мерки да съживят една от най-старите крипто борси по света – btc-e.com. Оборотите на борсата в последно време доста пострадаха, точно заради враждебното отношение на властите към биткойн в Русия.

Related posts

Какво вещае Hewlett Packard за блокчейн технологията

stamen

BitcoinXT – експеримент за новия световен ред

stamen

САЩ регулира биткойн като имущество

hash.bg
UA-137508696-1