Новини

Крипто-миш-маш: appcoins, altcoins, bitcoin2014

Крипто миш маш

Дата на публикуване: 05.06.2014

В тази статия ще отметнем по-интересните развития през последните месеци в света на биткойн и блокчейн проектите.

За Bitcoin2014 в Амстердам

Предвид позитивния опит, който имам от конференциите за покер афилиейти, реших, че трябва да започна да посещавам и тези за биткойн. Останах доста учуден, че макар и високо платена (€400), биткойн конференцията беше далеч от нивото на покер конференциите: нямаше нито кафе в началото, нито пък имаше организирани купони за участниците, където стават най-добрите контакти (особено в Амстердам :)).

Най-интересното, което ми се случи там, беше състезанието за crypto start-ups, които ми показаха, че скоростта на развитие на индустрията е главоломна. Самият аз си мислех в началото на тази година какви яки неща могат да се направят с крипто технологията, но в последствие ги отхвърлих като прекалено подранили – особено предвид времето, което е било необходимо за развитието на имейл технологията и самия интернет… Е, оказа се, че 7-8 месеца е достатъчно технологично време (откакто започна същинският бум на биткойн през октомври-ноември 2013) и за най-смелите биткойн идеи да бъдат имплементирани до алфа или бета версии. Причините са две: от една страна разпространението на информация и знание в днешно време е мигновено; от друга страна, най-големите гении в IT индустрията първи проглеждат в потенциала на биткойн и оттам качеството и скоростта на иновацията е невиждано до сега.

В същото време политиката в света на биткойн почва да става неприятна. Едни от най-големите радетели на биткойн революцията като Andreas Antonopoulos, Stefan Molyneux, Amir Taaki и дори Vitalik Buterin липсваха на конференцията. (Andreas Antonopoulos дори отказа наградата, която му бяха връчили). Аз самият присъствах на семинар с шефовете на Bitpay и Coinbase, на които от далече им личи, че са сред най-добрите кадри на матрицата и корпоративния, респективно банков свят. Ако ви е интересна темата, непременно прочетете внимателно следното мнение Bitcoin 2014: Building the Digital Payments-network (reflections on a million-dollar conference) като си отделите време да изслушате и opening speech на Patric Byrne в youtube.

MaidSAFE Revisited

Спомняте си сигурно статията за MaidSafe и новия финансов ред, която публикувахме наскоро. Самият аз бях доста учуден от липсата на подобни хвалебствени статии във водещите крипто издания като CoinDesk, Bitcoin Magazine и прочие. Е, вчера излезе много добър анализ на случилото се не къде да е, а във Forbes: The First ‘Bitcoin 2.0’ Crowd Sale Was A Wildly Successful $7 Million Disaster.

От нея аз тепърва разбрах каква е разликата между IPO и Crowd Sale: IPO (Initial Public Offering) продава акции с право на дивидент от бъдещата дейност на проекта, докато Crowd Sale се отнася за продажбата на койни, с които ще работи бъдещото приложение, за което се прави съответния crowd sale. Тези койни се наричат appcoin (от application coin) и тяхната стойност е по-голям балон от самите altcoins, независимо дали приложението, в което се ползват, бъде успех или не. Това наглед противоречиво мнение е анализирано прекрасно в NakamotoInstitute.org: Appcoins Are Fraudulent.

За мое (финансово) щастие инвестирах само около €35 в appcoin-ите на MaidSafe (кръстени SafeCoin) и навреме прочетох горната статия, преди да се втурна в рояците нови crowd sales, предвидени в мрежата на MasterCoin.

По-неприятната новина от онзи ден обаче е това, че американската комисия по ценни книжа SEC е глобила Erik Vorhees, защото продал акции от сайта си SatoshiDice на американски граждани посредством биткойн. Оказва се, че никой в света няма право да продава акции от идеята си на американски граждани, ако не е минал под контрола и одобрението на SEC.  Това определено ще е голямо препятствие за бъдещото развитие на подобни на MaidSafe начинания, защото в момента, в който предложиш нещо в интернет на английски език, автоматично се счита, че го предлагаш и на американски граждани…

Ново двайсе за алткойните

Статията ни Балонът Лайткойн не само, че е най-четената и най-коментирана в нашия сайт, но и накара много хора да ми пишат лично съобщение или по други форуми, че откакто са я прочели, за тях hash.bg не съществува (независимо, че статията е превод от Крис Пасия). Е, покрай четенията ми вчера, попаднах и на в пъти по-дълбоката статия, публикувана в „Института Накамото“: The Problem with Altcoins от Daniel Krawisz. Непременно я прочетете! Оказва се, че дори и някоя крипто валута второ поколение (като Etherium, Nxt, MasterCoin) да успее да измести биткойн от челното място, това няма да е хич добре за крипто-системата като цяло.

Биткойнът си има достатъчно силна конкуренция в лицето на долара, paypal и кредитните карти, за да му е нужна конкуренцията и разпиляването на интелектуален ресурс в алткойните, но когато става въпрос за човешката природа няма кой знае какво да се направи – освен да се пазиш от нея.

Забележете, че лайткойн не взима активно участие в актуалния бум на цената на биткойн. Цената му, изразена в биткойн, премина долната граница от 0.020 btc и вече е 0.0175 btc.

Related posts

Милтън Фридман предрече Биткойн

hash.bg

Интересни факти за развитието на биткойн

stamen

Два обещаващи проекта свързани с блокчейна на Биткойн

Boris Mirchev
UA-137508696-1