Крипто Портфейли

Как да си направя онлайн портфейл в BlockChain.info?

Дата на публикуване: 21.09.2014

ВАЖНО:

Информацията в тази статия от една страна вече е остаряла, от друга страна ви препоръчваме да ползвате най-добрия и най-удобен портфейл – Jaxx! Кликнете тук, за да видите предимствата му и как да си го инсталирате.

.

.

.

.

.

.

Наличната информация за създаване на биткойн портфейл е толкова много и разнообразна в интернет, че като цяло е объркваща. В тази статия ще опишем нагледно най-простия и най-сигурен начин да си направите биткойн портфейл.

Онлайн портфейл – Blockchain.info

Най-простият начин да си направите биткойн порфейл е чрез регистрация в BlockChain.info. Ето как става всичко за 5 минути:

 1. Кликнете на този линк и в нов прозорец ще ви се отвори сайта на BlockChain.info:
  Създаване на биткойн портфейл
 2. Забележете информацията, която ви се изписва под екранчето – най-вече следното:

  Don’t Forget Your Password!WARNING: Forgotten passwords are UNRECOVERABLE and will results in LOSS of ALL of your bitcoins!

  За да бъде постигната максимална сигурност на сайта, системата им не пази по никакъв начин вашата парола (както го правят 99.99% от другите сайтове). Това означава, че ако я забравите, няма начин да се възстанови. И ако не сте направили back-up на портфейла си (ще пишем по-долу как), все едно сте си загубили всички биткойни, налични в този портфейл. Така че, отново: измислете си парола от поне 10 символа, запишете я предварително на лист хартия, и после въведете в регистрационната форма.

 3. След като се справите и с captcha полето, ще ви се покаже следната информация:Възстановяване на биткойн портфейл
  Зачертаното с червено съм го направил аз, за да не ми хакнете акаунта :) А написаното с червено отдолу е прекалено важно, за да го пропуснете. Ако не го разбирате, ето превод:

  Не записвайте тези думи на компютъра. Напишете ги на лист или ги отпечатайте.

  Ако се питате защо ви излъгах в предната точка за паролата, не съм. Този мнемоник код е нещо като втора, мастър парола, която трябва да се пази от вас. Втори шанс, който ако и той бъде пропуснат, ще означава „Прошай Григорий“ за вашите биткойни в портфейла.

 4. След което ще се озовете отнова на входа на blockchain.info, който е на адрес, подобен на този:

  https://blockchain.info/wallet/17a570c3-63ac-4154-ac4e-49598b6aaa5a

  Кодът, който ще видите като identifier е доста важен също, така че го напишете и него до паролите, а URL-то може да си го запазите в любими, за да си отваряте лесно портфейла.

 5. Сега въведете паролата си в полето Password и voila, ето ви портфейла с публичния биткойн адрес:
  >Логване в биткойн портфейл
 6. Ако си копирате адреса и направите скрйншот на QR кода в ляво от него, може да приемате лесно плащания в биткойн.
 7. Непременно си проверете имейла, който сте дали при регистрацията, и кликнете на линка там, за да го верифицирате.
 8. За разлика от всички онлайн портфейли, с които сме свикнали като Paypal, Skrill и т.н., тук никой няма да ни поиска имена, пощенски адрес, камо ли копия от документи.

Това е. Честито! Вече имате адрес, на който може да приемате и от който може да плащате с биткойни. Тези функции ще ги разгледаме по-нататък, а сега да обясним как да съхраните локално портфейла си.

Направете Back-Up на биткойн портфейла си

Ако (не дай си боже) хакнат BlockChain.info или сайтът изчезне, би било добре да не пострадате и вие. Една от причините да не го хакнат обаче е точно това, че няма какво да вземат от него, защото всичко е така криптирано на сървърите им, че няма декриптиране, така че няма полза да се пънат да го хакват, но това е друга тема. Добре е да си имате back-up на портфейла, така че изпълнете следните стъпки.

 1. Кликнете в хоризонталното меню на Import/Export;
 2. След като прочетете предупреждението, колко е сложно от там нататък, не се притеснявайте, кликнете Continue и после вкарайте наново паролата си.
 3. В менюто в ляво има доста интересни фукнции, но засега ще се спрем само на една: Export Encrypted (4-тата отгоре надолу).
 4. Ще видите следната салата:
  Експорт на биткойн портфейл
 5. Кликнете на зеления бутон Download Backup и нищо няма да се случи…. :) Но проверете имейл-а си, където ще получите AES формата на вашия портфейл. Както е указано в текста на мейла, ще може да възстановите този back-up или в сайта на blockchain.info (ако си забравите например паролата и загубите мнемоник файла) или пък в биткойн клиента Multibit, за който ще стане дума друг път.

Важно е да знаете, че ако създадете нови биткойн адреси в портфейла си (как става в последваща статия), е добре да направите отново backup, за да бъдат включени и те.

Ако съм пропуснал нещо важно или сгрешил или има нужда от по-подробни разяснения, моля да споделите в темата за тази статия в нашия форум.

Related posts

Как да изберем подходящ биткойн портфейл

stamen

Jaxx Liberty – предимства и ръководство за инсталация

stamen

Ledger Nano S – сигурният крипто портфейл

Martin Tinchev
UA-137508696-1