Биткойн

Как да си купя биткойн в България

LocalBitcoins в България

Дата на публикуване: 19.03.2014

Статията по-долу беше написана в средата на март 2014, когато възможностите за покупко-продажба на биткойни в България се брояха на пръсти, а условията им за клиентите меко казани тежки. За да улесним тогава тази ситуация, почнахме да ползваме услугата на localbitcoins. За щастие, вече може да купувате биткойни удобно от всеки банкомат в страната, както и всяка каса на EasyPay. При това на курсове, съпоставими с тези на световните борси.. Благодарение на сайта https://crypto.bg

Може също така и да продавате биткойни (и други валути) посредством този сайт като получите парите в брой на каса на EasyPay или по микро-сметка в ePay.

Crypto.bg може да се ползва и за още други неща, ако искате прочетете следната статия: За какво може да ползваме Crypto.bg

Ето и първоначалният текст на тази статия:

„Как да си купя биткойн?“ – често това е първият въпрос, който чувам от хората, на които разказвам за биткойн. В тази статия ще дадем отговор за живеещите в България: най-бързо, най-лесно и най-безопасно може да си купите (и продадете) койни посредством кеш, банков превод, ePay, Econt и други онлайн портфейли чрез системата на localbitcoins. Малко по-бавна, по-скъпа (и сякаш по-рискова) е процедурата чрез биткойн борсите като bitstamp.net, kraken.com или btc-e.com. Също така има две фирми, специализирани в покупко-продажба на биткойн: bitcoini.com и rgcoins.com, като за първите имаме добри отзиви, а за вторите никакви. Наскоро излезе и друго много интересно и добро приложение за търговия на различни криптовалути сред приятелите във фейсбук.

Покупко-продажба на биткойн чрез localbitcoins

Localbitcoins.com е нещо като eBay на биткоините: търговията се извършва от човек на човек, посредством най-различни платежни методи. Самият сайт поема ролята на гарант (escrow) по сделката. Ако се чудите как я гарантира, ето просто пример:

Анелия иска да продаде 0.1 биткойн. Открива си сметка в localbitcoins.com, регистрира се само с имейл и праща 0.1 BTC от своя онлайн биткойн портфейл към биткойн адреса си в localbitcoins. Въпреки че в баланса на акаунта си тя вижда този 0.1 биткойн, той фактически вече е във владеене на localbitcoins (по същия начин, по който депозирате 100 лева по сметката си в банка, те вече не са ваше, а нейно владеене – вие притежавате само обещание от страна на банката, че ще ви ги предостави при поискване, но това е друга тема).

След като Анелия е депозирала тези 100 милибиткойна (=0.1 биткойн), тя може да определи цена, на която иска да го продаде. Скоро ще опишем и как точно става това, ако искате да предлагате покупко-продажба на биткойни в localbitcoins.

Да речем, че цената е 900 лв за един биткойн, офертата за продажба от Анелия активна, а начинът на разплащане, указан от нея, е касово плащане по банкова сметка (най-лесно, бързо и евтино в България). Борис влиза в сайта, вижда офертата и решава да я приеме, тоест да преведе 90 лв на Анелия и да получи 0.1 биткойна. След като натисне бутона Send Request, се случва следното:

  • Localbitcoins блокира биткойните по сметката на Ана;
  • Подава се информация на Борис как да извърши плащането (в случая имената и името на банката на Ана, които трябват на Борис, за да може да внесе на каса в клон на банката 90 лева по банковата ѝ сметка);
  • Биткойните седят 90 минути блокирани, през които Борис трябва да направи плащането и да го отметне като извършено;
  • След като го стори, Ана получава СМС, че е направено плащане в нейна полза.;
  • Тя преглежда банковата си сметка по интернет и потвърждава плащането в системата на localbitcoins.
  • Localbitcoins прехвърля 0.1 биткойна от сметката на Анелия по сметката на Борис при тях.
  • Борис пуска биткойните към своя онлайн или най-добре книжен портфейл и всичко е готово.

Сигурност

Localbitcoins е най-големият портал за този тип услуга в света. По данни от Wikipedia към декември 2013 сайтът има над 100,000 активни търговци, като дневният оборот стига до 3,000 изтъргувани биткойна, което по днешни цени е близо $2,000,000. Това показва, че сайтът е сериозен и няма причини да се съмнявате в неговата добронамереност. Ако сравните горе-описаният начин на търговия с този в големите борси, ще видите, че рискът ви тук е несравнимо по-нисък отколкото при тях. Да не говорим за удобството и бързината.

Какво ще се случи, ако пуснете пари на продавача, а той не извести localbitcoins за това? Тогава може да изпратите копие от превода на localbitcoins, те ще разгледат случая, ще се свържат с продавача да изслушат и неговата версия и ако той се окаже, че е искал да „се покрие“, ще ви пратят биткойните, а неговият акаунт ще бъде изтрит.
Дори и да се окаже, че е забравил, ще му намалят рейтинга, което е най-важният показател за всеки търговец. Така че, ако приемате офертите само на търговци с добър рейтинг, рискът ви в сделката клони към нула.

Препоръчан търговец

Ползвайте услугите на BestOffers в LocalBitcoins: предлага всички възможни плащания за България на най-добрите възможни цени. Тихомир е мой приятел, за чиято честност гарантирам. Единстевното изискване, за да търгувате с него, е да въведете името си в системата на Localbitcoins и да изпратите пари от свое име. Освен изброените плащания, се предлагат и онлайн портфейли като Skrill и Neteller. Ако желаете подобен вид плащане, ползвайте бутона Send Trader Request в някоя от офертите му като укажете желанието си в полето за това.

Такси на localbitcoins

Ако купите или продадете биткойни директно от оферта в Localbitcoins, вие не плащате никакви такси. Ако самите вие пускате оферти (като BestOffers), ще дължите 1% от изтъргуваното количество биткойни.

Ако имате други въпроси, които сме пропуснали да опишем, моля задайте ги като коментар под статията, в съответната тема в нашия форум или на страницата на Hash.bg във фейсбук.

Related posts

Биткойн променя всичко

hash.bg

Най-добрата офшорна сметка: биткойн

stamen

Решението на проблема за двойния харч в интернет

hash.bg
UA-137508696-1