Биткойн

Как да купя биткойн?

Дата на публикуване: 22.06.2014

ВАЖНО: Съдържанието на тази статия, макар и валидно като цяло, е вече доста изостанало спрямо развитието на crypto.bg. За това ви препоръчваме да следвате следното, винаги актуално упътване за покупка или продажба на биткойн в България.

Стъпките за покупка на биткойн са три:

 1. отворете си биткойн портфейл;
 2. въведете биткойн адреса си в Crypto.bg и получете код за плащане;
 3. платете сумата по избрания от вас начин и ще получите биткойните.

Целият процес в Crypto.bg е напълно автоматизиран и максимално анонимен -не се нуждаете дори от регистрация. Към момента може да платите с кеш в каса на EasyPay, на всеки CashTerminal в страната, в клон на Първа инвестиционна банка, с банков превод, онлайн през Epay.bg.

Ето повече подробности за всяка от трите стъпки.

1. Безплатен и анонимен биткойн портфейл

Ако нямате още биткойн портфейл, отворете си такъв в Jaxx.io – предимствата му са изложени в следната статия на сайта ни: Jaxx.io – универсален биткойн портфейл. След като го инсталирате, ще намерите биткойн адреса си  по средата на екрана както е показано тук:

Можете лесно да копирате адреса си (ограден е в червено на картинката отгоре и разбира се, различен от показания) като натиснете иконката за копиране, намираща се в дясно от него. Този адрес ще трябва да го предоставите на crypto.bg, за да получите закупените биткойни по него.

2. Поръчка на биткойн от Crypto.bg

Сега отворете Crypto.bg – най-удобния сайт за покупка на биткойн в България.

Тук трябва да последвате пет прости стъпки. Започнете като изберете червения бутон по средата:

 

На следващия екран можете да въведете или сумата в левове, за която искате да закупите биткойн, или сумата биткойни, от която се нуждаете. После изберете бутона Продължи:

crypto.bg-enter-bitcoin

Ще се озовете на следния диалог:

Тук избирате как ще ви е най-удобно да преведете парите към crypto.bg.

Ако платите в клон на Първа Инвестиционна Банка или с банков превод към сметката на crypto.bg при тях, ще е най-изгодно за вас. Другите методи имат комисиона на стойност 1.2% от сумата, която се носи от вас. Клонове на ПИБ има във всички по-големи молове, където обикновено работят дори в събота и неделя до 22 часа.

Местоположение на касите на EasyPay може да намерите тук, а тези на CashTerminal тук.

Не на последно място, може да платите онлайн и чрез ePay.bg (от микро-сметка или карта).

След като изберете начина за плащане, в следващата стъпка ще трябва да укажете биткойн адреса, на който Crypto.bg да прати закупените биткойни, както и имейл адрес за връзка с вас. Не подценявайте имейл адреса – на него ще получите информация за статуса на поръчката ви, евентуални проблеми с нея, както и платежните детайли.

 

Изберете бутона Продължи и ще видите пълна справка за поръчката ви, както и молба да споделите принципите на сайта. Обърнете внимание на избора „Автоматично преизчисление при промяна на курса“. Ако го оставите селектиран,  ако цената на биткойн на световните пазари се покачи във времето между поръчката ви и получаването на парите от crypto.bg, системата автоматично ще преизчисли сумата биткойни, които да ви прати, по актуалния курс на сайта в момента на постъпването на парите при тях. Също така, ако преведете различна от заявената сума левове, системата отново ще пресметне отново биткойните, които да ви прати.
Ако желаете, можете да махнете чавката от този избор. Тогава при всяко отклонение ще получите имейл от системата с линк, през който ще можете да укажете, дали да ви се преизчисли поръчката или да си получите левовете обратно по удобен за вас начин.

 

Подробности за левовото плащане

С това поръчката ви е завършена. На следващия екран ще видите указания как да извършите плащането, според избрания метод за плащане:

 1. Ако сте избрали банков превод, ще ви се изпишат номера на сметката (IBAN) както и основанието за превода. Направете превод или платете с кеш на всяка каса на ПИБ като внимавате да напишете точно указаното основание. Последвайте този линк за Подробности относно покупката на биткойн по банков път.

  В случая е важно да запишете в основанието на превода или касовия депозит номера, изписан в червено.

  ВНИМАНИЕ! Опцията за покупка по банков път вече не е възможна.

 2. Ако сте избрали EasyPay или CashTerminal, ще се озовете на подобен на следния диалог, където ясно е обяснена процедурата по плащане с тези методи:
  Хубавото на тези методи е това, че винаги можете да внасяте пари по вашия клиентски номер… Без дори да трябва да отваряте сайта crypto.bg  преди това. Клиентският ви номер е свързан с биткойн адреса ви в системата на crypto.bg и всеки постъпил лев по него автоматично се обръща в биткойни, които се пращат на биткойн адреса ви. Забележете, че биткойн адреса ви за получаване в Jaxx.io се сменя всеки път, след като получите биткойни по него, но това не означава, че предните адреси не са валидни. Вашият портфейл съдържа всички ползвани биткойн адреси и всички те са валидни за получаване на биткойни в портфейла ви.
 3. И последно, ако сте избрали да платите онлайн с ePay.bg, трябва да знаете, че този метод изисква предварителна верификация по настояване на ePay. Подробности можете да прочетете тук: Как да закупим биткойн с ePay.

Ако сте избрали онлайн плащане с ePay, ще получите по имейл линк, чрез който да направите плащането.

Отговори на всички вероятни въпроси можете да потърсите на  FAQ Crypto.bg.

Related posts

Lightning Network и борбата с мащабируемостта в Биткойн системата

Boris Mirchev

За провала на биткойн

stamen

PayNyms и Биткойн анонимността

Boris Mirchev
UA-137508696-1