Алткойни и токени Най-ново

Dai и платформата зад него – Maker Dao

Maker DAO е децентрализирана автономна организация, оперираща в рамките на Ethereum блокчейна. Основната функция на Maker е да сведе до минимум волатилността на Dai токена спрямо американския долар. Това става посредством използването на система от обезпечения и ценови емисии. Maker системата от своя страна се контролира от притежателите на MKR.

Това кратко определениe най-вероятно е повдигнало множество въпроси. Сигурно се питате какво е Dai, какво е MKR, как работи Maker системата? Ще се опитаме да дадем отговор на всеки от тези въпроси. За да разберем как работи Maker, трябва да се фокусираме върху първия продукт на организацията. Този продукт се нарича Dai.

Какво е Dai?

Dai е стейбълкойн. Понятието „стейбълкойн“ е доста просто за обяснение – това е токен (като Binance coin и OmiseGo), който съществува на даден блокчейн. В случая и трите токена работят върху блокчейна на Етериум. Но за разлика от посочените, той не е волатилен. Но ако  волатилността е относителна, какво означава даден инструмент да не е волатилен?
Активът, спрямо който Dai се опитва да бъде стабилен е американският долар. Изписаното можем да обобщим с едно изречение – един Dai трябва да се равнява на един щатски долар.

Защо ни трябват стейбълкойни? 

Стейбълкойните са нещото, което ни е нужно, за да осъзнаем напълно плюсовете от използването на блокчейн технология. Всяко приложение на криптовалутите, изискващо ниска волатилност, за да работи, потребителски заеми например, не може да бъде деноминирано във валута, която прави движения от 5–20% (ръст или спад) за ден, като биткойн и етер. Ако използвате биткойн за изпращане на преводи от една държава в друга, има голяма вероятност движението на цената през периода до първото потвърждение на транзакцията да бъде по-голямо от таксите на Western Union или PayPal. Поне това показва историята. Разбира се, от това движение можете и да спечелите, както и да загубите. Зависи от коя страна на сделката стоите и каква е първоначалната уговорка. След време, когато биткойн се превърне в разчетна единица, тези движения в цената няма да имат значение. Но към настоящия момент със сигурност имат.

Например, ако залагате на резултат от президентските избори в Augur системата, а изборите са след шест месеца, няма да искате да деноминирате този залог в етер. Най-важното от всички приложения е това, че стейбълкойните ще позволят на децентрализираните борси (обмен без доверен посредник, където потребителите винаги имат пълен контрол над средствата) да деноминират валутни двойки в щатски долари вместо биткойн или етер. Това прави крипто търговията по-достъпна за обикновения човек и поставя хакове, като този на Mt. Gox и Bitfinex, в миналото. Дори централизираните борси използват стейбълкойни. Те ги ползват изцяло като заместител на долара, като например Tether. По този начин не им се налага да се справят с потоци от фианти пари, което усложнява работата на борсата.

 Какво е MKR? 

За разлика от Dai, MKR има нестабилна цена заради решаващата си роля в Maker платформата и начина, по който се генерира и предлага. MKR е от съществено значение за правилното функциониране на платформата, тъй като освен токен за полезност и управление (utility and governance), той е и ресурс за рекапитализация. MKR се използва за заплащане на такси по позициите с обезпечен дълг (CDP), използвани за генериране на Dai. След заплащане на таксите, MKR се изгаря, като по този начин се намаля броя MKR в обръщение, както и тоталното предлагане (total supply) Притежателите на MKR  също така могат да гласуват по въпроси свързани с развитието и управлението на Maker системата.

maker explorer

Какъв проблем решава Dai? 

С Dai, екипът на Maker се надява да преодолее изключително нестабилните цени на криптовалутите. В своя whitepaper екипът цитира примери, когато цената на Bitcoin пада с 25% за един ден или нараства с повече от 300% само за един месец. Екипът на Maker DAO смята, че са необходими стабилни активи, за да може блокчейн технологията да достигне пълния си потенциал. Поради тази причина те създадоха Dai, който е подкрепен от обезпечение.

Как Dai остава стабилен спрямо долара?

Екипът, стоящ зад проекта, разполага с няколко инструмента, които спомагат за поддържането на стабилни нива на Dai спрямо американския долар. Най-голяма роля играе Maker – платформата за смарт контракти. Maker използва CDP (позициите с обезпечен дълг),  външни участници и автономни механизми за обратна връзка, за да поддържа стабилната стойност на Dai.

Какво са CDP и каква роля играят при създаването на Dai?

Тъй като е на пълно нормално да не сте чували за „Позициите с обезпечен дълг“, си струва да се запознаем с повече подробности свързани с тях. CDP държат обезпечение, което потребителят депозира, в резултат на което му е позволено да генерира Dai. Това е процес, при който се създава и дълг. Наличието на дълг означава, че обезпечението (за момента това са етери) се заключва в рамките на CDP, докато собственикът изплати обратно количество Dai, което е генерирал и изтеглил. След това той може свободно да изтегли заложените като обезпечение етери. Стойност на обезпечение на едно активно CDP винаги е по-висока  от стойността на дълга. Тоест, ако от едно CDP са генерирани Dai на стойност 10 000$, в него са „заключени“ количество етери с по-висока стойност (например 20 000$).

CDPs

Този процес започва с изпращане на транзакция от потребителя към Maker, която цели да създаде CDP, последвана от транзакция, която да го финансира. След като CDP-то е “обезпечено”, потребителят може да изтегли генерираното количеството Dai. CDP-то записва размера на дълга, което прави достъпа до обезпечението невъзможен. За да получат обезпечението си обратно, потребителите трябва да платят дълга, както и допълнителна такса (Stability Fee), която се начислява във времето и се заплаща с MKR. След като дългът и таксата са платени, създателят на CDP-то може да изтегли вложените като обезпечение етери.

Както вече споменахме, към момента CDP може да бъде финансирано и обезпечено само с етери.  В бъдеще ще бъдат представени възможности за обезпечение и с други койни и токени.

Какво представлява „Target Rate Feedback“ механизмът? 

Това е е автономен механизъм за обратна връзка, който работи за запазване на стабилността на Dai спрямо щатския долар. Той се активира, ако настъпи тежка пазарна нестабилност, която да доведе до разминаване между Dai и долара. По същество, този механизъм автоматично коригира целевата ставка (target rate) на Dai.  Това дава възможност на пазарните сили да поддържат цената му по-близо до целевата цена (target price). Тъй като целевата ставка определя колко ще се промени целевата цена, тя може да бъде положителна и да стимулира холдването на стейбълкойна или отрицателна и да стимулира заемането му. Когато този механизъм не работи, Dai е прикрепен към американския долар и има 0% целева ставка.

Какво е глобалното обезпечение (Global Settlement)?

Глобалното обезпечение е последната инстанция, гарантираща чрез криптография, че Dai запазва целевата си цена. То може да доведе до изключване на Maker платформата, за се гарантира, че собствениците на CDP и притежателите на Dai ще получат правилното количество активи (по отношение на нетната стойност). Процесът е децентрализиран и се контролира от MKR избиратели, така че може да се използва само при спешни случаи. Примерите включват ъпгрейди  на системата, нарушения в сигурността, хакове и дългосрочна нерационалност на пазара.

За какво може да се използва Dai?

В Whitepaper-а на Dai Stablecoin System, екипът очертава многобройните потенциални приложения за Dai. Пазарите за прогнози и хазартни приложения вече се изправят пред голям риск поради естеството на своята работа. Чрез използването на стейбълкойн за извършване на транзакциите, те могат да сведат до минимум потенциалния допълнителен риск, който би се породил от използването на криптовалута като биткойн или етер. CDP-тата от своя страна ще предоставят възможност за ливъридж търговия за хеджиране, ливъридж, деривати и финансови пазари. Правителствата и благотворителните организации ще могат да се радват на повишена ефективност и по-малко корупция поради прозрачната счетоводна система на Dai.

Заключение

Maker DAO създаде Dai Stablecoin System. Това е системата, която позволява генерирането и използването на криптовалута (Dai). Тя е прикрепена към американския долар и според историята си има стабилна цена. Стейбълкойнът позволява на потребителите да инвестират и да се възползват пълноценно от предимствата на криптовалутите, като използват еквивалент на фиатните пари. Съществуват многобройни стратегии и механизми, поддържащи стабилната цена на Dai. В Whitepaper-ът са описани добре обмислени решения на потенциални проблеми, които системата може да срещне, както и стъпки за намаляване на риска.

Related posts

Корона вирус: как да се спасим от вероятния банков колапс

stamen

Тайната на инвестициите в биткойн и крипто валути

stamen

Два обещаващи проекта свързани с блокчейна на Биткойн

Boris Mirchev
UA-137508696-1