Биткойн училище

Какво е биткойн?

Дата на публикуване: 27.07.2014

Ако трябваше да отговорим с едно изречение на въпроса какво е биткойн, бихме избрали думите на Марк Андресен, който още през 2014-та в статия за Ню Йорк Таймс заявява:

Биткойн е революция, сравнима с Интернет през 90-те и персоналните компютри през 70-те.

Това са думите на човек, който не само че от години управлява един от най-успешните фондове за рискови инвестиции в света, но е и доказан визионер, до голяма степен пряко отговорен за Интернет, във вида, в който го познаваме днес – за справка, виж Wikipedia.

Статията по-долу само ще изброи, без да обяснява, основните характеристики на биткойн. Тя съдържа множество линкове към други статии в сайта, които обясняват подробно как и защо технологията работи. Надяваме се да ви послужи като пътеводител в технологичния скок, който биткойн представлява за цивилизацията ни.

Какво е Биткойн?

Биткойн е едновременно глобална разплащателна система и валутна единица.

Валутата биткойн не се издава и не се гарантира от правителство, организация или компания. Тя се поддържа и защитава от десетки хиляди компютри по света, чиято съвкупна мощ е хиляди пъти по-голяма от изчислителната мощ на Google, Amazon и IBM взети заедно. Стойността на биткойн се основава на тази изчислителна мощ, както и на предимствата му, за които ще говорим по-долу.

По силата на математически закон броят на всички биткойни е ограничен на 21 милиона биткойна, като към 2017-та година са създадени малко над 18 милиона от тях. Средно на всеки 10 минути се „добиват“ нови 12.5 биткойна, които се разпределят между собствениците на горе споменатите компютри – процес, известен като биткойн копаене. Забележете, че всеки биткойн се състои от сто милиона сатошита, както се наричат стотинките на биткойн. И затова – макар че цената на един биткойн е вече над $1000 -с биткойн могат да се извършват разплащания с размер по-малки от един цент.

Разплащателната система Биткойн е децентрализирана, peer-to-peer  мрежа. Можем да се разплащаме с биткойн без нуждата от посредници – без банки, виза и мастъркард, пейпал и подобни. Таксите за изпращане на биткойн са минимални и не зависят нито от размера, нито от получателя на плащането. Всъщност, при Биткойн държавните граници не съществуват – веднъж превърнат в биткойн, парите ви са налични от всяка точка на света, в която има интернет.

Вашите биткойни са неприкосновени – никоя власт не може да получи достъп до тях, ако не разполага с частния ключ за адреса, в който се намират те. Може дори да се каже, че биткойн е първата технология в историята на човечеството, която е по-силна от държавата и централизираната власт в нея. За това и много от нас схващат биткойн не толкова като модерна валута в интернет, а като социална съпротива срещу статуквото.

Сигурността на плащанията с биткойн се базира на криптография с публичен ключ, като по този начин се избягва нуждата от споделяне на лични данни (като имена, адрес, номер на карта и прочие) при плащане. На същата тази криптография се базира и традиционната банкова система.

За много други предимства на биткойн може да прочетете в статията Предимства на биткойн като разплащателно средство.

Биткойн портфейл, адрес и частен ключ

Биткойн портфейлите са безплатни софтуерни програми, чрез които можете са получавате и изпращате биткойни. В статията „Биткойн портфейли“ сме направили обзор на различните видове портфейли и е добре да започнете оттам.

Биткойн адресът е сходен по значение с номера на банковата ви сметка. Но за разлика от банковата сметка, притежанието на авоарите, съхранявани в биткойн адреса, не се удостоверява с лични данни (като имена, адрес, ЕГН и прочие), а с притежанието на уникален частен ключ, който „става“ за този адрес. Когато изпращате пари в банковата система, вие трябва да укажете освен номера на сметката, номера и името на банката, в която е тази сметка, имената на титуляра на сметката и дори произход на средствата за по-големи суми. В Биткойн ви е необходим само биткойн адреса на получателя и частния ви ключ за адреса, от който изпращате биткойните.

Защита на портфейла

Трябва да обърнете внимание на защитата на портфейла си. За разлика от кредитните карти, от които биват открадвани милиони всеки месец, но VISA  и колегите им възстановяват тези кражби (за които всички ние плащаме посредством комисиона при всяко плащане), кражбите на биткойни са невъзвръщаеми. Може би звучи опасно в началото, но ако спазвате простите правила за защита портфейла си, всичко ще бъде наред.

Ето връзки от нашия сайт, които ще ви разкрият повече за същността на биткойн:

Ако търсите малко по-дълбоки разисквания относно иновацията на блок веригата, може да прочетете следните статии:

Потенциалът на Биткойн иновацията

Не забравяйте, че Биткойн е извънредно нова технология, която има много други приложения освен размяна на валутна стойност. Подобно на начина, по който Интернет беше считан за синоним на имейла през 90-те, сега много хора считат Биткойн за синоним на дигитална валута. Но както интернет днес е много повече от имейл, така и биткойн ще е в основата на много промени, които ще претърпи светът в близко бъдеще. Мисията на hash.bg е да съпътства и разяснява тези промени на разбираем български.

Всички ваши въпроси може да поставите в коментарите отдолу (ще им бъде отговорено), както и нашия Биткойн форум.

Related posts

Често задавани въпроси за Биткойн

hash.bg
UA-137508696-1