Новини

Каква е вашата биткойн стратегия?

Биткойн стратегия

Дата на публикуване: 11.03.2014

Ако попитате повечето бизнесмени, каква е тяхната биткойн стратегия, те ще ви кажат:

„Нямам такава. Не разбирам какво е това и предполагам, че не се нуждая от такава.“

Това е същият отговор, който е даван от повечето хора през 1993 година, когато били запитвани: „Каква е вашата интернет стратегия?“ През 1995 г. обаче всяка фирма вече е имала много или малко стратегия относно присъствието си в интернет и всеки е бил наясно, че бъдещето на неговия бизнес е мрачно и неясно, ако не разполага с такава. (Въпреки това, може да прочетете и скептичното виждане за интернет в статията „Newsweek 1995: Интернет е химера“.)

Ако се занимавате с онлайн търговия, през 2014 година ще чувате все по-често дискусии, свързани със стратегията ви за Биткойн и е добре да сте готови с вашия отговор.

Това е така, защото Биткойн е първата децентрализирана валута, базирана на P2P софтуер с отворен код и криптография – една нова криптовалута. Като такава, тя предлага огромни и все още нереализирани предимства пред традиционните пари. В тази връзка може да видите резултатите на най-големия онлайн търговец на дребно само след 50 дена, откакто почна да приема биткойн като разплащателно средство: Финансови резултати на OverStock.com с продажбите в биткойн.

Наскоро публикувахме статията Биткойн – Кеш – VISA – сравнителен анализ, в която изяснихме основните предмиства на биткойн спрямо традиционните разплащания с карти и книжни пари. Ето още няколко очевидни такива:

  • Търговците на дребно (онлайн или наземни) могат да приемат електронни разплащания без да плащат никакви такси на банки или компании за кредитни карти. Ако вашият бизнес работи с марж на печалбата от 10-15%, просто направете необходимите сметки. След това, обърнете внимание, че Биткойн сделките са необратими, което означава, че след като получите плащане то не може да бъде отменено или поискано обратно от никого и никога.

  • Вашите клиенти от други части на света могат да платят за вашите продукти и услуги с Биткойн без никакви такси, разлики във валутни курсове или спредове. Ако имате международни клиенти, защо не ги попитате, дали ще станете по-привлекателен за тях, ако те могат спестяват между 5 и 20% от вашите оферти днес.

  • Уеб хостинг гиганта „WordPress“ съобщава, че е имало над 60 страни в света, където хората са парично потискани от световната банкова система и не са могли да използват техните услугите, преди компанията да започне да работи с Биткойн. Сега вече всички те нямат такива ограничения.
  • Ако сте търговец на дребно, който продава продукти от Куба като ром или пури и получавате дигитални плащания за тях, вие сте подложени на значителен риск за всичките си средства, които приемате и вашите транзакции могат да бъдат ограничени от глобалните доставчици на платежни услуги, заради законодателството на САЩ, дори ако сте извън нейната територия. С Биткойн този проблем не съществува.
  • Много хора може и да искат да дарят пари на някоя фондация за благотворителност или на друга организация с нестопанска цел, но се притесняват, че тези пари няма да се харчат по начина, по който са им обещавали или че средствата ще се изразходват в голямата си част за управленски заплати и луксозни офиси. С Биткойн е възможно да се създаде напълно прозрачна счетоводна система, в която всеки може да извършва одит. Всяко дарение и всеки разход са публично известни и така хората няма да се притесняват повече.
  • Имате ли идея за бизнес, който изисква микро плащания (които в момента са възможни само теоретично), но той е напълно непрактичен поради транзакционните такси? Е, времето за това вече дойде и тези революционни нови възможности са само началото, което Биткойн предлага на хората с новаторски идеи.

Биткойн е единствената парична единица, която действително може да направи реалност идеи като „информационно общество“ или „глобализираната икономика“ по начини, зависещи само от свободния глобален поток от сделки, без това да подлежи на някое конкретно харесване или нехаресване на групи или отделни индивиди и без заплащането на излишните такси на всички посредници.

Точно както интернет и електронната поща са били бъдещето на информацията и личните комуникации през 1990 година, когато никой не е имал интернет стратегия, така Биткойн ще бъде средата за цифровите финансови транзакции в нашето непосредствено бъдеще.

Източник: www.cecg.biz

Послеслов: Малко след публикуването на статията, един от големите производители на компютърни игри, Big Fish Games, обяви, че въвежда плащане с биткойн за всички игри (около 300), както и in-game покупки за някои от тях. Причината: 8% от брутните продажби на фирмата ($266 млн миналата година) отивали за платежни такси… Подробности тук

Ето и кратко видео, което показва колко лесно всъщност става плащането с биткойн:

)

Related posts

Bitcoin in Bulgaria

stamen

Биткойн ще защитава интелектуалната собственост

hash.bg

Import / Export функцията в Blockchain.info

hash.bg
UA-137508696-1