Новини

Биткойн ще защитава интелектуалната собственост

интелектуалната собственост

Дата на публикуване: 26.05.2014

Всички знаем, че блок веригата на биткойн играе ролята на счетоводна книга за транзакции, но тя има потенциала и за по-радикални приложения, които тепърва се изследват. Биткойн предлага възможност за трансакции без получател. Те само плащат малка сума като такса за копачите (0.0001 биткойна в момента, или около шест цента), но така имат възможност да вкарат до 40 символа информация в блокчейна, чието съществуване е удостоверено по неоспорим от никого начин. Тази функционалност дава тласък на иновативни идеи, извън предела на виртуалните пари.

Онлайн услугата Proof of Existence е пример за приложението на тази нова технология в област отвъд границите на финансовия свят. В случая  става въпрос за бегъл поглед върху потенциалното въздействие на биткойн в областта на интелектуалната собственост и правото. Въпреки че е в начален етап на развитие, проектът предлага децентрализиран метод за верификация, което е един вид криптографска нотариус услуга. Proof of Existence може да се използва за доказване на собствеността върху документ, без да се разкрива информацията, която той съдържа. С тази услуга може и да се докаже, че документът е съществувал преди определен момент във времето. Аржентинският разработчик Manuel Aráoz, който създава Proof of Existence, пояснява:

„Блок веригата е публична база данни и представлява консенсус, постигнат чрез децентрализирана система. Така вашият документ се удостоверява по децентрализиран начин.“

proofofexistence

Идеята, блокчейнът да осигурява ключово доказателство в съдебни спорове, може да изглежда химера днес, но сходно приложение на технологията вече се използва от разработчици на криптовалути навсякъде по света. Проекти като OneName и BitID доказват, че привържениците на крито платформите считат децентрализираната дигитална верификация за естествено, макар и неизползвано все още развитие на технологията.

Как работи Proof Of Existence

С Proof of Existence може да се убедите, че файловете са това, което се предполага, че са. Услугата дава възможност на потребителите да качат файл и да получат криптографско доказателство за него, включено в блокчейна. Истинският файл не се съхранява онлайн и така няма риск от нежелана публикация на материала. След като анонимно качите документа и заплатите таксата на мрежата,  се създава хеш на документа (или какъвто и да е дигитален файл) като част от трансакцията. Блокчейнът съхранява доказателството за вашия файл, който по-късно може да верифицирате, ако възникне спор за авторски права.

„С включването на криптографския хеш на документа в трансакция, която е част от изкопан блок, датата на изкопаване на съответния блок става датата на издаване на документа,“ поясни Aráoz. Разработчиците, например, могат да изполват услугата, за да потвърдят по-късно версии на  техния код, изобретателите могат да докажат, че са имали някаква идея в даден момент, а авторите могат да защитят своите произведения. Както разработчиците на Proof of Existence се изразяват:

Ние съхраняваме само криптографското извлечение от файла, което е маркирано с датата, на която сте го представили. По този начин  по-късно може да удостоверите, че файлът е съществувал по това време.

Компании като Google рекламират възможността на потребителите да контролират кои приложения да имат достъп до данните им. Facebook наскоро добави опцията да се регистрирате анонимно за услуги, за да ограничи вероятността от изтичане на информация за потребителите към други приложения. Въпреки това проблемът остава, защото тези услуги са централизирани и винаги ще бъдат. Блок веригите, от друга страна, са по-подходящи за криптографски доверителни системи. Инвеститорът с рисков капитал Fred Wilson споделя:

В момента се нуждаете от някой, който да играе ролята на арбитър – или Facebook, или Twitter, или Google […] Аз мисля, че можете да постигнете същия резултат с блокчейна.

Според Aráoz дигиталната собственост често е и интелектуална собственост и блокчейнът може послужи като доказателство за притежанието на такава. Например, ако пишете книга или имате идея за патент, понякога трябва да докажете, че сте притежавали книгата или идеята преди някой друг.

Нужда от правна подкрепа

Повдига се въпросът, обаче, колко време ще отнеме на институции като правната система на САЩ да приемат този вид публична верификация на идентичност. Имайки предвид, че повечето хора трудно възприемат последиците, които биткойн може да причини на финансовия свят, осъзнаването на потенциала на блок веригата като запис на факти може да е още по-трудно. Aráoz разбира, че това в момента е пречка:

Можете или да платите на нотариус, или да използвате Proof of Existence. Проблемът е, че последното все още не е достатъчно разпространено, за да послужи пред съда.

Биткойн регулация
Биткойн регулация

Сега се нуждаем от прецедентен случай, в който блок веригата удостоверява, че нещо се е случило в определен момент. Когато (или ако) това се случи, блок веригата на биткойн може да стане основен метод за доказване на авторство.

Решенията на Съда в САЩ са осезаем напредък в приемането на биткойн като валута, поне от правна гледна точка. Ако държавните институции по света започнат да възприемат децентрализираните системи като биткойн и станем свидетели на повече благоприятни съдебни решения, услуги като Proof of Existence ще имат масово приложение в реалния свят. Възможно е последиците от решения като Proof of Existence да се окажат дори по-важни от цената на един биткойн, върху която толкова инвеститори се концентрират днес.

Новината е преведена от CoinDesk.

Related posts

Без ДДС за биткойн в Европа

stamen

Предимства на биткойн като платежно средство

stamen

Два обещаващи проекта свързани с блокчейна на Биткойн

Boris Mirchev
UA-137508696-1