Биткойн

В какво се състои иновацията биткойн?

Дата на публикуване: 06.01.2014

Има много статии относно иновацията биткойн в интернет. Тук ще ви представим в превод най-добрия кратък обзор на технологията, който намерихме. Може да прочете оригинала тук.

Биткойн е първата P2P, децентрализирана, крипто валута. Тя е създадена от никому неизвестен автор, известен под псевдонима Satoshi Nakamoto, който на превод от японски може да се преведе като „thinking clearly inside the foundation“ (търсим най-добрия превод на български). Биткойн системата е софтуер с отворен код и всеки може да го ползва за своите нужди. По силата на математически закони броят на всички биткойни е ограничен на 21 милиона, като се очаква този брой да се достигне през 2140 година. Нови биткойни биват създавани чрез софтуерен алгоритъм, наречен „копане“, който подсигурява разплащателната мрежа и предпазва от проблема, известен като „double spending“ (повторно харчене). Последното е необходимо тъй като в Биткойн системата липсва централен орган, който да следи за повторно харчене както това се прави от банките или PayPal в централизираните финансови ситеми.

Тази липса на централен орган, който да определя правилата на системата, е и най-привлекателната страна на Биткойн. Бидейки децентрализирана система, никой не е в състояние да определя броя или темпа на създаване на биткойни. Необходима ви е единствено интернет връзка, за да осъществите биткойн транзакция и по по този начин да платите с него. Владеейки частния ключ за вашия биткон портфейл, вие не зависите от никого, за разлика от парите ви в днешните банки. В известен смисъл биткойн може да се сравни с кеш пари в интернет.

Как работи Биткойн?

В основата си Биткойн е глобална, синхронизирана счетоводна книга, която съдържа всички транзакции в нея от създаването ѝ до настоящия момент. Тази счетоводна книга (от ledger на английски) е известна като Block Chain или блок верига. Приблизително на всеки 10 минути се прибавя нов блок към тази верига, който съдържа направените транзакции през това време. Той се валидира от компютърни програми, известни като биткойн клиенти или „миньори“. Това валидиране се случва под формата на сложни математически изчисления, които после се проверяват за изправност в P2P мрежата. Миньорите се възнаграждават за работата си посредством опционални комисиони, плащани от ползвателите на системата, както и от строго определен брой нови биткойни, създавани с всеки новосъздаден блок. Днес размерът на тази награда е 25 биткойна на блок, като тя се преполовява на всеки 4 години до 2140, след което миньорите ще се възнаграждават само от платените в системата комисиони.

Биткойн използва механизма на криптирането с публичен ключ (Public Key Encryption), за да се защити мрежата и адресите. За да получите биткойни в системата, вие ползвате публичен адрес, който е хеш на публичния ви ключ. За да изпратите биткойни, вие ползвате частния си ключ, с който подписвате транзакциите.

На техническо ниво иновацията на Биткойн се състои в решението на проблема за поддръжка на децентрализирана база данни без нуждата от централен сървър. Ето защо, макар че все още не се ползва по този начин, Биткойн системата може да е публичен регистър, който може да се провери и потвърди от всеки с достъп до мрежата. Съответно, всеки може да удостовери собствеността си над притежаваните от него адреси – които може да съдържат не само биткойни, но и всякакъв вид (електронна) собственост. Тъй като това е нова и млада технология (едва на пет години), няма аналог в съвременния свят, с който може да я онагледим или сравним. Вероятно, ако сега навлизате в материята, това не ви говори много. Но в последващи примерни статии ще онагледим какво е възможно и как това отваря огромни хоризонти за извършване на услуги, немислими до сега.

Днес биткойн системата се използва за:

  • Валута за търговия на стоки и услуги, благодарение на дигиталната си основа и без таксова структура;
  • Съхраняване на стойност – особено при днешната инфлационна политика, прокарвана в Западния свят;
  • Платежна система, работеща с ниски или никакви такси, способна да прехвърли огромни количества средства между участниците в нея. При това без никаква нужда от посредници в сделката, каквито са банките, които да създават излишни усложнения и такси;
  • Публичен регистър – това се прави все още в ограничени размери, но нови протоколи, които биват разработвани в момента като Colored Coins, скоро ще улеснят и развият тази функция. Например, компаниите могат да издават акции в този публичен регистър, като по този начин ще могат лесно и евтино да следят собствениците посредством блок веригата и да им изплащат дивиденти директно в нея.

За сега биткойни могат да се купят на централизирани борси, най-големите от които са BitStamp.net, MtGox.com или btc-e.com и други. Има и други сайтове като localbitcoins.com, чрез които потребителите могат да търгуват директно помежду си.

Биткойните се държат в „портфейл“, който представлява просто един файл, съдържащ частния ключ за адресите в портфейла. Желаещите да държат биткойни, могат да си свалят клиента за биткойн, но по-доброто решение е да ползват онлайн портфейли като blockchain.info, които да ги съхраняват от тяхно име, или пък в „Книжни портфейли“.

Най-голямата пречка за по-широка употреба на биткойн днес се явява силно волатилната му цена спрямо традиционните валути. Но ползите от бикотойна не са ограничени до функцията му на валута. По-скоро Биткойн системата може да се сравни с ранните дни на интернета – в ролята ѝ на протокол, върху който да се изграждат апликации. Това означава, че ползите от Биткойн ще следват технологична крива на усвояване с построяването на всеки нов пласт към основния протокол. Сред най-обещаващите проекти днес са Master Coin или ripple.com, които позволяват търгуването на акции, стоки и валути в биткойн мрежата. Други са Colored Coins, които способстват отчитането на собственост или използването на smart contracts. Друга валута с много потенциал, която не е построена върху протокола на биткойн, но която следва същите принципи е NxtCoin, за който ще пишем много в следващите дни.

Биткойн е първата стъпка към вълнуващ свят, който ни очаква, след (и ако) тази технология намери широко разпространение. Не става въпрос само за финансова анонимност – всъщност повечето интересни ползи от Биткойна са за случаи, които са били немислими до неговото измисляне. Много идеи се лансират, които описват подобни сценарии. Например, с Биткойн, всичко, което с свързано към интернет, може да „харчи пари“ (например хладилника или телевизора ви). Това отваря вратите за много финансови проекти от съвършено нов вид. Сегашните резки колебания в дневната цена са безпредметни на фона на голямата картина. Погледнато в дългосрочна перспектива, Биткойн представлява революционна технология, която ще промени коренно начина, по който вършим неща в нашата цивилизация.

Пуснахме този сайт именно с идеята да се включим в разработката на тези нови идеи. Надяваме се да намерим съмишленици, които разбират революционната същност на тази технология и които искат да се включат в създаването на едно ново бъдеще, в което големите капитали, както ги познаваме днес, няма да имат властта да управляват света по свое усмотрение. Заповядайте в нашия форум, където ще дискутираме съвместно всичко свързано с революцията.
Скоро ще пуснем и статия, описваща друг революционен подход, чрез който мислим да организираме съвместните действия – той се основава на принципите на Open Enterprise и по същество организира съвместната работа така, че всеки участник в проекта е равнопоставен.

Така, както биткойн се опитва да разруши наложената през времето банкова система, принципите на Open Enterprise ще разрушат представата ни, че всяка (бизнес) организация трябва да е с пирамидална структура. Ако си мислите, че и това не е възможно, вижте огромния успех на Open Source проектите, wikipedia и т.н.

Ще се опитваме всеки ден да превеждаме най-интересните неща от света на крипто валутите, ще попълним менюто на сайта с добро обяснение на всички технологии, но основния двигател ще бъде форума ни. Заповядайте и споделете мнението си.

Related posts

За биткойн и имейла през 1985

stamen

IPO с биткойн – новият финансов свят….

stamen

Механиката на биткойн копаенето

hash.bg
UA-137508696-1