Анализи

За цената на биткойн – фундаментален анализ

За цената на биткойн

Дата на публикуване: 10.04.2014

Всички погледи са насочени към цената на биткойн през последните седмици. Отново слухове, че Китай още повече ще затегне примката около тамошните борси, почнаха да смъкват цената, а днешните официални потвърждения на тези слухове свалиха цената до критичната граница от $400 и €300 за един биткойн. Ако се интересувате от технически анализ и всевъзможни мнения и графики, касаещи цената на биткойн, може да се абонирате за темата ни от форума: За цената на Биткойн.

В тази статия ще се спрем на фундаменталните сили, които движат цената. За целта ще си послужим с прекрасната статия на шефа, съсобственик в Gyft.com – Vinny Lingham, публикувана в най-доброто издание за крипто-анализи: Bitcoin Magazine.

Няма да превеждам цялата статия, а ще пресъздам основния анализ, но ви съветвам да прочетете оригиналната статия, макар и да е дългичка.

Както знаем, цената на всеки (свободен) пазар се определя от търсенето и предлагането. Ето четири основни фактора, които влияят на двете страни на уравнението.

Търговците въвеждат биткойн много по-бързо от потребителите

Може би ще се учудите, но това е факт. Броят на търговците, приемащи плащания с биткойн, се е увеличил с пет до десет пъти през последните шест месеца – нещо, което едва ли може да се каже за броя на „потребителите“. Защо е важно това? Замислете се за кръговрата в еко-системата на биткойн…

Вие сте си купили 1 биткойн от борсата. Страхотно – увеличили сте глобалното търсене. После ги ползвате за покупка на нещо готино от някой търговец. Този търговец обаче ползва услугите на bitpay.com или coinbase.com, които са нещо като Visa и MasterCard на биткойна. Вие пращате вашия биткойн на тях, те веднага го продават на борсата (или на друг желаещ да си купи биткойн в случая с coinbase.com), за да могат да изплатят доларите на търговеца. Защото търговецът не е инвеститор в биткойн, той го ползва, за да си увеличи продажбите в долари, с които купува стоката си, плаща наема и на работниците. Така че, макар да увеличавате мрежовия ефект за биткойн когато харчите биткойн (нещо много полезно в дългосрочен план), вие дефакто допринасяте за увеличено предлагане на биткойн по борсите, което води до по-ниски цени, както при всеки пазар. Така че, в крайна сметка, нетното повишено търсене на биткойни се равнява на количеството койни, които са купени с инвестиционна цел. Което количество в последните месеци намалява постоянно поради…

Загубата на инерция в цената

Когато цената тръгна нагоре в края на 2013 множество спекуланти влезнаха на пазара с цел „инвестиция“ или по-скоро бърза и лесна печалба. Негативните новини (най-вече от Китай) обаче пукнаха балона и „оптимистичните“ инвеститори стават все по-голямо малцинство спрямо тълпата сочеща ги с думите „Казвахме ли ви?“.

Макар и лошо за цената в краткосрочен аспект, това е добро развитие за биткойн фундаментално, тъй като ще държи спекулантите и слабо-информираните за същността му потребители настрана. А те не са ни нужни, защото ще продадат при първите признаци на „пушек“. Това, както е обяснено в статията, ще позволи на биткойн да намери своето равновесие преди да тръгне плавно нагоре отново.

Третата основна сила в определянето на баланса между търсене и предлагане е тази на

Засилваща се конкуренция при копачите

До преди година копаенето на биткойни е било easy money: Трудността на копаене била лесна, всеки нов блок носил 50 биткойна, а не 25 като сега, нямало нужда от инвестиции в research and development за нови, по-бързи чипове. В онези времена копачите (или майнерите, както някои предпочитат да ги наричат) покривали инвестициите си като продавали по-малко от 50% от изкопаните биткойни. В днешно време, този процент е по-скоро 90%. Това означава, че 22 биткойна отиват за продажба на пазара всеки десет минути. Това прави над 3,000 нови биткойна за продажба всеки ден – по днешни цени, този наплив се нуждае от ново търсене за $1,200,000 всеки ден, за да се укроти цената.

И последният, но съвсем не маловажен, фактор за намаляващата цена е

Крахът на биткойн борсите

Наскоро писахме, че този крах е всъщност положителен за развитието не само на биткойн, но и за финансовата култура в света като цяло.

Тук обаче имаме нещо друго предвид. Хората вече не вярват на борсите – повечето от тях, които искат да си купят биткойни, предпочитат да минат по сигурния път – този на приятелите или услугите на localbitcoins в страната им. Но не и копачите – те нямат време да търсят купувачи там, защото едва ли могат да намерят толкова купувачи там… От тук търсенето на борсите не представлява реалното търсене по света, но – забележете! – борсовата цена е тази, според която се образуват цените в localbitcoins и при търговията между приятели. Това е много тънък, но много основен момент…

В заключение може да се каже, че цената на биткоин ще пада докато тези сили намерят своя противовес (ако се замислите, всяка от горните точки си има такъв). Къде ще е тя, никой не може да каже, само може да се надяваме да е $400. Ако има нещо, което може да направим (освен да купуваме, разбира се), е да предоставим услуги с биткойн, които са невъзможни с фиатните пари. Това сякаш изглежда не толкова лесно предвид окастрената функционалност на биткойн да изпълнява функции на чиста валута за сега, но скоро дори и в тази сфера ще се появят услуги, пред които VISA и MasterCard бледнеят. Другата надежда е, най-сетне в пазара да навлязат институционалните инвеститори – нещо, за което бе дадена зелена светлина в САЩ наскоро.

Related posts

MtGox? Историята се повтаря…

hash.bg

Биткойн като социална съпротива

stamen

Биткойн като API за парите

hash.bg
UA-137508696-1