Анализи

За срива в цената на биткойн

Дата на публикуване: 14.01.2015

Цената на биткойн се срива: в рамките на една година валутата на бъдещето загуби над 80%  от стойността си! Ако сте от тези, които винаги са предричали това и никога не сте и помисляли да „пипнете“ биткойн, не си губете времето – тази статия няма да ви помогне с нищо, може най-много да напишете коментар под нея от типа на „Казах ли ви?“.

Това е статия е за всички, които по един или друг начин са повярвали в идеята биткойн, а сега се чустват обезверени и излъгани в надеждите си. Няма да предъвкваме до болка познатите ни аргументи, защо биткойн е революция и прочие – има достатъчно статии по въпроса в hash.bg. Ще поразмишляваме какво се случва и защо.

Причините за срива в цената

Описаните преди доста време фундаментални сили върху цената на биткойн все още са в действие и я натискат надолу. В това няма съмнение, защото все още биткойн е познат на прекалено малка част от населението, а още по-малка част са се убедили в предимствата му. Но дали тези фундаментални сили са основната причина за подобен спад?

Ако разгледате графиката на цената на биткойн за последните 4-5 месеца или проследите дискусията относно нея в нашия форум, ще забележите нещо интересно: всички силни пробиви в цената започват през уикендите.
Точно тази особеност на биткойн търговията, възможна по време на уикендите, е една от най-отличителните черти на биткойн борсите (спрямо традиционните такива, които са затворени по това време): притокът на долари/евро/йоани и други фиатни валути е невъзможен, защото всички банки почиват. За това пък притокът на биткойн към борсите е напълно свободен (биткойн мрежата не се обслужва от чиновници). В двубоя между предлагането и търсенето на биткойни по борсите, предлагането има очевидно предимство.

Сега нека за момент предположим, че спадът в цената на биткойн бе породен от излъганите очаквания на инвеститорите, които са го закупили с надежда да си улеснят живота, но са останали разочаровани, и в даден момент решават да го продадат. Дали тези хора щяха да го пуснат за продажба по време на уикендите или по време на най-ликвидната търговия през работните дни, когато техните продажби биха се отразили най-малко негативно на цената?

Фактът, че редовно огромни количества биткойни се изсипват координирано по борсите в събота срещу неделя вечерта, за мен е достатъчно доказателство, че породеният срив в цената не е следствие на загубена вяра в способностите на биткойн, а част от замисъла на големи капитали, за който ние само може да гадаем каква е крайната им цел. Най-явното доказателство за това съждение е случилото се на 05.10.2014, когато посредством продажба на няколко хиляди биткойна, цената бе свалена за минути с почти $100 до $275 и веднага след това някой сложи поръчка за продажба на 28,000 биткойна на цена $300, с което сякаш искаше да заяви всички участници в пазара: „Аз съм тук, имам още много биткойни в запас и ще натискам цената до дупка“.

Поради тази детска грешка, пазарът лесно прозря играта и набързо „изяде“ станалата известна като „30K wall“, като цената се вдигна до $450 в рамките само на месец. Вероятно заради тази своя грешка манипулаторите се отдръпнаха от пазара и станалото традиционно изсипване на койни през уикендите престана. Надеждите ни, че по една или друга причина манипулаторите са се отказали, бяха обаче попарени по време на коледните празници и от тогава насам упражнението с координираните продажби в събота и неделя е традиция отново.

Последствия

В началото тази спекулация беше доста забавна, предимно защото даваше възможност на всички, които сме прозрели за какво всъщност става въпрос, да си накупим още биткойни на цени, които едва месеци по-рано изглеждаха като подарък. Когато цената падна на $300 в средата на октомври, дори в малка България търсенето на биткойни беше огромно и crypto.bg едва смогваше да зареди евро в кракен, за да изпълни всички поръчки. Днес цената падна на $180 и повечето поръчки в Crypto.bg до скоро бяха за продажба на койни, а тези за покупка рядко надвишаваха 100 лева… И всичко това, въпреки страхотните новини относно развитието на биткойн през последните три месеца… (бел. авт. в деня на написването на статията, когато цената удари $150, търсенето в България само в сайта crypto.bg достигна огромни обеми, като нямаше и една продажба).

Какво се случва? Терминът за този парадокс е известен като „сентимент на пазара„. Трябва да признаем, че хората, дърпащи все по-изкусно конците на горе-описаната игра, успяха да прекършат този сентимент. Някои мои познати, които инвестираха в биткойн на цени около $500 през лятото, ми се обадиха наскоро с молба да им ги продам сега, преди цената да удари нулата. Представям си колко много спекулатори като тях по света, които са си купили биткойн, само защото някой им е казал, че е нещо яко, но те самите и понятие си нямат защо точно, просто са продали на загуба, само и само да се спасят от потъващия кораб. В тези хора ще остане дълбоко огорчение от биткойн и то ще се задълбочи, когато дъното се изкопае и цената бързо се върне на предишните нива.
По-лошото следствие от този спад на цената е банкрута на много инвестиции в копаенето на биткойн. Всички те са правени при разчети на цена за биткойн от $500 и нагоре. Никой не е и предполагал преди година, че някога ще видим цена от $200 за биткойн отново. Със спирането на копачките намалява и изчислителната мощ, осигуряваща биткойн мрежата. А точно тази изчислителна мощ е една от причините биткойн да е по-голям от всички други крипто-валути взети заедно и почти всички инвестиции в крипто-пространството да са свързани с биткойн веригата.

Бъдещето

Лично аз се научих от случилото се да престана да давам акъл за покупка на биткойни на който и да било (предполагам, че никога няма да дам акъл за продажба, както и аз самият никога не бих продал). Мисля обаче, че биткойн революцията се отлага за известно време. Биткойн валутата е едно тясно, но много основно, приложение на блокчейн технологията. Оказва се обаче, че предимствата ѝ спрямо другите валути все още не са достатъчно разбираеми и големи, за да накарат мнозинството да спре да ползва кредитната си карти.
Надеждите ни се прехвърлят към революцията, известна като Bitcoin 2.0, за която напоследък се събират инвестиции посредством crowd funding в порядъка на милиони долари. Тези проекти ще предоставят услуги, които ще бъдат достъпни само чрез биткойн (или други крипто-валути). Кратък пример: Gems работят над фейсбук платформа, без централен сървър, напълно криптирана комуникация, в която, ако искате да гледате реклами на стената си, ще получавате директно платеното от рекламодателите за тях.

Ако светът иска да се освободи от хватката на банките, политиците и големите корпорации, крипто-технологиите са сякаш единственото спасение на хоризонта. Ако обаче не поиска, цената на биткойн няма особено значение.

Related posts

Gladiacoin/Гладиакойн е пирамида

stamen

Атаката срещу биткойн чрез Биткойн Кеш

stamen

За частните блокчейни и биткойн

stamen
UA-137508696-1