Най-ново

Заплащане с криптовалути на музикални фестивали

Вече няма голям музикален фестивал, на който да отидете и да можете да си купите напитки, храна или тениска с кеш. Всички фестивали, особено международните, използват карти или NFC гривни. Създаването на тези гривни и разработването на подобна технология има много позитиви. Не само за организаторите, но и за най-важните хора за един фестивал – участниците.

Плюсовете за организаторите са ясни – всяка поръчка се регистрира в база данни. По този начин е изключително трудно да не се отчитат средства от барманите, тоест, да се крадат пари. Участниците от своя страна се нуждаят от кеш само до момента на зареждане на устройството. След това могат да се насладят на партито, без да се притесняват дали не са загубили парите си, особено след няколко алкохолни напитки.

Най-големите негативи са, че повечето хора зареждат картите си малко преди началото на фестивала в един и същ момент, което създава опашки и поставя негативно начало на купона. Същото се случва и в края на събитието, когато всички чакат да получат останалите средства от гривните си обратно, което е досадно и изморително.

Друг негатив е, че повечето фестивали приемат зареждания само в местната валута. Докато на Tomorrowland това не е такъв проблем, леите (RON) на Untold и куните (HRK) на Ultra (Европа) със сигурност затрудняват. Навярно се работи по система за обмен на място, но обменния курс вероятно ще бъде по-нисък от желаното.

Първият „крипто“ фестивал

В началото на юли 2018 бе регистриран първият фестивал, използващ криптовалута като средство за закупуване на храна и напитки. Това се случи в Естония, където повече от 1000 човека използваха Dash. По този начин не им се наложило да чакат за зареждане на традиционните фестивални карти.

Името на фестивала е I Land Sound Music Festival. Според организаторите ¼ от посетителите са се възползвали от заплащането с Dash, като то е ставало посредством NFC гривна с Dash портфейл. Приходите от този метод на заплащане надвишават 19 000 евро. Организаторите смятат, че това е добро начало, като за целия фестивал са отчетени повече от 80 000 евро общо.
Организаторите били заинтересовани да направят фестивала изцяло с крипто заплащания, но това се оказало изключително трудно. В последствие, след съдействие от Dash Core Group, крипто заплащането на фестивала било възможно, но като спомагателен метод. За целта били закупени няколко процесора за заплащане и PoS софтуер. Нужно било и наемането на програмист, който да се грижи за изправността на системата. След малки проблеми и бърза реакция от отговорните лица в самото начало, фестивалът протича отлично и няма проблеми със системите за плащане.

Pundi X 

Безспорно най-големият успех към момента е постигнат от Pundi X (NPXS). Преди 8 и 9 септември за Ultra Taiwan са продадени над 30 000 X PASS карти, предварително заредени с Ultra Coin. Валутата е създадена специално за фестивала. Чрез Х PoS машините, гостите бяха способни да заплащат с картите си в над 35 обекта. Това включва купуването на храни, напитки и аксесоари. Ultra coin вече не е в обръщение, защото беше „премахнат“ веднага след края на фестивала. Собствениците на валутата имаха срок, в който да я обменят за фиатни пари или друга крипто валута.

XPOS

Бъдещето

Създадените до сега решения не предлагат никакъв WOW елемент, който да накара организаторите да се замислят сериозно върху имплементацията на криптовалути за големи фестивали. Въпреки успехът на Pundi X, криптовалутите са далеч от превземане на този бранш. Биткойн може да се включи в предизвикателството чрез своя Lightning network, за който ще пуснем интересно изследване след няколко дни. Към момента само и единствено валути, използващи PoS, могат да се конкурират с установените методи.

Вашите коментари, идеи и предложения, може да оставите в коментарите под статията.

Related posts

Защо Биткойн ще успее – част 4

Boris Mirchev

Корона вирус: как да се спасим от вероятния банков колапс

stamen

Samsung интегрира Крипто портфейл в своя флагман – Galaxy S10

Martin Tinchev
UA-137508696-1