Най-ново Новини

Два обещаващи проекта свързани с блокчейна на Биткойн

в застой ли са блокчейн технологиите

Майкъл Кейси е старши съветник към екипа на MIT, отговарящ за изследванията свързани с блокчейн технологиите.


Блокчейн привържениците се борят с редица риторични предизвикателства. Едно от тях, аз наричам „статизъм„. Това представлява фалшивото предположение на техните критици, че технологията е в застой. Те считат, че тя никога няма да достигне пълния си потенциал. Според тях, в сегашното си състояние, тя е твърде тромава, скъпа или неефективна.

Смятам, че това е един от двата недостатъка в широко разпространената анти-блокчейн тирада публикувана от Брус Шнайер. Авторът не споменава непрекъснатата работа на инженери, регулатори и бизнес лидери. Те постоянно подобряват тази нова система за обмен на стойност, така че евентуално да заработи в световен мащаб. (Други недостатък се откроява благодарение на най-наивните и върли защитници на технологията.  Те създават сламен човек, чрез твърдението си, че може да съществува свят без човешки авторитет. Дори и до развитие на система „без необходимост от доверие“, в който „математиката е закон“, винаги ще е необходима поне малка човешка намеса.

Но целта на тази статия не е да споря с Шнайер, един от най-умните и уважавани хора в областта на ИТ сигурността. Това би било рисково начинание.

Вместо това искам да изтъкна няколко примера от последните няколко седмици, които потвърдиха моята вяра в неспиращата изобретателност на хората, работещи в тази индустрия, както и за огромния потенциал на технологията. По никакъв начин не считам, че тази индустрия е в застой.

Следните идеи и факти се откроиха според мен, защото са породени от „outside the box“ мислене. Предизвикателствата свързани с новите технологии винаги са се решавали по този начин: чрез разглеждане на проблема под различен ъгъл.

Децентрализиран сетълмент

Нека разгледаме новия продукт на Abra. Това е портфейл, в който собственика притежава своите частни ключове (non-custodial wallet). Портфейлът е създаден да използва блокчейна на Биткойн. Продуктът цели да предостави на инвеститорите възможност за получаване на частична експозиция към движението на цените на активите на световния капиталов пазар. Примери за това са акции, облигации и ETF. Минималният депозит е едва 5 долара.

Услугата съчетава смарт контракти, получаване на моментните цени и автоматизирано изпълнение по веригата. По този начин краткосрочните залози за движение в цената се прехвърлят и уреждат в биткойн. От Абра нямат контрол върху частните ключове на потребителите или други активи.  Моделът отключва редица нови възможности за дезинтегрирани инвестиционни пазари.

Според мен тази идея е важна най-вече, защото тя използва силата на Биткойн не като валута сама по себе си, а като неизменна, децентрализирана система за сетълмънт. Използването на Биткойн за прехвърляне на стойност е неразделна част от дизайна. Валутата се превръща в „стока“, която се доставя в момента на сделката. В конкретната идея е по-впечатляваща перспективата за децентрализирано, интелигентно изпълнено споразумение (сетълмънт).

Юридическа и регулаторна част

Ще трябва да видим как регулаторите реагират при евентуална поява на продукта.  За сега изглежда, че дизайнът на Абра е изобретателно съчетание от регулирани правила за търговия със стоки и суапове. От Абра със сигурност ще трябва да поработят по юридическите въпроси. Контрактите от приложението ще бъдат прехвърлени или уредени с „физическа“ доставка на биткойни. В същото време обаче дружеството няма роля в този клирингов процес. То не разполага с частните ключове на клиентите си, затова е освободено от изискванията за регистрация в Commodity Futures Trading Commission.

Всички правни, регулаторни и посреднически разходи, които влизат в защитата на правата на хората в съществуващите договори за деривати, с многобройни посредници, адвокати и служители, отговарящи за спазването им, се абсорбират от управляваната чрез консенсус децентрализирана мрежа.

Това е „outside the box“ модел, който отваря много възможности.

Комбинацията от IoT и незаменими токени означава, че на по-широк спектър от активи, независимо дали са физически стоки или цифрови продукти, скоро ще бъде създаден  дигитален търгуваем образ. Контрактите подобни на тези на Абра биха позволили ефективни механизми за хеджиране и синтетични инвестиционни стратегии. По този начин контрактите ще се развиват около безкраен набор от активи.

Борси, които нямат контрол върху парите на клиентите си

Разбира се, все още се нуждаем от борси, които свързват купувачи и продавачи на споменатите активи. Участниците на пазара търсят да получат ефикасни и ефективни нива на цените (ценовият сигнал, от който зависи моделът на Абра). По същество, пазарите се нуждаят от „място“, където инвеститорите да се срещнат и търгуват. Задължително е и да има надеждни средства за разпространение на цената по сделката.

Страхът при хората е обоснован. Инвеститорите трябваше да се доверяват на борси с попечителство върху техните крипто активи. Тези борси често биват хаквани, създавайки дупка в сигурността. Тази причина е посочена от Шнайер е като основна. Заради нея хората не могат да се доверят на публичните блокчейн системи. Доказателство за подобен риск е зашеметяващата история на провала на QuadrigaCX. След докладваната смърт на главния изпълнителен директор, всички потребители губят парите си. (никой друг не е имал достъп до частните ключове, даващи достъп до резерва на борсата)

Запазване на борсовите функционалности, без отдаването на частни ключове

Какво ще стане, ако инвеститорите могат да се възползват от борса със същите възможности като моментните (за свързване на продавачи и купувачи), но запазват пълното управление над собствените си активите, докато не бъдат прехвърлени на купувач? Предложената идея от Арвен цели точно това. Той стана известен сред крипто обществото под псевдонима Commonwealth Crypto. Тестовата версия на неговата технология се използва в бета форма от крипто борсата Kucoin.

Технологията на Арвен предлага по-нататъшно утвърждаване за разработването на „Layer 2“ решения. Те се изпълняват благодарение на комбинация от смарт контракти, заключване на multi-sig и „атомни суапове“. Други идеи за децентрализирана търговия с активи се разработват върху „Lightning network“ и проекти като платформата Комодо.

Към описания до сега прогрес добавете и работата по токените с цел защита (security token offerings) на кратко STOs, като Polymath, Swarm и Securrency. Сега можем да започнем да си представяме бъдеще, в което независими от размера и сотйността на реалния активи, хората могат да го търгуват помежду си с минимален риск в реално време.

Импулс

Да, трябва да се работи много, за да станат всички тези проекти приложими. Също така все още трябва да достигнем мащабируемост за блокчейните, която включва някои компромиси. И да, някои крипто фанатаци  хайпват прекалено много предложените идеи.

Но хората, които ще променят света са съсредоточени върху изграждането, а не върху „хайпа“. И те работят най-вече над софтуер с отворен код, който им позволява да си сътрудничат, да претърсват, тестват и постоянно да подобряват своите идеи.

Тези хора напредват с предизвикателствата, които срещат ежедневно. Те го правят с решения върху и извън блокчейна, мислейки „извън кутията“, с цел да създадат приложения за търгуване, като изброените до сега.

Разбира се, ако необходимият труд не бъде положен, бихте могли да обявите тази област за „хайпната“, а търсенето на решението на дадения проблем за непрактично.

Въпреки това, също както би било погрешно да се предположи, че използваемостта на интернет завинаги ще бъде ограничена от скоростта на охлюв (14.4 kbps), така и е погрешно да се предположи, че технологията блокчейн е заседнала на едно място.


Източник: Coindesk

Related posts

Милтън Фридман предрече Биткойн

hash.bg

Купуваме биткойн от банкомати и касите на EasyPay

stamen

Защо Биткойн ще успее – част 1

Martin Tinchev
UA-137508696-1