Алткойни и токени Най-ново

Етериум, смарт контракт и TheDAO – обяснение за баща ми

Дата на публикуване: 26.05.2016

Какво се крие зад така екзотичните понятия етериум, смарт контракт и TheDAO – ето как  ги обясних на баща ми. Както може да се очаква, обяснението е леко дълго, но се надявам, че всеки, който отдели време и внимание, ще съумее да си обясни истерията по тях в света. Статията е предназначена и за хора, които не познават биткойн – заради това ще използвам само няколко нови думи, които всъщност искам да обясня: Етериум, етер, смарт контракт и децентрализирана автономна организация – ДАО.

Програмата и мрежата Етериум

Етериум е онлайн мрежа подобна на фейсбук. Така както всеки може да си свали фейсбук приложението, за да се включи във фейсбук мрежата, така и ти можеш да си свалиш приложението на Етериум, за да станеш част от мрежата на Етериум.

Основната разлика между двете мрежи обаче се крие в това, че Етериум не се поддържа от някой като Марк Зукерберг и неговата компания за милиарди. Мрежата Етериум се поддържа и живее на компютрите на всички като теб, които са си свалили и пуснали програмата.

Сигурно е трудно да се проумее как е възможно, за това нека се опитам да го онагледя. Ако всички, които са си инсталирали Етериум, едновременно си загасят компютрите, Етериум ще спре. Но няма да изчезне. В момента, в който някой си пусне програмата отново, Етериум ще продължи живота си от там, където е спрял. Може да изчезне, само ако всички едновременно си изтрият програмата от компютрите.

Ако изглежда, че това не е много надеждна гаранция, нека се замислим, че в момента в света има над 6000 компютри, които са си пуснали тази програма. При това доста от тези компютри печелят пари от това, че са пуснали програмата. И те не са случайни компютри – те са цели системи, които струват много пари и собствениците им са се погрижили да са супер защитени, така че никога да не спират да работят. Опитът с биткойн показва, че този тип системи са с най-устойчивата структура, позната на човека.

Смарт контракти

Смарт контрактът е програма, в смисъла на програмен код. Изглежда ето така:

SmartContractCode

Тази програма е разбираема само за компютрите, на които е пусната програмата Етериум. И – внимание – тази програма се изпълнява поотделно на всеки един от тези компютри! За това често Етериум се оприличава на Световен компютър от нов тип: компютър, който се състои от хиляди еднакви компютри, които осигуряват безпристрастното изпълнение на всяка една смарт контракт-програма, без никой от тях да има водеща роля при изпълнението на програмата.

Това се постига чрез условието, че само ако повече от половината от компютрите получат еднакъв резултат при изпълнението на програмата, този резултат се счита за валиден. Всички, които получат различен резултат при изпълнението на програмата, се изключват от мрежата на Етериум. За това всеки, който иска да участва в мрежата, трябва да изпълнява смарт контрактите така, както са написани. Иначе рискува да бъде отлъчен от мрежата – другите компютри ще спрат да зачитат изпратените от него резултати.

Другата основна разлика с фейсбук и другите централизирани мрежи е, че при Етериум

всеки може да напише своя програма и да я „инсталира“ в Етериум, без да иска позволение от някой.

За целта му трябват само малка част етери – на стойност по-малка от една стотинка. (Етер е просто електронната валута, която се ползва от Етериум, и може да се купи с левове, евро, долари, но най-лесно с биткойн, от различни сайтове в интернет.) Всяка една програма е с отворен код, който може да бъде видян от всеки, който си е инсталирал Етериум програмата. Ако искаме да ползваме нечия програма, рискът от това се управлява от самите нас, а не от автора на програмата. Веднъж публикувана в Етериум, програмата-смарт контракт не може да бъде променена от никой! Така че, след като сме се уверили, че кодът на програмата е написан коректно спрямо целите, за които ще я ползваме, не се излагаме на никакъв риск спрямо действията или коректността на създателите й. При това има няколко начина да се уверим, че кодът е коректен – можем или да прочетем мненията за него, дадени от специалисти в интернет; или да се научим ние да четем този код; или да наемем специалист, който да изследва програмата за нас от гледна точка на нашите цели.

Да обобщим: всеки на света може да си свали Етериум, да се върже в Етериум компютъра и да инсталира своята програма в него. Редовете на програмата са видими за всички и ако разбираш от компютърния език на Етериум, ще знаеш какво върши всяка операция в програмата. Езикът се казва Solidity и е сравнително семпъл компютърен език, но е много мощен и гъвкав като функционалност. Тази програма ще се изпълнява на всеки един от хиляди, независими един от друг компютри по света; резултатът от нейното изпълнение ще се сравнява между всички и, само ако повечето от компютрите получат еднакъв резултат, този резултат ще се запише на всеки един от тези компютри. С това всяка стъпка от изпълнението на програмата се увековечава и не подлежи на промяна от никой.

Основният въпрос разбира се е „Каква е ползата от тези смарт контракти?“ Ползата е това, че много хора като мен мислят, че този начин на изпълнение на програми ще революционира начина, по който светът функционира. Мога да дам много примери в доказателство на това, но тук ще се възползвам да обясня защо чрез феномена TheDAO, чийто възход се отразява от всички големи медии в света като Ню Йорк Таймс, Блумберг, Икономист и т.н.

Децентрализирана автономна организация – TheDAO

TheDAO е една такава програма–смарт контракт, която бе публикувана в Етериум в края на месец април. Няма значение, а и не се знае с точност, кой точно я е публикувал. Тази програма описва на компютърен език правилата, по които се създава и работи организацията, наречена TheDAO. Основната й цел е да набере капитали от всеки желаещ да инвестира в нея и после да инвестира тези капитали в други смарт контракти с цел печалба и подпомагане на екосистемата на Етериум. Нека разгледаме отделно основните функции и забележителности в тази революционна децентрализирана организация, които ще бъдат присъщи на повечето бъдещи такива.

Набиране на капитал

В програмата на TheDAO има специална операция за набиране на капитал, която е достъпна за всеки по света. Когато пуснеш един етер към тази операция – става с един клик на мишката – тя извършва основно следните две неща:

 • създава сто нови акции, наречени DAOToken;

 • записва в паметта на смарт контракта, представляващ TheDAO, че твоят етериум адрес притежава тези 100 акции.

Разбира се, добре беше да кажа, че като си инсталираш програмата Етериум, тя ти създава уникален етериум адрес, както и таен ключ (шифър) за него, с който само ти ще можеш да се разпореждаш с етерите и другите активи (като в случая DAOTokens), притежавани от твоя адрес.

Нека да го кажем отново, след като тази операция се изпълни на всички шест хиляди етериум компютри по света, твоят етериум адрес, чрез който си стартирал операцията и си изпратил транзакция с един етер към TheDAO, бива записан като притежател на 100 акции в TheDAO – не на някое централно място в някоя бюрократична агенция, а в паметта на всички тези шест хиляди компютъра по света. И това е много по-силно удостоверение на този факт, отколкото някой хвърчащ лист, издаден от някой незнаен чиновник, работещ в корумпиран Централен депозитар в някоя бананова република. Ако не е ясно защо това е така, се предавам…

Ползата от тези акции в The DAO

Понеже програмата и всички извършени операции в нея са видими за всички, то всеки може да види във всеки момент, колко етера са пратени и колко акции са издадени срещу тях. Това се вижда лесно в програмата на Етериум, както е показано тук:

TheDao-SlockIt

Малко по-нагледно и с повече подробности, тази информация е представена на сайта https://daohub.org/

DaoHub

В момента на писането на тази статия се вижда, че хората от цял свят са внесли 11.63 милиона етера до сега, за което са издадени 1.143 милиарда акции. Веднага ще отговоря защо не са в съотношение 1:100 – само хората, които са пуснали пари до 15 май, получаваха по 100 акции за етер. Всеки следващ ден цената на акциите се увеличава с около 5%, като в момента за 100 акции се искат 1.5 етера. Интересно, че има хора, които все още купуват, като на 30 май набирането на капитал ще приключи.

Но да се върнем към супер свойствата на тези акции спрямо традиционните:

 1. Дао акциите са много по-гъвкави

Представи си, че внесеш пари за учредяването на нова компания, присъстваш на Учредителното й събрание, да подпишеш Учредителния акт, той се внесе в съда и т.н. Помисли за всички такси, ходене по адвокати, срещи, време, разправии. И сега помисли какво ще стане, ако на втория ден след създаването на компанията кажеш: „Аз не искам да участвам повече. Върнете ми парите“. Няма да хабим думи за тази теоретична възможност, защото някак си не е възможна.

При TheDAO това не е проблем. Просто от компютъра си извикваш необходимите операции в смарт контракта и след 48 дена получаваш етерите, които си пожелал да изтеглиш. Операциите, които ще извикваш, първо проверяват колко акции има записани на твоя адрес, изчисляват ти процента от всички издадени акции и накрая вземат от наличния етер фонд този процент и ти го пращат. В същото време унищожават твоите 100 акции. Никой от шестте хиляди компютъра, които ще изпълнят тези стъпки, не те познава и не знае кой си. Те просто виждат команда към този контракт и я изпълняват по начина, по който е указано в контракта.

Следователно може да излезеш от TheDAO без да трябва да питаш някого, да уведомяваш предварително когото и да било, практически безплатно и подсигурено от силата на шест хиляди компютъра. Малко е трудно да се смели, но с времето този начин на мислене става втора природа, и започваш да виждаш как много неща в света днес могат да бъдат подобрени.

 1. Достъпни за всички

Знаеш ли, че е забранено да продаваш акции от твоята компания на американци, ако компанията не е регистрирана в „американската НАП“, наречена SEC (регистрацията в нея е сложно и скъпо удоволствие, достъпно само за хора с дълбоки джобове). Практиката дори показва, че макар и да не искаш да привличаш американски капитали, ако публикуваш офертата си в интернет и предложиш методи за внасяне на капитал, които са достъпни за американци (например кредитна карта), гориш – чиновниците на тази най-страшна НАП в света ще те осъдят в Америка и ще ти лепнат няколко милиона долара глоба. И понеже САЩ са си присвоили функциите на световен полицай, най-вероятно ще трябва да я платиш.

Тези обстоятелства липсват при децентрализираните организации:

 • В смарт контракта не пише имена и адреси – има само анонимни сметки в етериум. Защото като си инсталираш програмата на Етериум, никой не ти иска лични данни при създаването на етериум портфейла ти.

 • SEC определено ще се самосезират, че тези акции са обявени в интернет и плащането с етери е достъпно за американци, но няма да има кой да съдят. Това е разликата с Фейсбук – ако те почнат да правят подобни неща, веднага ще им почукат на вратата от SEC. При ДАО няма учредители на компанията в познатия ни смисъл. Никой не знае и не може да докаже, кой точно е публикувал смарт контракта на организацията.
 1. Потенциалът на акциите в The DAO

Смарт контрактът TheDAO е написан с цел да инвестира събраните от него етери в други смарт контракти, които на свой ред да предложат печеливши бизнес модели, базирани на етериум. Понеже инвестициите ще се правят само в други, добре изследвани смарт контракти, от обясненията до сега трябва да е видно, че няма как при тази инвестиция TheDAO да бъде лъгано. Без нуждата някой да трябва да следи за това – контролът се изпълнява безплатно от всеки един от шестте хиляди компютъра, съставляващи Етериум.

Надеждата е, че като цяло идеите, в които TheDAO инвестира, ще са печеливши, а от там и цената на акциите в TheDAO. Преди да обясним как се решава в кои идеи да се инвестира, нека покажем две причини, заради които вероятността инвестициите да са печеливши е огромна.

 1. 100% стриктно действаща компания с нулеви административни разходи

Спрямо ефективността на TheDAO при оперативната й дейност, японците са като българите спрямо немците – даже по-зле. Защото TheDAO разполага със стотици милиони капитал, но не е похарчила и долар за набирането му, и няма да плаща и цент от фонда си, за да си върши работата по установения от програмния код ред. От тук и заглавието на Ню Йорк Таймс – A Venture Fund With Plenty of Virtual Capital, but No Capitalist!

 1. Няма данъци и счетоводство

Етер фондът на TheDAO се изчислява като приходящи етери минус изходящи етери. Ако се замислим, виждаме, че счетоводството днес е така сложно поради една причина: данъците – всеки върти и суче, ползва най-различни прийоми, с единствената цел да спести данъци. Понеже ДАО-тата не попадат в ничия юрисдикция (и не могат технически да бъдат зачислени или заставени), те няма да плащат данъци. Понеже не се дължат данъци, няма нужда от счетоводители и сметките са прозрачни за всички във всеки един момент.

Ти обаче като инвеститор в TheDAO, ако някой ден продадеш акциите си за етери и после обърнеш етерите в левове, ще трябва да платиш данък върху реализираната печалба в левове. Поне вече така е установено при биткойна, като по съребрена линия това правило ще се приложи и за етериум. Но ако не обръщаш никога етерите в левове, а хората скоро ще поумнеят и ще почнат да приемат етери за услугите си, няма да има никога нужда да плащаш данъци. И това време ще дойде. Скоро.

 1. Прозрачно и честно гласуване

Решенията, относно в кои начинания да се инвестира и в кои не, се вземат посредством гласуване от всички съсобственици в TheDAO. Това гласуване се извършва с един клик на мишката и не струва нищо, за разлика от гласуването в големите корпорации (където всеки акционер трябва да се яви лично, да плати пътни и хотел, да се наеме зала за събранието, квестори и прочие). Прозрачността на гласуването и честността в TheDAO са гарантирани посредством изпитани криптографски методи. Единственият въпрос е, дали тези десетки хиляди акционери, пръснати по целия свят, с разнородни виждания и интереси, ще съумеят да направят правилните решения за инвестиции. Надеждата за това се основава на феномена Wisdom of the Corwd, но дали ще се получи, само времето ще покаже…


След като прочете горното, баща ми имаше следните въпроси:

 • Какво ще стане, ако хората на власт не харесат накъде отиват нещата?
 • Как мога да знам, че този, който е направил TheDAO, не е заложил капан в нея, с който да открадне събраните средства?
 • Защо е необходим Етериум като вече има биткойн и той е така възхваляван от този сайт?
 • Какви са рисковете в TheDAO все пак?

Надявам се, че повечето от вас могат сами да си отговорят на първите два въпроса, ако ги потърсят по-съсредоточено в изложението по-горе. Отговорът на третия въпрос трябва да е ясен за хората, които познават възможностите на биткойн, а на четвъртия ще отговорим в последващи статии. Не го правя тук, защото целта на тази статия не е да вербувам никого за инвестиция в TheDAO, а да обясни Етериум, смарт контрактите и TheDAO. Може би сега ще разберете по-добре първата статия по темата  TheDAO – $100 милиона and counting….

Related posts

Gladiacoin/Гладиакойн е пирамида

stamen

PayNyms и Биткойн анонимността

Boris Mirchev

Мокрият сън на всички биткойн фенове се сбъдва….

stamen
UA-137508696-1