Най-ново Новини

Активността в Дарк-Нет се е удвоила през 2018

Ако данните на Chainalysis са достоверни, даркнет пазарите са по-силни от всякога.

В последния си Crypto Crime Report, публикуван през изминалата седмица, фирмата за блокчейн анализи Chainlysis твърди, че активността на даркнет пазарите почти се е удвоила през 2018. След резкия спад в края на 2017 и началото на 2018, поради затварянето на два от главните онлайн пазари за незаконна дейност –  AlphaBay и Hansa, обемът на търговия се е възстановил почти напълно, надвишавайки 600 милиона долара в биткойни за изминалата година и доближавайки се до най-високите нива от началото на 2017.

„Правоприлагащите органи работят здраво, за да спрат незаконната дейност на даркнет пазарите и вече имат няколко забележителни успеха като затварянето на AlphaBay” отбелязва репортът. „Като цяло обаче, тези пазари продължават да се развиват, като участниците просто местят своя бизнес към други платформи и технологии“

Whack-a-mole

Даркнет пазарите – онлайн пазари за незаконни стоки и услуги, които  работят скришно и използват биткойн (понякога и алткойни като лайткойн и монеро) за разплащания, съществуват в сегашната си форма и работят активно от 2011, когато Рос Улбрихт създаде Silk Road.

Въпреки затварянето на първия даркнет маркет от федералното бюро през 2013, други заеха неговото място. Нещо повече, големината и обемът на тези пазари непрекъснато нарастват през годините. Според данните на Chainalysis, търговският оборот на разгледаните даркнет пазари възлиза на стойност над 700 милиона долара през 2017, докато Silk Road никога не е надвишавал 200 милиона долара за година.

Биткойн употреба на даркнет пазарите

Най-големият и познат наследник на Silk Road, освен Silk Road 2.0, може би е AlphaBay, следван от Hansa с малка разлика. През лятото на 2017 и двете платформи последваха съдбата на Silk Road, като бяха затворени от органите на реда. По това време Silk Road 2.0 вече не съществува (затворен през 2014).

Това за пореден път се оказа временно решение в борбата срещу даркнет пазарите. В резултат на това, което Chainalysis описва като „да играеш играта Whack-a-mole с черните пазари“, нови алтернативни платформи заемат мястото на старите, а след първоначален спад, цялостният оборот също се възстановява. Chainalysis изчислява, че през 2018 оборотът възлиза на 600 милиона долара, като в края на годината надхвърля 2 милиона долара на ден.

„Дейността на даркнет пазара е изключително гъвкава и устойчива последните години, въпреки неспирните опити на правоприлагащите органи да спрат незаконните дейности,“ пишат от Chainalysis в техния репорт. „При затварянето на един пазар, друг възниква и заема мястото му.“

Chainalysis посочва руската Hydra за един от главните наследници на AlphaBay, като платформата удвои своята дейност след затварянето на втория през 2017 г. Други основни черни пазари, които са активни днес са Dream Market и Wall Street Market.

Биткойн и даркнет пазарите

Докато Биткойн все още е първата по избор валута на повечето черни пазари, Chainalysis вярва, че този тип дейност вече съставлявала много по-малък дял от общата употреба на биткойн. Според изчисленията, докато 7% от изпратените биткойни през 2012 и 2013 г. – пикът за Silk Road- са свързани с даркнет пазарите, сега нивото е доста под 1%.

Фирмата за анализ на блокчейн данни също установи, че цената на биткойна има малък ефект върху използването му за тези видове незаконни дейности.

„Дейността на даркнет пазара е сравнително нееластична спрямо цената; това означава, че не виждате спад в този вид дейност, когато цените на криптовалутите падат. В действителност, през 2018 г., когато цената на Биткойн спадна с  около 80%, активност на черния пазар почти се е удвоила ”, отбелязва докладът.

Тази нееластичност до голяма степен се дължи на факта, че потребителите на тези пазари често използват биткойн като средство за прехвърляне на стойност, а не за спекулативни цели. Потребителите купуват биткойн с фиатни пари от едната страна на сделката, а дилърите продават биткойн за фиатни пари от другата страна. Chainalysis установи, че действително към края на седмицата повече средства се насочват към черните пазари (тъй като купувачите закупуват стоки), докато дилърите обикновено местят своите биткойни в понеделник, за да получат приходите си.

активност на даркнет пазарите

В края на доклада Chainalysis описва как поради „задобряването“ на правоприлагащите органи в борбата и успехите в затварянето на тези пазари, се появява нов и потенциално по-устойчив модел за дейността за развитие на тяхната дейност. Отдалечавайки се от централизираните платформи, все по-голям брой сделки се осъществяват в криптирани чат приложения.

„Висши служители на органите на реда ни казват, че престъпниците все повече преминават към криптирани приложения като Telegram и WhatsApp, за да изпълняват незаконни сделки. Когато се извършва чрез тези приложения, дейността на сделките е децентрализирана и обменът на данни се осъществява от човек на човек; следователно има малък риск правоприлагащите органи да затворят цялата мрежа, когато спрат даден уебсайт“, описва се в доклада.

Може да свалите целия доклад тук.


Източник: Bitcoin Magazine 

Related posts

Import / Export функцията в Blockchain.info

hash.bg

Dai и платформата зад него – Maker Dao

Martin Tinchev

Вълнуващата история на биткойн

stamen
UA-137508696-1