Биткойн

Решението на проблема за двойния харч в интернет

Хубава дигитална ябълка

Дата на публикуване: 05.01.2014

Повечето хора, с които говоря за биткойн, имат предимно следните представи за него:

  • Начин да изкараш пари като си купиш компютър-копачка и почнеш да копаш;
  • Инвестираш малко, печелиш много от покачване на цената, защото „това нещо расте“.

Логично идва и заключението на повечето по-разумни сред тях, че това са аномалии  и балон, който скоро ще се спука (особено като видят графиката с цената последната година). Аз също на два пъти отхвърлях идеята за биткойн повече или по-малко по горните съображения. Но по едно време „прогледнах“ за какво става въпрос и от тогава нищо друго не ме интересува, макар да имам доста други „идеи с потенциал“ и макар че няколко пъти съм си казвал „Стига с този биткойн, инвестирал си достатъчно, ако успее, ще си направил достатъчно“. Но интересното явно взема превес, резултат е и сайтът, който четете сега.

През тези 3-4 месеца съм се опитвал по много различни начини да „отворя очите“ на много хора, но винаги съм чуствал, че някак си не успявам съвсем – те си остават фиксирани върху паричната стойност и разплащателната му функция в интернет. Някак си не могат да прозреят, че

Биткойн не е пари в интернет, а Интернет на парите

Съвпадение или не, но точно вчера – когато пуснахме сайта – излезе статия в нета, озаглавена: Обяснение на Биткойн за 5-годишно дете.; Тя се оказа и най-гениалното прозрение за същината на Биткойн иновацията.

За по-запознатите статията обяснява как Сатоши Накамото е решил проблема за двойния харч в интернет, но най-добре я прочетете  сами…

Седим си на пейка в парка и днес е един чудесен ден.

Имам в себе си една ябълка и ти я давам.

Ти знаеш, че имаш една ябълка, а аз нула ябълки.

До тук всичко е просто, нали?

Нека да се вгледаме по-внимателно какво се е случило:

Моята ябълка физически е сложена в твоята ръка.
Знаеш, че това се случи, защото и двамата бяхме там.

Ние нямаме нужда от трети човек, за да извършим прехвърлянето. Не е необходимо да извикаме чичо Том, който е известен съдия, за да седне до нас на пейката и потвърди, че аз съм ти дал тази ябълка.

Ябълката е твоя. Нямам възможност да ти дам друга ябълка, защото не ми е останала такава. Ябълка вече не е моя собственост и ти имаш пълен контрол над нея. Можеш да правиш с нея каквото пожелаеш. Да я дадеш на твой приятел, той на свой ред на друг и така нататък.

Така изглежда обмяната между хората, независимо дали това ще бъде банан, книга или доларова банкнота.

Но, може би малко изпреварвам мислите си.

Да се върнем на ябълките!

Аз имам цифрова ябълка, която искам да ти дам.

Сега става по-интересно.

Откъде ще си сигурен, че тази цифрова ябълка, която е била моя, сега е твоя и само твоя? Помисли за малко по този въпрос.

Това е доста по-сложен казус, нали? Няма как да знаеш, че аз първо не съм изпратил ябълката на чичо Том, като прикачен файл към и-мейл, или не съм я дал и на някой от моите приятели.

Може да съм направил копие на цифровата ябълка на моя компютър и да съм я качил в интернет и милиони хора вече да са я изтеглили.

Както виждаш, този дигитален обмен е малко по-проблемен. Изпращането на цифрови ябълки не е като изпращането на физически ябълки.

Някои умни компютърни учени всъщност са дали име на този проблем – той се нарича проблема с <b>двойния харч.</b> Не се притеснявай. Всичко, което трябва да знаеш е, че този проблем съществува от доста време и до скоро не можеше да бъде решен.

До сега.

Но нека се опитаме да мислим за решение на нашия собствен проблем.

Регистри

Може би тези цифрови ябълките трябва да бъдат проследявани в регистър. Като цяло, това е вид счетоводна книга, където можете да проследяваш всички транзакции.

Тъй като е цифрова, тази счетоводна книга трябва да съществува в свой ​​собствен свят и да има някой, който да отговаря за нея.

Точно както в играта „World Of Warcraft“. Момчетата от „Blizzard“, компанията създала тази онлайн игра, имат „цифрова книга“ на всички редки пламтящи с огън мечове, които съществуват в тяхната система. Колко готино, някой като тях може да следи нашите цифрови ябълки. Страхотно – ето го решението!

Но има един малък проблем все пак:

Какво ще стане, ако някой човек от „Blizzard“ създаде повече огнени мечове? Той може просто да добави няколко меча в баланса си, когато пожелае! Или да изтрие вашия меч, ако му скимне по каквито и да е причини.

Ситуацията не е същата като тази, когато бяхме само двамата на пейката. Използвайки услугите на „Blizzard“ е като да викнете чичо Том (трета страна) от съда (споменах ли, че той е известен съдия) за арбитър в нашите транзакции в парка. Та значи, как мога да ти дам моя цифров меч по обичайния начин?

Има ли някакъв вариант да повторим нашата транзакция от пейката в парка, само ти и аз, но цифрово? Изглежда доста трудно …

Решението е да дадем тази книга на всички! Вместо счетоводната книга за мечове да стои на сървъра на „Blizzard“, тя ще съществува на всички компютри. Всички транзакции, които някога са се случили с цифрови мечове, ще бъдат записани в нея.

Никой вече не може да мами и подменя собственост. Не мога да ви изпратя цифрови мечове, които не притежавам, защото тогава те няма да се синхронизират с всички компютри в мрежата. Ще бъде трудно да надхитрим тази система, особено ако тя е много голяма.

Плюс това тя не се контролира от един човек, така че знам, че няма никой, който може просто да реши да създаде повече цифрови ябълки за себе си. Правилата на системата са определени в началото. А и всичко е с отворен код – нещо като софтуерът, използван в телефона с „Android“ на майка ти. Или нещо като Wikipedia. Тя е там, за да могат умните хора да допринасят за поддръжката, сигурността, подобряването, както и да я проверяват.

Вие също може да участвате в тази мрежа, да актуализирате книгата и да се уверите, че всичко се проверява. За беда, дори може да получите 25 цифрови ябълки като награда. В действителност, това е единственият начин да се създадат повече цифрови ябълки в системата.

И най-важното – тази система, която тук ви разясних е реалност. Тя се нарича Биткойн протокол и тези цифрови ябълки са „биткойните“, съществуващи в рамките на системата. Супер, нали?!

Така, видя ли какво се случи? Какво означава публична счетоводна книга?

Системата е с отворен код, нали помниш? Общият брой на ябълките се определя в публичната книга още в самото начало. Знам точната бройка, която съществува. Знае е се, че те са ограничени (оскъдни), в рамките на системата.

Когато направя обмен, вече знам, че цифровата ябълка не е мое притежание и е изцяло твоя. Преди не съм бил в състояние да кажа това за цифрови неща. Сделката ще бъде актуализирана и проверена от публичната книга.

Тъй като това е публична книга, нямаме нужда от чичо Томи (трета страна), за да се уверим, че никой не мами, не прави допълнителни копия за себе си и не изпраща ябълки по два или три пъти.

В тази система цифровия обмен на ябълки сега е подобен на физическия. Размяната е толкова добра и прозрачна, че почти виждам как ябълката напуска ръката ми и я пускам в твоя джоб. И точно като на пейката в парка в обмена участват само двама души – ти и аз. Ние не се нуждаем от чичо Том, за да направи сделката валидна.

С други думи, цифровата ябълка има свойствата на физическата такава.

Но знаеш ли какво е готиното? Тя все още е цифрова. Сега можем да работим с 1,000 ябълки, 1,000,000 ябълки или дори с 0.0000001 ябълки. Мога да ти ги изпратя с натискането на един бутон и те да се появят в твоя цифров джоб, дори ако съм в Никарагуа, а ти си в Ню Йорк.

Могат да се направят и други дигитални неща с тези ябълки. Те все пак са цифрови. Мога да прикрепя някакъв текст върху ябълката – цифрова бележка. Или може би още по-важни неща, като договор, складови разписки или дори лична карта.

Всичко това е страхотно! Как трябва да третираме или оценяваме тези „дигитални ябълки“? Те са напълно използваеми, не си ли съгласен?

Е, много хора спорят сега по този въпрос. Има дебат между различни икономисти, политици и дори между програмисти. Не се доверявайте на всеки от тях. Все пак някои хора са умни, други обаче просто не са информирани. Някои казват, че „дигиталните ябълки“ са доста скъпи, други казват, че тяхната цена в действителност е нула. Някакъв човек всъщност сложи и твърда цена: $1,300 за ябълка. Някои казват, че те са цифрово злато, а други ги определят като валута. Други предполагат, че са като легендарната мания за холандски лалета от преди няколко века. Едни вярват, че това ще промени света, други ги определят просто като прищявка.

Всеки може да си има мнение, но важното е, че ти вече знаеш повече за Биткойн отколкото повечето други хора.

Автор: https://medium.com/@nik5ter
Източник: https://medium.com/p/73b4257ac833

Related posts

Механиката на биткойн копаенето

hash.bg

IPO с биткойн – новият финансов свят….

stamen

Основни въпроси за Биткойн

hash.bg
UA-137508696-1