Крипто Портфейли

Биткойн транзакции с портфейла Blockstream Green

Лог-ин и PIN код

След като сте преминали през стъпките, описани в предишната статия и сте създали своя Blockstream Green портфейл, ще ви бъде показан следният Лог-ин екран, на който ще трябва да въведете своя PIN код.

entering PIN

Правилно въведена комбинация ще ви даде достъп до портфейла. Ако сте забравили своя PIN, ще трябва да въведете бекъп мнемониката за достъп до портфейл. След като направите това, ще бъдете подканени да създадете нов ПИН, за да имате лесен достъп до портфейла, който току-що сте възстановили.
Чрез бекъп ще трябва да влезете в портфейла си и ако три пъти сте въвели неправилен PIN. При този сценарий приложението ви ще „изтрие“ портфейла и ще ви поиска мнемониката, чрез която да го възстановите. Това е защитна функция, която не позволява на злонамерено лице непрекъснато да опитва да отгатва вашия код, докато не го познае.

Баланс и списък с транзакции в Blockstream Green

Главният екран, който ще виждате в Blockstream Green, ще показва баланса на портфейла ви в Биткойн и неговата приблизителна стойност в избрана фиатна валута. От настройките можете да изберете деноминацията на Биткойн (BTC, mBTC или bits) и да посочите фиатната валута и борсата, спрямо която да се отчита приблизителната им стойност. Точно под баланса ще откриете бутоните за изпращане (send) и получаване (receive) на биткойни.

transaction history

От този екран можете да преглеждате и всички входящи и изходящи транзакции на вашия портфейл. Транзакциите са подредени в обратен хронологичен ред, като най-горе ще се показва последната направена транзакция. Ще можете да видите датата, часа, сумата (в биткойн и фиат) и статуса на потвърждение на всички транзакции. Можете да кликнете върху всяка транзакция, което ще ви отведе към нов прозорец с по-подробна информация. От тук можете да копирате Hash-а на транзакцията, който може да се използва като доказателство за извършено плащане.

Получаване на биткойни с Green

Всичко, което трябва да направите, за да получите биткойни с портфейла Blockstream Green е да предоставите адрес за получаване (receiving address) на изпращача.

receiving bitcoins

Можете да създадете адрес за получаване, като изберете „Receive“ от основния екран. Вашият портфейл ще генерира нов адрес всеки път, когато натиснете. Макар, че е възможно да се използват повторно стари адреси, ние силно препоръчваме да не го правите, защото това намалява вашата анонимност.
След като видите какъв е новият ви адрес, ще трябва да го предоставите на изпращача. Можете да го направите посредством имейл, месинджър приложение или SMS. Винаги е по-добре да копирате и поставяте адреси, вместо да ги въвеждате ръчно. Хубаво е и да ги сверявате, когато става дума за сериозни суми. Ако адресът е грешен, всички изпратени биткойни могат да бъдат загубени завинаги, така че бъдете много внимателни!
Ако сте близо до лицето, което ще ви изпраща койни, можете да използвате QR кода, който изпращачът трябва да сканира, за да получи вашия адрес. Много е удобно, ако подателят също използва мобилен портфейл.

След като някой е изпратил транзакция до вашия Blockstream Green портфейл, тя трябва да се появи на най-горе във списъкa с транзакции. Първоначално ще бъде означена като „непотвърдена” (unconfirmed). На този етап не трябва да считате, че койните са получени, тъй като транзакцията все още може да бъде презаписана или „отменена“. С течение на времето сделката ще натрупа „потвърждения“(confirmations), тъй като в мрежата на Bitcoin постоянно се добиват нови блокове. След като транзакцията достигне 6 потвърждения, вашият портфейл ще я посочи като „потвърдена“ (confirmed). Сега биткойните официално са ваши!

Изходящи транзакции с Blockstream Green

За да изпратите транзакция, изберете “Send” от главния екран. Ще трябва да въведете адреса на получателя, което може да стане по два начина: чрез copy/paste от изпратен от него имейл, съобщение или SMS, или чрез сканиране на QR код.

sending transaction

След това трябва да въведете количеството биткойни, което искате да изпратите и да натиснете бутона „send“.

filling bitcoin amount

Портфейлът автоматично ще изчисли таксата, която е необходима, за да може мрежата да приеме транзакцията и да я потвърди. Можете да избирате между няколко опции или ръчно да въведете размера на въпросната такса. Ако имате нужда от бързо потвърждение, задължително използвайте „Fast“ опцията, която Green ви предлага.

reviewing transaction

След като пуснете транзакцията, трябва да изчакате мрежата да я потвърди, което може да отнеме известно време. Това време зависи от големината на таксата, която сте платили. Можете да следите състоянието на дадена транзакция от „transaction history“ на началния екран.

Какво се случва след изпращане на биткойни?

Много нови потребители понякога се чудят защо трябва да чакат за потвърждение на биткойн транзакцията. Защо не са незабавни?
На практика са и биткойните почти моментално ще се отразят в адреса на получателя, но остават още няколко стъпки, които трябва да бъдат изпълнени зад кулисите. За да бъде потвърдена, транзакцията трябва да бъде включена в блок.
Блокове се създават средно на всеки 10 минути, но това е само приблизително време и може да варира. Понякога блоковете се „откриват“ много по-бързо (няколко в рамките на минута) или много по-бавно (може да отнеме повече от час). В зависимост от това колко е натоварена мрежата и колко висока такса е заплатил подателят, транзакцията може да не бъде включена още в следващия блок. След като транзакцията стане част от даден блок, тя има 1 „потвърждение“ (1 confirmation). Всеки следващ блок носи по още едно потвърждение. Приетият от индустрията стандарт е 6 потвърждения. След това транзакцията се счита за „потвърдена“ и можете да сте уверени, че не може да бъде отменена или пренасочена. Натрупаните потвърждения ще виждате на основния екран на портфейла, но може да ги следите и в блокчейн експлоръра на Blockstream.

Related posts

Jaxx Liberty – предимства и ръководство за инсталация

stamen

Как да си направя backup на портфейла

hash.bg

Как да ускорим направена биткойн транзакция

Martin Tinchev
UA-137508696-1