Анализи

Биткойн като социална съпротива

Дата на публикуване: 24.02.2017

Биткойн не е само разплащателна система и дигитална валута с магически способности. Биткойн е социална съпротива по подобие на хипитата от 70-те или Occupy Wall Street от преди 6 години. Но за разлика от тях, биткойн движението не си служи с призиви за мир и любов и не размахва плакати по улиците. Биткойн движението разполага с технология, която е доказано извън контрола на системата.  За първи път в историята на света срещу системата се изправя движение, което не трябва да се съобразява с нейните правила.

Ще попитате, какво общо има сегашната социална система с биткойн, който касае разплащания и пари. Наистина ли…? Прочетете пак… та сегашната система е основана върху разплащания и пари.

Но аз нямах това предвид с въпроса ми. Биткойн доказва ден след ден, година след година, че хората могат да си взаимодействат пряко един с друг – без нужда от посредници. Че ядрото на системата в лицето на банки и борси вече не ни е нужно. Блокчейн индустрията разработва апликации, чрез които ние хората ще живеем мирно, без нужда от хора с власт над нас, които да ни дават сигурност и доверие един в друг. Защото замислете се какво представлява държавата: гигантски посредник от агенции, нотариуси, съдилища, борси, регистри и прочие… при това безбожно скъп, корумпиран, често жесток и все по-милитаризиран.

С биткойн като основа крипто технологиите предлагат алтернативна система от правила, която е изцяло прозрачна, справедлива, свободно достъпна, и не на последно място – безплатна за всеки. И пак доказателството е самият биткойн: почти всеки на света днес вече може да си продаде стоката или труда по интернет и да получи плащане за тях с биткойн. На вас ви се струва тривиално, но замислете се за двата милиарда човека, които нямат банкова сметка. Не защото не искат, а защото не могат.

Сигурно всичко това ви звучи като утопия и повечето от вас ще ми се изсмеят… но аз не го пиша за тях. Пиша го за петте процента сред вас, които вече интуитивно прозират това, за което говоря. Пиша го за пълната зала в УНСС вчера на тема Блокчейн. И ви приветствам в това движение. То има нужда от всички нас, да го подкрепяме с всичко, което можем, въпреки съмненията или неодобрението на околните. Събитията от последните месеци показват, че шансовете ни за успех хич не са токова нищожни.


P.S. Знам, че подобни текстове звучат като сектантство. Но секти са религиите, които се основават на сляпата вяра като основа за съществуването си. Там дори мисълта да изпробваш на практика вярата се наказва.

А при биткойн? Още сега, в този момент, можете да си инсталирате биткойн портфейл, в който да получите каквато и да е сума, от който и да е по света – мигновено и безплатно. Без да е необходимо да питате някого другиго, дали може, как и защо така скъпо и бавно. Няма нужда да ми вярвате, след като просто можете да го направите. Все едно всеки християнин да можеше да отиде за седмица да поживее в рая. Това е разликата между биткойн и сектите и който отказва да я види, го прави за собствена сметка.

Related posts

За частните блокчейни и биткойн

stamen

За срива в цената на биткойн

stamen

За проглеждането в прогреса

stamen
UA-137508696-1