Биткойн

Биткойн променя всичко

Дата на публикуване: 12.05.2014

Предлагаме в превод статията на Ariel Deschapell, в която той анализира как Биткойн променя всичко в света, както го познаваме:

Може би най-важната черта на Биткойн днес е дискусията породена в медиите за него. Не минава и ден без статия или телевизионно обсъждане на опасностите и рисковете, присъщи на криптовалутата.

Мнозина изглежда вярват, че Биткойн е временна мода – дори пирамида – и е обречен на провал. Но замислете се: кога за последно която и да е финансова пирамида успя да привлече такова глобално внимание? Може ли да се сетите за схема, която е всекидневна тема на телевизия като Bloomberg и издания като Business Insider и Forbes? От кога „еднодневките“ предизвикват едновременни и главно враждебни реакции от правителствата по света?

Защо други технологии като PayPal или Western Union очевидно не успяват да покрият изискванията, за да бъдат дискутирани от всяка централна банка на планетата, а криптовалутите са им постоянно в устата? Иронично, но самият дебат, дали Биткойн е действително революционна технология или не – е самото доказателство, че е.

Всичко описано по-горе е така, защото като Биткойн не просто предизвиква изградени бизнес модели или дори цели индустрии. Изобилие от иновации правят това в други сфери на икономиката с много по-малко шум. Биткойн предизвиква финансовата инфраструктура на цялата глобална икономика и дори повече от това: биткойн предизвиква поколения политически и икономически теории, над които тази инфраструктира е изградена.

Огромният растеж на Биткойн оборва традиционната монетарна теория, която е широко разпространена в академичните среди и сред политиците днес. Самото му съществуване и растящ успех не могат да бъдат обяснени от тези очевидно остарели модели.

Той предизвиква не само основата и основните допускания на съвременната финансова система, но и поставя под въпрос убежденията, дори бъдещето, на много политици, икономисти и медийни специалисти. Това е причината за толкова много скептично и предимно враждебно настроени към него коментари.

Биткойн валутата

Като валута биткойн в много отношения е антитеза на фиатните валути. През последната година използването му нарасна експоненциално. Това се случи дори без да бъде обявен от държава или централната банка за „законно платежно средство“. Този факт изненадва мнозина в академичните среди, които никога не биха предположили, че валута може да се зароди и разрасне от само себе си в модерните свободни пазари.

Златото като модел за биткойна
Златото като модел за биткойна

Това е нещо, което никога не е дискутирано в теорията и все още трябва време за да се разбере, че биткойн ще пребъде.

И в същото време раплащателното средство биткойн не е прецедент. Биткойн не е единственият пример за еднородна „стока”, която е приета от хората за валута. Има много по-стар пример за това – златото, преди повече от 5 000 години.

Криптовалутите следват пътя на благородните метали в древните цивилизации. Докато златото се цени заради цвета си, лесното разделяне, чистотата и антикорозионните си свойства, то биткойн се цени заради скоростта, децентрализацията, анонимността и ниските транзакционни такси.

Златото е открито от практически всички световни цивилизации и е станало стока с универсална стойност. То бавно се е превърнало в средство за размяна в целия свят и в крайна сметка се стига до Класическия златен стандарт. Златото има хилядолетно използване, за разлика от фиатните пари (долар, евро, йена и т.н.), които съществуват в сегашната си форма едва през последните 43 години.

Историята показва, че идеята за стойността на една валута, произтичаща главно от „подкрепата” на някоя държава, е безсмислица.

За повечето цивилизации на Земята, парите са били златото и среброто. И двете са се наложили не като централно издадена валута, в резултат на което имат магическа стойност, а като универсално ценени материи.

Биткойн бързо се превръща в първата стока след златото, която става широко приемано средство за размяна в световен мащаб, без нуждата от централизиран орган да го подкрепя.

Обаче, за разлика от златото, биткойн е напълно извън обсега на правителствата и не може да бъде регулиран, централизиран и в крайна сметка спрян и заменен с инфлационни фиатни пари.

Реакция срещу Big Data

big-data-300x205Биткойн не е само валута, която обещава евентуално да сложи край на фиатните валути – единствената цел на които е да позволяват на правителствата да финансират дефицитите си.

Когато Интернет се разрастваше през 90-те, той обещаваше бъдеще, в което всеки, независимо къде се намира, ще има бърз и лесен достъп до всичкото знание в света. Бъдеще, в което технологията ще подпомага всеки от нас.

Наистина, това обещание става все по-реално с всеки изминал ден, тъй като хората в развиващите се страни получават подстъп до все по-евтини смартфони и достъп до Интернет. Обаче зад това иначе така положително развитие големите играчи на пазара имат други планове.

Google, Facebook и много други пазят най-щателно потребителските данни за реклама и други цели.

На няколко пъти огромно количество данни, събрани от интернет услуги и телекомуникационни компании, са били използвани от агенции като Агенцията за национална сигурност (NSA) с меко казано съмнителни мотиви от морална гледна точка.

Резултатът е система, която е развила способности за проследяване на всичко, което правите, харесватe, къде ходите и какво знаете. След това предоставя всички тези данни на един централен орган, на който може да имате или да нямате доверие – и всичко това без право на избор от страна на крайния потребител. Интернет заприличва все повече на света на Оруел от „1984“, отколкото на вездесъщата технология, бленувана от всеки.

Криптовалутите са първият голям технологичен напредък, който – умишлено или не – се явява противодействие на движението Big Data. Криптовалутите са децентрализирани и анонимни. Те са ключът към неутрализирането на събиращите количествена информация компании като Google.

Всички плащания в Биткойн са анонимни, което може да позволи на потребителите да заменят рекламата с анонимни микроплащания. Много други криптовалути, като Namecoin, се опитват да се възползват от крипто-протокола и да построят други децентрализирани мрежи върху него.

Сред тях могат да бъдат електронна поща, имена на домейни и много други подобни системи.

Децентрализирани приложения

Това обаче е само началото. Бизнесът ще използва креативно дизайна с отворен код на Биткойн, за да предостави изцяло защитени и анонимни транзакции. Възможностите на зараждащата се вълна от децентрализирани приложения са безкрайни и само времето ще покаже резултатите. Дейвид Джонсън, спонсорирал Austin Bitcoin Hackathon с $1 млн., казва:

[Децентрализираните приложения] имат потенциал да се самоиздържат, защото дават възможност на създателите си да инвестират в развитието им.

Децентрализирани приложения за плащания, социални мрежи и изчисления в облак може един ден да превъзхождат по капитализация мултинационални компании като Western Union, Visa, Facebook, Google и Amazon, които в момента са активни в пространството.

Най-малкото, нарастващият успех на Биткойн досега показва, че наистина има огромно търсене на анонимност онлайн и компаниите би трябвало да се възползват от него.

Много съблазнително е да се сравни биткойн със компютрите, Интернет или дори златото от преди 5 000 години. Докато има няколко сходни черти с тях и сравнението му с такива постижения подчертава значимостта му, биткойн е преди всичко непознат по себе си феномен.

Компютрите може да са били пренебрегвани от много лидери в индустрията, както се случва сега с биткойн, но никога цели правителства не са се опитвали да ги спрат или да регулират употребата им.

Благородните метали може да са първата и последна стока, която става всеобщо приета като средство за размяна, но това е било бавен процес, отнел векове, ако не и хилядолетия. Използването на криптовалутите избухна само за няколко кратки години.

Биткойн променя всичко и ако не го съзнавате, значи сте диназовър!

Related posts

Lightning Network и борбата с мащабируемостта в Биткойн системата

Boris Mirchev

Решението на проблема за двойния харч в интернет

hash.bg

За фалита на крипто борсите

hash.bg
UA-137508696-1