Крипто Портфейли

Как да изберем подходящ биткойн портфейл

Дата на публикуване: 29.09.2014

С тази статия ще ви дадем насоки за избор на подходящ биткойн портфейл, според нуждите ви, за които ще ползвате биткойн.

Като цяло ви препоръчваме биткойн портфейла на Jaxx.io, който освен че е наличен за всички платформи, поддържа и другите популярни крипто-валути като Ethereum, Dash и прочие. Няма нищо грешно да ползвате този портфейл дори и за по-големи суми, ако сте си направили навреме backup и сте го запазили на хартиен носител, препоръчително на две различни физически места.

Преди да обясним различните видове портфейли, нека обясним какво точно  представлява биткойн портфейл.

Какво е биткойн портфейл?

Биткойн портфейлът е софтуерна програма, която може да е:

  • инсталирана на компютъра ви;
  • записана на флашка или отделно устройство (хардуерен портфейл);
  • мобилна апликация за телефон;
  • сайт в интернет.

Тази програма е връзката ви с блокчейна на биткойн, чрез която можете да създавате ваши адреси, както и да приемате и извършвате разплащания с биткойн.

Портфейлът не е нещото, в което седят биткойните. Портфейлът е просто инструментът, с който управлявате вашите биткойни в глобалната разплащателна система Биткойн. Портфейлът управлява множество биткойн адреси под една шапка. Прочетете следната статия за подробно обяснение на връзката между биткойн портфейлите и адресите в тях. Важно е да разберете, че това, което съдържа портфейлът, са частните и публични ключове на адресите, управлявани от него.

Освен в софтуерна програма тези ключове могат да се държат и в друг тип портфейли:  книжен портфейл, „мозъчен“ портфейл (не е препоръчителен за всеки) или хардуерен портфейл. Тъй като при тях частните ви ключове нямат досег с интернет, те са много подходящи за опазване на биткойните, които държите като дългосрочна инвестиция. Но все пак се нуждаете от софтуерен портфейл, за да извършите плащане в блокчейна, и един подходящо инсталиран и подсигурен Jaxx.io портфейл предоставя повече от достатъчна сигурност и удобство. Препоръчваме ви да не прекалявате в опитите си да се подсигурите, защото не малко хора до толкова се подсигуриха, че изключиха и самите себе си от достъп до биткойните си….

Ето нашата стратегия за ползване на различните портфейли и дано ви помогнем и на вас в избора.

С цел за ежедневно онлайн ползване

В този раздел влизат биткойните, които ще ползвате за онлайн пазаруване, онлайн залозифосети, дарк маркети и други подобни. Обикновено ползвате тези услуги през браузер на компютъра си или от таблет/телефон.

Инсталирайте си Jaxx.io като добавка в Google Chrome или Firefox, свържете го с мобилното приложение за Android или iPhone и ще имате достъп до този портфейл на един клик разстояние.

Ето колко просто изглежда плащането през тях:

Процесът е много интуитивен – избирате иконката на Jaxx от лентата с инструменти в браузера си, после Send, копи-пействате адреса, на който ще пращате, после сумата и сте готови. Добре дошли в света на крипто разплащанията – няма нужда да вкарвате личните си данни като три имена, адрес, номер на кредитна карта и после да треперите, дали ще ви приемат картата или не.

Портфейли за по-големи, но бързо-налични суми

Перфектното, за нещастие обаче платено, решение тук са хардуерните портфейли. Те предоставят най-добрия баланс между лекота на ползване, сигурност и удобство. Лично ние ползваме LedgerWallet. Може да си го закупите директно от сайта на производителя, а пълна информация за функциите на по-евтиния, но напълно достатъчен модел можете да намерите на следния линк: Ledger Wallet – биткойн портфейл.

За да сме изчерпателни, трябва да кажем, че за по-големи суми могат да се ползват и десктоп портфейли като BitcoinQT, Armory и други подобни, но те страдат от недостатъка, че са достъпни само от една машина, че трябва да държите backup на отделни машини, както и други специфики, заради които не ви препоръчваме да ги ползвате, освен ако не знаете защо точно!

Портфейли за инвестиционни биткойни

А къде да си държим биткойните, в които сме инвестирали с вярата, че някой ден ще бъдем милионери? Тук най-доброто решение е Книжен портфейл: отпечатвате си биткойн адрес и прилежащия му ключ на хартия (може и в няколко копия) и ги скривате на сигурно място. Проблемът на книжния портфейл е това, че ако искате да ползвате част от биткойните в него, ще трябва да ги извадите от мястото, на което сте го скрили, да го импортнете в някой друг портфейл и след това да изпратите койните и да направите нов книжен портфейл, който да скриете. По-доброто решение тук е да си вземете хардуерен портфейл от типа на Ledger Wallet, като скриете добре (на няколко места по възможност) вървящата с него Recovery Card. После си държите уолета у вас (той е просто един USB) като сте спокойни, че дори някой да go открадне, койните от портфейла са ви на сигурно място (особено, ако ползвате защита през телефон).

Портфейли за бизнес

Ако искате да въведете биткойн за разплащане във вашия сайт, трябва да свържете вашата платежна система с блокчейна на валутите, които искате да приемате. За разлика от традиционните плащания, където трябва да се молите на банките или PayPal да ви приемат, да изпращате сума ти документи и прочие, при биткойн трябва само да инсталирате подходящ портфейл и да имплементирате неговото API. За по-прости проекти API–то на blockchain.info или на bitpay.com са много лесни и достатъчни.

Ползването на API от облака обаче не е желателно за по-солидно проекти, при които трябва да държите повече койни в така наречения „Hot wallet“, защото колкото и да сте добри програмисти, все ще се намери по-добър от вас хакер.

Най-сигурно е да си инсталирате пълноценния портфейл на Bitcoin-QT, като ви препоръчваме да инсталирате портфейла на отделен сървър от уеб сървъра, на който е сайта ви. С удоволствие ще споделим опита, който имаме в тази насока, ако ни попитате.

 

Забележка: Съзнаваме, че има много други портфейли, които не познаваме. Ако имате добри впечатления от който и да е портфейл, ще се радваме да ги споделите в коментарите отдолу и още по-добре в нарочния форум, създаден специално за обсъждане на крипто портфейли.

 

Related posts

Как да ускорим направена биткойн транзакция

Martin Tinchev

Биткойн транзакции с портфейла Blockstream Green

Martin Tinchev

Mycelium – ръководство за инсталация и backup

Martin Tinchev
UA-137508696-1