Крипто Портфейли Най-ново

Биткойн плащания с Jaxx Liberty

Дата на последна редакция: 26.02.2019


Тук ще обясним логиката на биткойн адресите в модерните биткойн портфейли. Ще онагледим тази логика посредством препоръчвания от нас биткойн портфейл Jaxx Liberty. Дори и да смятате, че можете да се справяте добре с биткойн портфейлите, вярвам, че повечето от вас ще намерят информация, която не им е била известна.

Получаване на биткойн в Jaxx Liberty

Първият екран, който ще видите като пуснете Jaxx, изглежда по този начин:


От него имате достъп до различните модули и интеграции, които Jaxx Liberty предоставя. Получавате информация за балансите на отделните валути в портфейла, както и бърз бутон за достъп до функциите на shapeshift.io. Виждате и Coinmarketcap интеграцията, която показва актуалните цени и промяната в курса през последните 24 часа. Надолу ще откриете Portfolio модул и Block explorer модул, които също могат да ви бъдат полезни. Интерфейсът и подредбата на модулите могат лесно да се коригират по ваш вкус от Menu -> Customize Interface (секция Settings).

Да оставим екстрите настрана и да говорим по същество. Все пак сте тук, за да разберете как да получите и изпратите биткойни или друга валута с Jaxx Liberty. Най-хубавото свойство на портфейла е, че екипът на Jaxx се е погрижил да направи процеса по получаване и изпращане идентичен за всички валути. Ние ще използваме Биткойн портфейла, но показаното по-долу ще е приложимо за всички валути, които се поддържат от Jaxx. Кликнете върху биткойн баланса. Ще ви се отвори следния екран:


Червената стрелка сочи към Balance. Това е прозорецът, на който се намираме в момента. 

Зелената стрелка ще ви отведе към списък с всички входящи и изходящи транзакции от биткойн портфейла.

Жълтата стрелка води към екран, на който можете да откриете актуална статистическа информация за валутата – Market Cap, Price, 24h Volume, Total supply и други.

Светлосинята стрелка сочи към бутона Receive. Него трябва да натиснете, ако желаете да генерирате адрес за получаване на биткойни. Той ще ви отведе към следния прозорец:

Дългата върволица символи 1NFxWwzEMAMvubDwMwD4aur2AWsQdbTBsY, намираща се под надписа „Your Current Bitcoin Address“, е вашият първи биткойн адрес. Един от многото, които ще имате с ползването на портфейла. За да го изпратите на някой, просто го копирате в паметта на устройството като кликнете „Copy Address“. След това можете да го пратите на някой по фейсбук, телеграм, имейл и т.н, а те да ви пратят биткойни по него. Ако пък този мил човек е до вас или имате видео връзка с него, просто му покажете белия квадрат, наричан QR Code. Той може да сканира този код с неговия портфейл и така да получи лесно адреса, на който да ви прати биткойни.

Магическите свойства на вашия биткойн адрес:

  • Посредством този биткойн адрес, вие можете да получите пари на момента от всеки един човек, независимо къде се намира, стига да има интернет връзка;
  • Този адрес е нещо като номера на банковата ви сметка, но е напълно само-достатъчен, за разлика от банковите номер, които изискват още имена на титуляр, BIC/SWIFT на банката, валута на сметката, пощенски адрес и прочие (особено ако става дума за превод в друга държава).
  • Можете да публикувате този биткойн адрес където си пожелаете и да приемате биткойни по него, без изпращачите да знаят на кого точно изпращат тези биткойни.
  • Ако някога ви се наложи да преписвате на ръка адреса, не се безпокойте от неволна грешка. Ако направите такава, сгрешеният адрес ще е невалиден, така че няма опасност да пратите койни на грешен адрес;
  • Когато сравнявате два адреса, е напълно достатъчно да сверите първите 3-4 символа и последните 2-3 символа. Ако са еднакви, символите по средата също са еднакви;
  • Всички биткойн адреси започват с 1-ца, 3-ка или bc1.

Защо се сменя адреса за получаване в Jaxx.io

Обърнете внимание на съобщението, което се намира под бутона „Copy Address“ – „When you receive Bitcoin a new HD address will be generated.“

След получаване на биткойни по адрес 1NFxWwzEMAMvubDwMwD4aur2AWsQdbTBsY, той ще бъде заменен от другТова е заложена функция на Jaxx – след всяко плащане да генерира нов адрес за получаване. Тази функционалност е заложена по подразбиране още от Сатоши Накамото с цел увеличаване на анонимността на биткойн плащанията. Както знаете, всички плащания по даден адрес са видими за всички в интернет благодарение на блокчейн експлорърите. Така че, ако не искате някой да види колко биткойна вече сте получили от предишни сделки, е добра практика за всяко различно плащане да ползвате различен адрес.

Какво се случва с всеки използван адрес?

Спокойно, той не изчезва – все още се съхранява във вашия портфейл и ако някой пусне биткойни по него, те пак ще се отразят в баланса ви! Балансът на портфейла ви показва сумата от балансите по всички биткойн адреси, които се съдържат в него. Не е нужно да знаете колко биткойна в кой точно биткойн адрес притежавате. Когато изпращате биткойни, софтуерът на портфейла се грижи да събере необходимата сума биткойни от различни биткойн адреси, при необходимост. Да, за разлика от банковите преводи, където всеки превод може да е само от една сметка към само една сметка, при биткойн може да изпращате от много адреси към много адреси.

За клиентските номера в Crypto.bg

За плащане с EasyPay или CashTerminal от crypto.bg сайтът ще ви генерира така наречения клиентски номер, който е свързан с ваш биткойн адрес. Забелязахме, че много хора си изкарват нов клиентски номер за всеки биткойн адрес, може би точно заради тази функционалност на повечето биткойн портфейли. Надяваме се, че след прочетеното до тук, вече разбирате защо един клиентски номер ви е напълно достатъчен.  А от тук се надяваме да оцените и удобството, което ви дава тази функционалност на crypto.bg. След като веднъж свържете биткойн адреса си с клиентски номер в crypto.bg, няма нужда дори да посещавате сайта, за да си купите биткойни. Просто отивате с клиентския си номер на каса на EasyPay или пред машина на КешТерминал и си купувате биткойни по актуалния към момента курс.

Значението на HD Wallets

Jaxx Liberty е HD Wallet – или както му казваме на български – детерминистичен портфейл. Това означава, че всички адреси в този тип портфейли са производни на тайната фраза (която при Jaxx видяхме, че се състои от 12 думи). Следователно, след като сме запазили тази фраза в началото, няма нужда да се притеснявате повече за всички ново-създадени и ползвани адреси в портфейла. Всеки друг HD портфейл може да получи достъп до всички тези адреси с помощта на тайната фраза. Ако се питате кой портфейл не е такъв, най-фрапантният пример е Bitcoin Core. Референтната имплементация на биткойн портфейл, започната от самия Сатоши Накамото и поддържана вече от разработчиците на биткойн. Ако ползвате Bitcoin Core, трябва да знаете, че редовно трябва да си правите backup на портфейла. В противен случай може да изгубите достъпа си до новосъздадените адреси и до получените биткойни в тях.

За бутона Send в Jaxx.io

След като видяхме как можем да получаваме биткойни в портфейла на Jaxx.io, сигурно се питате какво трябва да направите, за да ги изпратите. По-горе е посочено с оранжева стрелка. Бутонът „Send“ ще ви отведе към следния екран: 

На първо място трябва да поставите адреса на получателя в полето под „Send to“. След това да посочите количеството, което искате да изпратите. По-долу портфейлът ви показва с какво разполагате (available) и колко ще ви струва транзакцията (transaction fee). Jaxx ви дава възможност и да изпратите максималното възможно количество (чрез бутона„Max“ намиращ се отдясно). В такъв случай портфейлът автоматично ще изчисли колко ще струва транзакцията и ще изпрати цялото оставащо в портфейла количество:

Ако желаете да изпратите определена сума в долари (например 200$), можете да попълните полето срещу USD. Jaxx автоматично ще изчисли на какво количество биткойни се равнява сумата според моментните курсове и ще попълни полето BTC. Тук обаче има една уловка. Почти всеки портфейл ползва различни източници на информация за цената. За вас 0.1 биткойна може да са 380$, но за друг те са 375$ или 385$. Внимавайте с тези разлики, за да не се окаже, че сте платили повече от нужното или трябва да доплащате допълнително с нова транзакция. Винаги съгласувайте цената с отсрещната страна. Най-добре е да трябва да пращате конкретно количество койни. Тогава няма какво да се обърка :)

Ние ще изпратим 0.01 биткойна. Коректно попълнихме всички полета и остана само да натиснем „Send“. Това ще ни пренасочи към прозорец, на който трябва да въведем PIN. Както си спомняте, него създадохме при инсталацията на портфейла. Това е едно от действията, при които трябва да го въвеждаме. Попълваме полето и натискаме „Continue“. Това ни насочва към последния екран:

Потвърждаваме транзакцията с „Confirm“ и готово. Браво и на вас! Направихте първата си биткойн транзакция с Jaxx Liberty. Надяваме се, че е само първа от много предстоящи :)

Както споменахме в предишната статия, Jaxx Liberty поддържа над 50 криптовалути. Можете да получите или изпратите всяка една от тях, следвайки тези инструкции. Това несъмнено е едно от най-добрите качества на този портфейл. Ако все пак мислите, че той не е достатъчно добър за вас, може да проверите останалите ни предложения. Смятаме, че поне едно от тях несъмнено ще отговори на вашите потребности.

Очаквайте допълнителна бонус статия, в която ще обърнем внимание на всеки отделен модул в портфейла. В нея ще обясним ползите от всички допълнителни фукции заложени в портфейла. See you in the next one :)

При неясноти и въпроси, моля ползвайте коментарите под статията или форума на сайта.

Related posts

CRC разработва платформа за оценяване на токени

Boris Mirchev

Два обещаващи проекта свързани с блокчейна на Биткойн

Boris Mirchev

Атаката срещу биткойн чрез Биткойн Кеш

stamen
UA-137508696-1