Биткойн

Биткойн и присъщата му стойност

Дата на публикуване: 04.01.2013

Биткойн и присъщата му стойност: Отговор до Alan Greenspan

Автор: Matt Mihaly (@themihaly), публикувано на 11 декември 2013 г.

 

Бележка на редактора: Matt Mihaly, фен на Биткойн и предприемач, наскоро написа тази статия в отговор на скорошните коментари на Alan Greenspan, по отношение на Биткойн. Alan Greenspan е американски икономист и председател на федералния резерв на САЩ от 1987 до 2006 година.

 

Г-н Greenspan,
Видях вашите скорошни коментари в Bloomberg. Разбирам скептицизма ви – още преди началото на лятото тази година, аз осъзнах разрушителната сила на Биткойн. Когато за първи път погледнах към тази валута през 2010-та година, за мен това изглеждаше като технологична новост, която вероятно много скоро щеше да се сгромоляса. В действителност това се случи през 2011-та, потвърждавайки в съзнанието ми, че това беше краткотрайно увлечение и съм постъпил добре, като съм го игнорирал. Но..!

Разсъждавайки днес, когато Биткойн е все още в голяма степен инструмент за една съвсем малка технологично грамотна част от световното население, той е станал забележително устойчив. Неговата стойност, спрямо установените валути, е много волатилна, но има постоянна тенденция през годините, която макар и несигурна се движи все по-нагоре и в момента достигна настоящата си висока цена, което е привлякло и вниманието ви.

По-конкретно, това което вие казахте, беше:

“Той (Биткойн) трябва да има присъща стойност. Вие трябва истински да впрегнете въображението си, ако искате да разберете, каква е присъщата стойност на Биткойн. Аз не съм успял да го направя. Може би някой друг ще успее.”

alan-greenspan

 

Аз не съм икономист и не мога да говоря като такъв. Въпреки това, имам някакъв опит с виртуалните валути и мисля, че мога да отговоря на въпроса, защо Биткойн е толкова потенциално революционен.

Когато вие ни казвате, че Биткойн няма присъща стойност, аз не мога да противореча, но също така не мисля, че това е от практическо значение.

Недвижимата собственост няма никаква (или има минимална) присъща стойност и който иска, може да обиколи Детройт и да види множеството изоставени къщи, което е реалното положението там.

Това означава ли, че недвижимата собственост няма никаква стойност? Аз не мисля така и като собственик на къща, със сигурност се надявам това да не е така. Всъщност, аз съм убеден, че моята къща има стойност и съм сигурен, че някой друг ще иска да я купи, ако реша да я продам.

Но защо някой би купил къща, ако тя няма присъща стойност? Както знаем от места като Детройт, възможно е стойността на къщата просто да се изпари или да се стане минимална до положение, при което ще си струва да се демонтират тръби и други неща, които да се върнат за вторични суровини, с цел да се спаси поне някаква част от цената.

Тогава откъде идва стойността, ако тя не е присъща за къщата?

По-късно ще се върна пак на този въпрос и ще обясня каква е връзката със стойността на биткойните, но първо искам да ви разкажа една история. Ще се опитам тя да бъде кратка.

Виртуални мечове

Преди време, в края на предното хилядолетие, аз основах и ръководих първата компания за игри, продаваща виртуални стоки и виртуални валути за истински пари. Ние продавахме (и все още продаваме) „кредити“ – виртуална валута, която се купува с истински пари, като с нея играчите могат да придобиват други неща в игрите ни. Играчите могат да купуват виртуални оръжия, нови способности или умения за героите, виртуални любимци, виртуално злато, виртуални къщи, подобрения на космически кораби или дори да правят специални поръчки от разработващия екип. Това, което те не могат да направят е да обменят тези кредити обратно за истински пари.

Когато за пръв път започнах да продавам кредити, почти всеки в игралната индустрия, който осъзнаваше какво правим (това не бяха огромен брой хора, тъй като ние оперирахме на периферията на индустрията), мислеше, че това е нелепо. Основният критицизъм беше концентриран около въпроса: “Защо някой би платил истински пари за несъществуващ меч?”

Логичен въпрос, нали? Защо бихте давали истински пари, за да получите измислена валута или кредити, които бихте могли да използвате само, за да купувате други измислени неща? Как е възможно тези кредити да имат стойност?

Тук е отговорът. Ние започнахме да продаваме кредити през 1997-ма година. Единственият начин да ни се плати беше с чек или в кеш, изпратени ни по пощата (въпреки, че това бързо се промени). Играчите бяха изправени пред трудности и трябваше да ни изпратят писмо, след което да чакат то да пристигне до нас, за да си купят кредити. В повечето случаи, това отнемаше дни. Дори при тези трудности, те искаха да купуват тези виртуални неща.

farmville-zynga

 

Сега, 16 години по-късно, хората все още купуват тези кредити и дори ги използват за разплащания с други хора за услуги от трети страни, свързани с нашите игри.

Други компании, като Electronic Arts и Zynga, през последното десетилетие са продали общо кредити за милиарди долари. Така твърдението, че тези измислени валути и артикули имат истинска стойност е доста трудно за оспорване, имайки предвид количеството на парите, които потребителите наливат за тях.

Дори в игри, в които не се продава директно валутата, често е замесен значителен бизнес, извършван от трети страни, за получаване и препродажба на валути, които трябва да бъдат печелени, играейки играта.

Защо тези виртуални валути, които често е трудно да бъдат обръщани обратно в кеш, ако изобщо е възможно, продължават да имат стойност?

Това е техният контекст. В този случай, контекстът са нашите игри. Въпреки, че това са игри, които могат да се практикуват без заплащане, процент от играчите (висок процент в нашия случай) си купуват кредити. Чрез тези кредити те могат да получат нещо, което искат, без значение дали ще определите виртуалния меч като „стока“ или „услуга“. Това позволява на играча да постигне желан резултат в контекста на това, което има значение за самия него.

И това е нещото, към което насочвам вниманието ви тук – един виртуален меч има стойност, заради контекста, в който той съществува.

Виртуален меч в игра, която не играете е повече или по-малко безполезен за вас. Разпечатка на данните, които създават този виртуален меч е безполезна за вас. Един артикул има стойност само заради контекста, който игралната услуга осигурява.

Освен това, ние открихме, че колкото по-силен е този контекст, толкова по-увлекателен и всеобхватен става света на играта и толкова повече хора са склонни да харчат „истински пари“.

Колкото е по-силен контекста, толкова по-голяма потенциална стойност могат да имат нещата, които са част от този контекст.

Моторният град (прякор на Детройт)

detroit-bankrupt

 

Нека се върнем обратно към Детройт. Защо моята къща в зоната на залива има стойност много над това, което реално е вложено в нея, докато стотици други къщи в този град са били просто изоставени, като нищо не струващи?

Още веднъж – контекста. Детройт е голяма част от контекста, който информира за стойността на къщите в района. Той се разраства неизмеримо по-слабо от времето, в което се беше развил, като един от основните американски градове. В резултат на това, къщите в него са загубили стойност и много от тях са се оказали напълно безполезни и нищо не струващи.

Зоната на залива от друга страна, изживява период на технически ренесанс, който създаде огромно изобилие и насърчено търсене за имотите. Нейният контекст е силен.

Разбира се, контекста не е само местен. Той е едновременно местен, регионален, национален и дори глобален.

Целият пазар на недвижима собственост в САЩ започна да замира преди няколко години, както вие г-н Greenspan добре знаете. Там националният контекст беше толкова силно засегнат, че смачка почти всяко позитивно влияние от всеки регионален или местен контекст в рамките на САЩ. Ако вие притежавахте къща, където и да е в САЩ, тя вероятно е загубила от своята стойност през 2008-ма и 2009-та година.

По този начин, ние можем да видим, че стойността на една къща не е задължително присъща, но е в голяма степен зависима от контекста, в който тя съществува.

Какво е общо има всичко това с Биткойн?

Валутата и мрежата

Объркващо, когато анонимния създател на Биткойн протокола даде името му, той избра да използва същата дума, отнасяща се до единицата стойност, която се търгува (bitcoin, с малка буква „b”), а разплащателната мрежа, в която биткойн се движи и начинът, по който той се съхранява – Bitcoin (с главна буква „В”).

Добра аналогия е и-мейлът. Без мрежа, в която да се движи електронната поща, писането на и-мейли нямаше да има никакъв смисъл – не би имало къде да отидат, когато натиснете бутона „изпрати“.

Подобно на това, биткойн не би струвал нищо без мрежата за разплащания, в която той се обменя. Вие бихте могли да имате всички биткойни на света, но ако нямаше мрежа зад тях, никой не би го било грижа за това. Не би имало контекст – просто безсмислени цифрови битове, записани на хард диска.

Сега вече ние знаем, че мрежите за разплащания имат стойност. Ако не вярвате, питайте Visa, Mastercard, Paypal, Western Union или Moneygram.

Ние също така знаем, че тези методи за съхраняване на стойност имат непроменлива ценност. Повечето от правителствата в света имат златен резерв. Само правителството на САЩ притежава над 8,000 тона злато.

Но ето ви трудност! Някой трябва в действителност да съхранява това злато, което тежи 8,000 тона, а продаването му, означава и физическото му транспортиране.

Все още златото е ценно, а цената му е такава главно, защото хората са се съгласили с това твърдение, въпреки факта, че то е много волатилно, както и че е доста неудобно.

gold-volatility

 

Биткойн е едновременно и двете – мрежа за разплащане и начин за съхраняване на стойност. Можете да трансферирате милиони долари, дори през празничен ден, а разходите ви ще са няколко цента.

Paypal не биха ви позволили да направите това, като дори да можеха да трансферират толкова пари наведнъж, биха ви таксували с много повече проценти върху трансферираната сума.

Visa/Mastercard несъмнено също не биха ви помогнали да направите такова нещо, тъй като те са изградени на кредит, а ако Western Union биха трансферирали такава сума за вас, биха ви взели такси, по-големи, дори от тези на Paypal.

Можете да трансферирате парите по банков път, но това би ви струвало $25 или повече, а ако не са изпратени в нужния срок, ще ги получите чак на следващия ден. И разбира се, дори да имате банкова сметка, с която да започнете, това е услуга, до която имат достъп само около половината възрастни в света.

За разлика от златото, биткойн се съхранява практически безплатно (въпреки, че подобно на всеки друг актив, трябва да се вземат предпазни мерки за сигурност).

Тогава това, което имаме, е един много лесен и удобен начин за изпращане и съхранение на почти всякакви суми. Не мисля, че е нужно много въображение, за да разберете защо това вероятно е контекст, който е достатъчно силен и може да създаде съществена стойност.

Ето какво Erik Voorhees (известен инвеститор в Биткойн) написа наскоро:

„Тъй като мрежата на Биткойн е използваема, а количеството биткойн единици са ограничени, биткойните имат цена. Всъщност, те трябва да имат цена, докато мрежата престане да може да се ползва или броя биткойн единици стане неограничен.

Това не е магия. Това не е „Понци“ схема или сложна измама. Просто пазара оценява нещо, което той намира за полезно. Тъй като употребата на мрежата расте, както и нейната полезност, ограничените биткойни стават по-ценни.”

Виждате, г-н Greenspan, всичко се връща обратно към контекста. Биткойн има стойност, защото е ограничен (на 21 милиона броя) и защото контекста на мрежата за разплащания с биткойн създава възможност, нещата в него също да имат стойност.

За Биткойн е още по-добре, че е най-малкото частично свързан със законът на Metcalfe. Според този закон, стойността на една телекомуникационна мрежа е пропорционална на броя потребители, които са свързани към нея, на квадрат (брой потребители умножени по брой потребители). Докато Биткойн расте, неговата полезност като мрежа също ще расте, а в резултат е вероятно валутната единица (биткойн) в тази мрежа да бъде още по-високо ценена.

Биткойн в контекста

Вярвам, г-н Greenspan, че контекстът (плащане/мрежа за съхранение), в който валутата биткойн съществува, ѝ дава неоспорима стойност, независимо дали тази стойност е по-малка или по-голяма от цената на биткойн днес. Мисля, че ще ви е трудно да оспорите това твърдение.

Освен това, аз също така вярвам, че контекстът, в който Биткойн (плащане/мрежа за съхранение) съществува, му дава стойност и че независимо дали е Биткойн или друга цифрова валута, контекстът на съвременния свят предоставя на Биткойн плащанията/мрежата за съхранение, все по-голяма потенциална стойност.

На лице е реално търсене на цифрова над-национална валута и биткойн в настоящия момент е най-вероятният претендент да заеме тази позиция. Едва ли той скоро ще замени действащите валути, но е сигурно, че ще застане редом до тях.

US-Dollar-Printing-Small

 

Правителствата на САЩ и Китай са замесени в безпрецедентно скрито данъчно облагане на всеки, притежаващ американски долари или китайски юани, просто като емитират все повече от тях.

Това не е възможно с Биткойн и ако някой се двоуми дали е за предпочитане дефлационна или инфлационна валута, лесно е да се види, че много хора искат да имат „съхранена стойност“, която не може да се обезцени едностранно от правителството. Въпреки това, скорошният спад в цената, вследствие на китайската официална позиция по отношение на финансовите институции, показа, че правителствата все пак ще имат глас за бъдещето на Биткойн).

Стотиците милиарди долари, преведени към родните страни от (обикновено) бедни имигранти, се увеличават всяка година. Таксите са средно над 9% от сумите, които се прехвърлят. Това е магистрална кражба на гърбовете на хората, които най-малко могат да си го позволят. Биткойн може да реши това в дългосрочен план.

В днешно време е трудно да се плащат няколко цента за прочитане на онлайн статия в информационен сайт – таксите за трансакции, чрез традиционните разплащателни мрежи, ограничават трансфера на такива малки суми.

Биткойн може коренно да промени връзката между издателите на съдържание и техните клиенти, като намалява такива проблеми, които спират двете страни от сключване на микро сделки. Към този момент от потребителят обикновено се иска да се абонира за $10 на месец или да предплати в онлайн портфейл $5 и след това да ги харчи на части.

Накратко, г-н Greenspan, има много причини Биткойн да е тук и да остане на едно или друго ниво. Валутата Биткойн има стойност, защото мрежата има стойност. Мрежата има стойност, защото е и ще бъде използвана да решава актуални проблеми, с които хората и институциите в действителност се сблъскват.

Това присъща стойност ли е? Аз не искам да отговоря, защото, както вече казах, не съм икономист.

Несъмнено обаче това е стойност и докато е така (контекстът го прави да е така), биткойн ще продължи да има стойност, също като златото, къщите в Детройт или виртуалните мечове във видео игрите.

Статията е първоначално публикувана на тази страница.

Related posts

CRC разработва платформа за оценяване на токени

Boris Mirchev

Защо копачите имат стимул да бъдат честни

hash.bg

Satoshi Nakamoto – митове и легенди

hash.bg
UA-137508696-1