Биткойн

За биткойн и имейла през 1985

Scott Rose за биткойн и имейла

Дата на публикуване: 25.04.2014

Биткойн технологията е напълно нова и различна от всичко познато ни до този момент. За да успеем да обясним значимостта на иновацията, се налага да показваме аналогии с познати ни вече технологии и явления. Наскоро обяснихме биткойн технологията като система за разплащания с електронен подпис, в друга статия  пък сравнихме критиката към биткойн с критиката към интернет през 1995 г.  Тук ще сравним биткойн и имейла преди 30 години – през 1985 г. Автор на долните редове е Scott Rose, който през 1985, на едва 13 годишна възраст, е съветник на едно от първите компютърни списания в САЩ. За работата си той използва тогава имейла услугата на CompuServe – жалко подобие на съвременния имейл, но все пак имейл. Надяваме се най-вече да осмислите въпросите, които авторът поставя в края на статията, а ако имате 5 минути за хумор, изгледайте и двете филмчета отдолу. Оригиналът на статията е публикуван в Coindesk под името: Current Criticisms of Bitcoin Are at Least 10 Years Too Early

Ранният имейл

Опитвах се да накарам всеки, който познавах, да почне да ползва имейл още през 1985, но беше прекалено рано. Технологията все още не беше узряла достатъчно. Очите на хората се изцъкляха като чуеха за имейла. Той беше абсолютната глупост за тях и не виждаха никаква причина, поради която някога можеше да се развие в средството за комуникация, което представлява сега.

Звучи глупаво днес, но имейлът тогава беше напълно чужда концепция с абсолютно нулева стойност. Дори някой да можеше да измисли хитра причина, заради която да трябва да се използва имейл на времето вместо телефон или писмо, тя нямаше как да се осъществи, защото никой не притежаваше имейл адрес. (Така и днес има малко услуги, при които биткойн би бил предпочетен за разплащане спрямо кредитната карта. А и малкото, за които това е така, не могат да се развият, защото малцина полагат усилия да имат биткойн – бел. прев.).

На всичкото отгоре, електронната поща тогава беше изключително бавна (трябваше да имаш dial-up модем) и изключително скъпа (300$ за да си купите модем, а системата на CompuServe струваше 30$ на час и нямаше такова нещо като писане на имейли офлайн – докато пишеш имейл, си плащаш за времето онлайн).

Освен това ползването на имейл беше изключително сложно (самият адрес се състоеше от цифри, например „78704,6572“) и за да може някой да ми прати имейл, трябваше и той да е клиент на CompuServe. Хората смятаха, че електронната поща е просто прищявка. Един собственик на магазин за компютърни части ми се развика по телефона, когато го помолих да ми изпрати ценовата листа по имейл: щяло да му отнеме 20 пъти повече време, отколкото телефонно обаждане.

А аз обичах имейла, защото бях на 13 години и пишех за Enter Magazine, едно от първите списания за компютри. Те ми бяха купили модем и плащаха за CompuServe акаунта ми. Понеже те плащаха, аз бях логнат по три или четири часа на ден. Те изискваха всичките ми статии за списанието да бъдат изпращани по имейл чрез CompuServe.

Зрялост

През 1985 г. имаше редица легитимни причини да се критикува имейла, защото не беше напълно млада технология. Биткойн също е далеч от зрелостта все още, но  пък се развива с бързи темпове. Когато Биткойн еволюира до определена степен, хората изведнъж ще се събудят в невероятно бъдеще, което дава възможности на всички ни по начини, които днес дори не можем да си представим.Така както хората през 80-те години на миналия век нямаха никаква представа в какво ще се превърне имейла днес, ние не може да си представим в какво ще се превърне Биткойн в бъдеще.

Валутата биткойн е само първото приложение на блокчейн технологията. Духът е пуснат от бутилката и няма връщане назад.

Биткойн се намира на толкова начален стадий от развитието си, че все още не сме започнали да виждаме нищо. След като много от най-големите умове в света днес говорят за Биткойн, можете ли да си представите какво ще донесе бъдещето?

Моят опит с биткойн

За първи път чух за Биткойн в края на 2012 г., но не му обърнах много внимание тогава. Не ми стана ясно, че Биткойн е нещо специално до началото на 2013 г., когато научих, че WikiLeaks е в състояние да получава дарения чрез Биткойн,  въпреки че всички компании за кредитни карти го бяха отрязали от системата.

След това прочетох за банковите злоупотреби в Кипър, където вземаха произволно пари от спестовните сметки на хората и замразяваха сметки за големи тегления. Тогава „ми светна“ и осъзнах стойността на една децентрализирана валута. Изведнъж осъзнах, какво означаваше да излезеш отвъд контрола на централните власти, които цензурират каквото решат, че не им харесва. Изведнъж осъзнах, че Биткойн представлява свобода.

Разбрах, че много от ценностите, зад които стоя в живота си – като честност, прозрачност, мир и свобода – могат да бъдат подсилени от децентрализирана мрежа като Биткойн. Сега наистина се занимавам с Биткойн, за да променя света. Аз съм мечтател, който вижда идеалите във всичко това.

Но дори само от гледна точна на приложението на биткойн като валута, предавките в главата ми започнаха да прещракват. Започнах да поставям под въпрос всичко, което до скоро бях приемал за даденост:

  • Защо трябва да обменяме валута всеки път, когато пътуваме до чужди страни?
  • Защо кредитните ми карти са таксувани с високи такси и несправедливи обменни курсове всеки път, когато правя покупки с тях в други страни?
  • Защо трябва да се съобразявам с работното време на банките, за да ползвам моите пари?
  • Дали доларите, които ползвам, финансират войните, които не одобрявам?

Тези въпроси са само върхът на айсберга. Биткойн ме накара да поставям под съмнение всичко. И въпросите ще продължат за цял живот.

Ето и статия със снимка за тринайсет годишния Scott Rose през 1985:

Scott Rose
Scott Rose на 13 години

А ето и две забавни клипчета, в които Скот осмива себе си и всички запалени ентусиасти по биткойн, които повтарят много от ставащите банални вече фрази.

Related posts

Биткойн – общи сведения

stamen

Защо копачите имат стимул да бъдат честни

hash.bg

В какво се състои иновацията биткойн?

stamen
UA-137508696-1