Биткойн

Биткойн за IT специалисти

Приложенията на биткойн

Дата на публикуване: 08.06.2015

Наскоро гледах кратко филмче в youtube, което много добре обяснява в какво точно се състои прогреса, който ще се осъществи чрез биткойн. Докато го гледах, си спомних за времето преди около година и половина, тъкмо бяхме пуснали hash.bg. Тогава писах в един български софтуерен форум, че биткойн предоставя възможности за всички IT специалисти, които са сравними с тези от периода 1999-2003, когато идеите за съвременната онлайн революция бяха в своя заченък.

Ентусиазмът ми бе посрещнат с присмех и хранилка от „постоянното присъствие“ във форума. Аз не се отказах лесно и се опитах да обясня какво е възможно с новата технология като пуснах пример как всеки лизингов автомобил ще може да проверява сам в блокчейна, дали лизинго-получателят е платил вноските си, и да отказва да запали, ако това не е така. Ответната контра беше

„А защо това да не е възможно и без биткойн?“

И действително, технически това е напълно възможно и без биткойн. Аз тогава не знаех точния отговор, макар да чуствах, че има такъв – най-малкото защото това не беше измислен от мен пример, а от доста известни светила в онлайн пространството.

Все пак, не загубих много време да се откажа да се боря с форумни вятърни мелници и след време, когато си бях отговорил на горния въпрос, вече не ми се занимаваше да се обяснявам. А отговорът е:

Блокчейнът е не само теоретически, но и практически доказана база от данни, която е със 100% uptime, неподатлива на DDOS атаки, безкрайно скалируема и свободно и безплатно достъпна за всеки. Всичко това посредством елементарно API.

За да разберете, как горното отговаря на въпроса за лизинговия автомобил, се замислете за колко неща трябва да се погрижете, ако ви възложат да реализирате горе-споменатата задача. Ето тези, които изникват след една минута мислене: ще трябва да изградите сървър, които да обслужва заявките на автомобилите (а те може да са милиони на ден), да синхронизирате в реално време различните банкови сметки, поддържани от системата, да се погрижите за сигурността. Като изобщо не искам да зачекваме темата за съвместимостта на ползваните протоколи от производителите на автомобили и лизинговите компании. Несъмнено, цената на този проект ще е в порядъка на десетки милиони, а вероятността хакерите редовно да успяват да „обездвижат“ всички ползващи я автомобили клони към 100%. За това сигурно и никой още не е почнал да я прави, макар че биха се спестили солидни разходи по администрация и събиране на вземания.

Когато биткойн стане широко използвано разплащателно средство, реализацията на подобен проект би била тривиална: при запалването на колата вграден чип ще прави проста GET заявка към блокчейна, проверявайки входящите транзакции към предварително зададен биткойн адрес – без нужда да съхранява дори една парола. Цялата хамалогия с бази данни, мерки за сигурност, сървъри, съгласуване на протоколи и прочие ще е излишна.

Логичният въпрос тук е „А дали биткойн ще стане някога широко използвано средство?“ За отговора му е добре да се вслушаме в мнението на доказали се инвеститори. Като Reid Hoffman – създателят на LinkedIn, вицепрезидент в Paypal по време на продажбата му на eBay, един от първите инвеститори във Facebook, AirBNB и много други. В интервю относно вярата му в биткойн, той дава елементарно обяснение как преценява, дали дадена идея ще я бъде или не:

When I invest, I think, „What is the way the world should be and is this investment part of that end? Is this plan the best plan for that to happen?“

Горе-описаният примерен проект е ясен пример колко по-ефективен би бил света, ако биткойн беше широко ползван. Макар и все още далеч от момента, в който всеки ще може да плаща с биткойн, приемствеността на блокчейн технологиите смело крачи напред – доказват го не само официалните инвестиции от порядъка на близо $700 милиона през последните 1-2 години, но и ежедневните новини относно възприемането му от политиците и институциите по света.

А ето и филмчето, което породи тази статия. Ако се определяте като IT специалист, но изказаните съждения във филма ви оставят безразличен към биткойн, май е време да се замислите за ново поприще за в бъдеще.

Related posts

IPO с биткойн – новият финансов свят….

stamen

Мокрият сън на всички биткойн фенове се сбъдва….

stamen

Биткойн и присъщата му стойност

stamen
UA-137508696-1